Leder: Viden er fandeme ikke et synspunkt - og heller ikke for sjov

24. maj 2022 kl. 12:19155
Leder: Viden er fandeme ikke et synspunkt - og heller ikke for sjov
Lederen udtrykker Ingeniørens holdning, der fastlægges af vores lederkollegium Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere og videnskabsfolk har i denne uge fået et nyt favorit hashtag på Twitter: #videnerfandemeikkeetsynspunkt. Starten gik fra astrofysiker Anja C. Andersens twitterkonto. Egentligt var det en sætning, der fløj fra professorens mund i seneste udgave af TV2s Presselogen. Ugens emne var hendes krav om at få fjernet et program fra dr.tv, hvor hun var inviteret i studiet for at svare på spørgsmål om fladjordsteorien.

En let sag for en astronom skulle man mene, hvis ikke lige det var fordi, DR hemmeligt havde placeret en fladjordstilhænger bag fup-journalisten i studiet. Tilhængeren stillede spørgsmål via en øresnegl til journalisten, men ingen oplyste Anja C. Andersen om, at det var en anden end journalisten, hun egentlig talte med, før dagen inden publicering. Hun blev selvsagt vred og bad indtrængende DR om ikke at sende det. Men DR afviste det blankt og kaldte programmet »det fineste public service«. Chefen for DR Ung Jonas Delfs lagde overfor Ingeniøren vægt på, at programmet jo levede op til DRs ambitioner om satire.

Sætningen bag hashtagget fortjener at blive læst i sin fulde længde:
»Jeg blev så indigneret over, at man stillede det op, som om der var to synspunkter overfor hinanden. Og det er altså bare sådan, at viden det er fandeme ikke et synspunkt. Det er viden. Jeg blev indigneret over, at man behandlede fakta som et synspunkt og fake news og fakta som to ligeværdige synspunkter.«

At fakta og synspunkter er to forskellige ting, og skal behandles som sådan - også og måske især af Danmarks største public service kanal - kan vi kun give Anja C. Andersen ret. At vi har med et program at gøre, der er målrettet børn og unge, der ikke har en lang livserfaring at trække på, og derfor ikke nødvendigvis har forudsætningerne til at skille de to ting ad, gør det kun endnu vigtigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en tid, hvor vi ser nogle af verdens mægtigste ledere lade hånt om faktuel viden og skabe deres egne sandheder, hvor fake news florerer frit på de sociale medier og hvor pseudoforskningen har alt for gode kår med konspirationsteoretikerne som villige markedsføringskanaler, er det alfa omega, at vi som medier påtager os rollen at skille skæg fra snot og hjælpe med at sætte tingene i den rette sammenhæng.

Læs også: Leder: Troldehærene skal bekæmpes med landets vigtigste ressource – viden

DR misforstår både de unge og deres egen rolle, når de giver flatearthers og andre fantaster legitimitet i form af en journalistisk indpakning og stiller det over for en forsker, der ikke rigtig ved, hvad hun deltager i, og som vi så kan grine lidt af. Hvordan skal vi forvente, at de unge tager videnskab og forskerne alvorligt, når DR ikke gør det?

Flere af de øvrigt medvirkende i DRs ‘Ellen Imellem’ stiller sig nu bag Anja C. Andersen med klager, og andre forskere melder ud, at de har mistet tilliden til DR og fremover ikke ønsker at stille op.
Morten D.D. Hansen, forsker i biologi og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum i Aarhus har været vært for naturprogrammer på både DR og TV 2. På Twitter skriver han:
»Hey DR, I behøver ikke ringe en anden gang, når I vil vide noget om dansk natur«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan indvende, at de medvirkende burde have trukket i nødbremsen, når interviewet blev for gagget. Et af de mere rabiate spørgsmål til Anja C. Andersen lyder eksempelvis: Hvordan har du det med at navnet på NASA er så tæt på Nazi?

