Agile projekter forbedrer teamets produktivitet og arbejdsglæde 

Projektledelse
Illustration: Nanna Skytte. Se større version
Selvstyrende teams arbejder mere produktivt og giver medarbejderne smil på læben. Årsagen skal findes i fælles visioner, identitet og struktur, lyder det fra forfatter og professor i Information og Datalogi ved Roskilde Universitet, der understreger, at metoden stiller krav, før det lykkes. 
19. oktober 2020 kl. 10:01
errorÆldre end 30 dage

Effektive, glade og smilende medarbejdere. Det lyder som en drøm for de fleste ledere. Men ved at lade teams være selvstyrende, kan det være et step på vej. 

Agile projektteams får nemlig forbedret deres performance og moral, viser resultater af arbejdet med agile metoder, som professor i Information og Datalogi ved Roskilde Universitet Jan Pries-Heje fremhæver i sin bog Agile projekter. Resultaterne bygger på en undersøgelsen fra 2018, foretaget af Roskilde Universitet i samarbejde med uddannelsesvirksomheden Mannaz har 27 procent af respondenterne svaret, at de har fået forbedret teamets performance og moral ved brug af agile metoder.

»Selvstyrende teams, hvor medlemmerne kan arbejde på deres egne præmisser, virker super motiverende. Det er derfor, respondenterne oplever en øget produktivitetsfølelse,« siger Jan Pries-Heje. 

Helt kort handler agile projekter om, at projektlederen er skiftet ud med produktejer, teamet bliver derfor selvstyrende, hvor deltagerne har lige meget at bestemme. 

En af de mest anvendte modeller til agile projekter er scrum, hvor der arbejdes struktureret med skemaer, fælles opgaver, og hurtig eksekvering i en gruppe på seks til otte medarbejdere. Teamet arbejder i kortere perioder af 15 til 30 dage efterfulgt af evaluering og feedback med produktejeren. 

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens Jacob Haugaard
21. oktober 2020 kl. 14:57

Hvis jeg slår agilt op i ordbogen betyder det hurtigt, men det er vel ikke kun den betydning der menes her? eller hvad? Jeg er temmeligt forviret omkring brugen af agil, agil ledelse, agil projektstyring. Hvordan skal det forstås

#2
verified_user
editor
Trine Marie Vestergaard
24. oktober 2020 kl. 11:04

Kære Jens. Det er en god pointe. Forskellig brug af ord i forskellige sammenhænge kan virke forvirrende. Jeg vil arbejde videre på en artikel, der tydeliggører forskellene, så vi kan komme forvirringen til livs. Vh. Trine Marie.