Vandland Danmark: Søren Kierkegaard-syndromet og det, der er værre

Plus16. februar kl. 05:186
Teknologiens stemme
Illustration: Teknologiens mediehus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er et alment menneskeligt vilkår at forstå livet baglæns, men at leve det forlæns. Dette såkaldte Søren Kierkegaard-syndrom er imidlertid også et begreb blandt klima- og adfærdsforskere, fordi både almindelige danskere og beslutningstagere oftest først begynder at forebygge mod oversvømmelser, når skaden er sket.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
20. februar kl. 10:27
Å'er nok?

For en vandukyndig synes der ikke at være mange dræningsmuligheder for det nye nordsjællandske vådområde :-)
Er der tilstrækkelige afløb for at vandet kan finde vej til havet gennem grøfter, vandløb og større åer? 

Der udføres til gengæld rigtig meget støjskærmsarbejde af Vejdirektoratet - måske er det vigtigere?

5
19. februar kl. 20:05
Re: Hej LarsTak for din kommentar.

jeg synes stadig at Lynetteholm er et stjerneeksempel på at tilsyneladende mange andre end de politikere, der har besluttet at gøre noget, bruger mange kræfter på at forhindre tingene bliver gjort.

Det er nok ikke det bedste eksempel. Det er i hvert fald mit klare indtryk at Lynetteholmsprojektet er søgt gennemført af alle mulige andre grunde, og sandsynligvis også var blevet det, UDEN noget klimasikringsformål.

4
18. februar kl. 08:29
Re: Hej LarsTak for din kommentar.

Jeg kan godt se din pointe, men

Selv tak, men der skydes på politikerne og det eneste de gør er jo altså at lave reglerne, så det er altså også Lederens synspunkt at det er politikernes skyld at lokale særinteresser forsinker klima- og miljø-tiltag fordi politikerne har lavet de regler andre prøver at bruge til at stoppe tingene?

Min pointe var og er at det er lidt for billigt at skyde på politikerne alene, og det holder jeg ved, og jeg synes stadig at Lynetteholm er et stjerneeksempel på at tilsyneladende mange andre end de politikere, der har besluttet at gøre noget, bruger mange kræfter på at forhindre tingene bliver gjort. 

Og ja, så er det nok lidt billigt at jeg sidder her midt i den kornfede østjyske natur og sovser rundt i mange arter padder, vinbjergsnegle og såmænd også rovfugle og anden frodig dansk natur, og så gør nar af at en spidssnudet frø kan stoppe boligbyggeri på Amager, eller et par oddere skulle være et problem for en Egholm forbindelse over Limfjorden. Men det er bare et par eksempler på hvad jeg opfatter som en total mangel på sans for proportioner når det kommer til at gøre "det rigtige" i forhold til at have en sammenhængende og bæredygtig samfundsudvikling, der rækker en smule ud over sognegrænsen. Eller hvad det er for særinteresser Dansk naturfredningsforening nu lige finder det opportunt at dyrke.

3
16. februar kl. 12:05
Klag ikke over politikerne

Der er ingen grund til at klage over politikerne, befolkningen har valgt dem. Hold så op med at tro at landspolitikerne skal løse alle problemer, de skal også vælges.

Det er så let at klage over politikerne, men befolkningen skal overbevises om at der skal prioriteres anderledes i de offentlig budgetter, og her har medierne en stor opgave, for deres opmærksomhed flytter sig dag for dag fra den ene avisleder til den næste. 

Politikerne kan/skal ikke styre landet efter diverse kritiske eksperters udsagn. hvor alting kan klares med en plan uden nødvendigvis opbakning i befolkningen. Når politikerne endelig kommer med en plan er der altid nogle eksperter der velvilligt stiller op og kritiserer planen.

2
Redaktør, WaterTech - vandskribent, Ingeniøren -
16. februar kl. 10:55
Redaktør, WaterTech - vandskribent, Ingeniøren
Hej Lars Tak for din kommentar.

Hej Lars

Tak for din kommentar. Jeg kan godt se din pointe, men nu er det jo ikke Danmarks Naturfredningsforening, der har lavet de regler, der beskytter flagermus og padder. Det er EU - altså inkl. Danmark - hvis habitatdirektiv og andre miljøregler beskytter naturen overalt i Europa. Så kan man diskutere, om de er skudt over målet, men det er jo altså gældende lov. Læs evt. mere her: https://pro.ing.dk/watertech/artikel/husk-flagermus-og-padder-afgoerelse-beskytter-biodiversitet-og-vandmiljoe 

bh, Michael Rothenborg (redaktør WaterTech) 

1
16. februar kl. 08:51
Vist ikke helt fair

"Er politikerne mon ramt af noget, der er værre end Søren Kierkegaard-syndromet, hvor man ikke engang forstår livet baglæns? "

I peger jo selv på mange tinge der allerede er gjort, jeg ville hellere pege fingre af mærkelige lokale særinteresser og kortsynede lobbyister i stil med Dansk naturfredningsforening, der ikke har blik for de store linjer men kan fortabe sig fuldstændigt i et par flagermus eller den spidssnudede frø, der åbenbart er en showstopper for al byggeri når man i øvrigt selv bor på stenbroen. 

Tag eksempelvis Lynetteholm, der ud over at tjene som almindelig byudvikling også skulle være klimasikring, men hold da op et tuderi det projekt skal foregå i, og samme "sang" synges også andre steder rundt i det danske landskab.