Men Anja C. Andersen er et høfligt menneske og har som de øvrige medvirkende blot villet hjælpe en uerfaren journalist gennem et håbløst dårligt researchet interview. De har været vant til fra alle andre optrædener i medierne, at præmissen er klar. Det er den ikke længere, og nu er falske forudsætninger en legal del af formidling.
Problemet er blot, at forskere og videnskabsfolk med et slag har mistet tilliden til DR som følge af institutionens bedrevidenhed og tonedøvhed. Eller som Anja C. Andersen siger til Ingeniøren: Min tillid til DR er ikke længere på automatpilot.

Når mange af vi øvrige medier er gået åbent ud med kritik af DR i denne sag, handler det også om, at DR som landets største mediehus i høj grad er med til at præge tilliden til journalister og medier. Hvis forskerne mister tillid til medierne i bredere forstand, mister vi som medier en uundværlig kilde til at løfte vores demokratiske opgave om at klæde læserne på til at tage oplyste valg.

I dag er DR's direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen omsider trådt ind i debatten, hvor han bakker fuldt op om sin mellemleder med ordene: »Der er selvsagt ikke frit slag, selv om vi forud-advarede om satiriske greb, men det er nu engang med de briller, der er arbejdet«.
Nu bliver det spændende at se, hvilke briller Pressenævnet så læser med, når anmeldelserne i disse dage vælter ind fra både de medvirkende forskere og den akademiske fagforening DM.
I mellemtiden kan Ellen imellem ses online på dr.tv. Men bemærk lige, at de ikke ligger under kategorien humor og satire. /hehe/trb

155 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
175
10. juni 2022 kl. 12:31
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...
174
10. juni 2022 kl. 12:16
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Hej Ole Geisler

De to udsagn behøver da ikke være i modstrid ?

De to udsagn er i modstrid.

Disse to ej heller ?

Hvilket jeg heller ikke påstår.

Det er meget uklart for mig hvad du prøver at kommunikere, kan du uddybe ?

Nu har du stillet to direkte tåbeligt spørgsmål, hvilket indokere at du ike har bruget meget tid eller omtanke på mit og før det Flemmings indlæg. Jeg foreslår du læser lidt mere omhyggelig og stiller mere konkrete spørgsmål eller kommer med kommentarer udfra dette.

173
10. juni 2022 kl. 12:02
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Hej Niels Peter

Bare lige for at være sikker:

Er du uenig i udsagnet (dogmet?) viden er fandeme ikke et synspunkt?

For som Ole har jeg umådeligt svært ved at se, hvor du egentlig vil hen med dine indlæg.

171
10. juni 2022 kl. 07:41
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Hej Flemming Rasmussen

Jeg tror, du misforstår mig (med vilje?)</p>
<p>Jeg siger ingen steder, at viden ikke kan overvinde tro - heldigvis.</p>
<p>Jeg siger, at de troende aldrig bliver overvundne - dertil er de alt for dybt forankrede i deres tro - dette forum har jo vist utallige eksempler.

Jeg misforstår mig ikke med vilje og jeg misforstår dig heller ikke. Du skriver hvad du skriver, dogmatisk og indiskutabelt "Man kan ikke debattere imod tro.", da det flugter fint med hvad du tidligere har ytret generelt og ifb Anja C vs Ellen imellem i særdeleshed forholder jeg mig til det. At du så bløder op i dogmatikken når du bliver udfordret er selvfølgelig postivt.

Det interessante er at du i den stort set ureflekterede adoption af Anja Cs narrativ ikke selv kan finde ud af hvad du mener: Du skriver*"Jeg siger ingen steder, at viden ikke kan overvinde tro"*; men det gør du sætningen efter: "Jeg siger, at de troende aldrig bliver overvundne".

I et demokrati er det nu engang folks holdningen, tro om du vil, der bestemmer hvad vej vi går, du skriver:

debat kræver, at begge parter er enige om præmisserne for termen debat.

og

Hvis den ene part blot gentager sin påstand uden at ville høre på modpartens saglige argumenter, bliver det aldrig interessant at høre på - for nogen.

Det medievante brand Anja Cs #Videnerfandemeikkeetsynspunkt fungerer for Anja Cs formål, men det fungerer ikke i en demokratisk samfund, hvor pointet, som du selv korrekt påpeger, at man finder præmissen for debatten og en villighed på at høre modpartens saglige argumenter er hjørnestene i den demokratiske debat.

170
9. juni 2022 kl. 16:22
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Tro er et bredt begreb. Man kan tro klokken er 7 - indtil man lader sig overbevise om noget andet af rådhusuret. Og man kan tro Jesus gik på vandet uden at lade sig overbevise af Arkimedes - fordi Gud (i troen) hersker over naturkræfterne. Så falder alle naturvidenskabelige argumenter til jorden (den runde).

169
9. juni 2022 kl. 13:41
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Hej Niels Peter

Jeg tror, du misforstår mig (med vilje?)

Jeg siger ingen steder, at viden ikke kan overvinde tro - heldigvis.

Jeg siger, at de troende aldrig bliver overvundne - dertil er de alt for dybt forankrede i deres tro - dette forum har jo vist utallige eksempler. Så er det blot at vente på, at de troende uddør og bliver erstattede af vidende

Når jeg siger at ”man ikke kan argumentere imod tro”, er det (naturligvis) et synspunkt

168
9. juni 2022 kl. 11:00
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Hej Flemming Rasmussen

Man kan ikke debattere imod tro.

Er det en objektiv videnskabelig teori understøttet af solid emperisk viden, eller bare din tro?

Umiddelbart kan jeg mindes at planet baner og universets ombygning var undrlagt en tro, hvad solid videnskab fik ændret,

Tro om kolera blev ændret som følge af solid videnskab.

En grundlæggende klimafornægter tro er ændret ved en kombination af solid videnskab og politik.

Den borgerlige tro om at Mette Frederiksen har begået lovbrud ifb minksagen vil efter regeringsskifte stå sin juridisk prøve ved en rigsret.

167
9. juni 2022 kl. 09:41
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Man kan ikke debattere imod tro.

Ligesom det kan vise sig særdeles svært at debattere mod penge, magt, våben, højteknologier mm., når særinteresserne inden for de respektive områder er tilstrækkeligt store.

165
9. juni 2022 kl. 09:11
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...
163
9. juni 2022 kl. 08:30
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Det kunne være skægt at sætte Ole i den varme stol og blive "udspurgt af Ellen".

Nej - debat kræver, at begge parter er enige om præmisserne for termen debat.

Hvis den ene part blot gentager sin påstand uden at ville høre på modpartens saglige argumenter, bliver det aldrig interessant at høre på - for nogen.

En meget god ven af mig, der var antropologi professor ved et universitet i USA, var en gang så "dum" at hoppe på vognen og deltage i en "debat" med en ung jord kreationst". Det blev - selvfølgelig - aldrig en reel debat. Og tilhængerne af ung jord som så den den, fik "bevist", at de havde ret - og vice versa.

Man kan ikke debattere imod tro.

Både ung jord og flad jord er heldigvis (forholdsvis) uskadelige fænomener, men der findes jo andre konspirationer på nettet, som har vist sig ekstremt skadelige - og her spiller internettet imho en stor (negativ) rolle i udbredelsen.

Her kan nævnes: Trump vandt, Løsningen på skyderier er flere våben, AGW er en hoax o.s.v. o.s.v.

162
9. juni 2022 kl. 06:17
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Jeg kender kun sekten fra navnet og tænker over om det kun er Jorden der er flad. Hvad med de andre planeter/måner?

De er kuperet.

Ser vi ud i rummet, har vi som et særligt fænomen sorte huller. For et sort hul, vil en lysstråle omkring hullet ved dens grænseområde/overflade, gå rundt om det sorte hul. Lyset går ligeud, så at lyset går rundt om hullet, skyldes at det er rummet som krummer. Sorte huller er flade.

Går du på den flade overflade, så kan du gå uendeligt langt, fordi du følger rummets krumning.

161
8. juni 2022 kl. 19:32
Re: Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Fint - men er det et standpunkt, han kan forklare med bare nogenlunde sammenhængende argumenter?

Det kunne være skægt at sætte Ole i den varme stol og blive "udspurgt af Ellen".

Jeg kender kun sekten fra navnet og tænker over om det kun er Jorden der er flad. Hvad med de andre planeter/måner?

Der er så mange observationer og argumenter for en rund Jord, at det egentlig kan være vanskeligt at vælge det bedste og enkleste, og derefter spørge hvad det næste spørgsmål er.

160
8. juni 2022 kl. 17:25
Tro kan man ikke argumentere imod, men ...

Nu har vi læst om DR, Anja og Ellen i 2 uger - men forbavsende lidt fokus har der været på Ole. Ole Lochmann bekender sig til en tro på, at jorden er flad. Fint - men er det et standpunkt, han kan forklare med bare nogenlunde sammenhængende argumenter? Eller er det er standpunkt, han tillægger sig for at være opportunist - og interesssant? Se det kan jeg ikke vide, men jeg har vel lov at have en formodning? Kald det bare min tro. Men min formodning kan vel ikke pure affærdiges? Den burde udsættes for drengen i "Kejserens nye klæder".

150
3. juni 2022 kl. 19:37
Jeg synes

Vi skal følge Ole’s eksempel og se , om vi kan tie det ihjel.

147
3. juni 2022 kl. 13:19
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Ole G arbejder inden for hørebranchen.

Lige praecis.

Jeg er med til at udvikle:

  • Testudstyr til at teste menneskelig hoerelse generelt, for at give laeger/audiologer/forskere data til brug for deres arbejde, og hjaelpe folk fol med deres problemer omkring hoerelse og balance
  • Udstyr til mellemoerediagnostik
  • EP udstyr til objektive test via hjernestammeaudiometri
  • Udstyr til at teste nyfoedtes hoerelse, for at identificere de nyfoedte som har bestemte defekter der kan afhjaelpes paa et tidligt stadie, saa de aldrig faar brug for hoereapparat, eller i det mindste faar en form for hoerelse. Det er rigtig stort i min optik !
  • Udstyr til at teste og kvalitetssikre hoereapparter
  • Udstyr til at tilpasse hoereapparater til den enkelte

Alt bliver gjort med fokus paa klienten, og er der for at hjaelpe.

Jeg vil tro at 30% af de apparater der bruges/saelges til disse formaal i dag , worldwide, har jeg haft en andel i.

Tjener vi penge paa det ? Ja, klart. Og ?

Og nej, jeg har ikke nogen "hoereforretning", vi har ingen privatkunder, kun laeger, audiologer, forskere.... Moderselskabet saelger hoereapparater, ja, og ?

Vi hverken kan eller vil introducere stemmer eller manipulere med folk paa noget niveau, og derfor gider jeg ikke hoere dine konspriationsteoretiske absurditeter.Det er fuldstaendigt uden for skiven, og helt uacceptabelt - jeg vil IKKE finde mig i det.

Har du beviser for noget der MINDER om misbrug, jamen kom frisk ! Hvis ikke : Ti stille.

Til alle andre : Jeg svarer ikke Lone mere i denne traad, jeg mener at do skulle vaere nok, men jeg blev lige noedt tildet. Beklager off-topic.

141
3. juni 2022 kl. 11:02
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

F lemming Rasmussen,

Nu du (stadig) hænger fast i det "sjove" ordspil med mit navn (du må virkelig til at se dig om efter noget nyt materiale), vil jeg da anbefale denne som kaster lys over dine initialers betydning.

Jeg bider især mærke i termer som tøven og usikkerhed.

?

  • og så vil forslå dig først at slå spamme op i en (moderne) ordbog, og derefter kigge i debatreglerne for at se ing.dk's holdning til det.
140
3. juni 2022 kl. 10:57
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

At jorden i praksis er flad er vel det samme som at sige at Newtons tyngelov gælder under de givende forudsætninger og er derfor sand. Og det er da et ret almindeligt postulat at Newton har ret.

135
3. juni 2022 kl. 10:20
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Videnskab er vel den tombola hvor man vælger de mest troværdige informationer. Hvis Ole mener at hans målestok er det mest troværdige, så er det hans valg. Vi andre skal også vælge om vi tror på Huawei's talsperson eller konspirationspersonen når det kommer til den kinesiske stats overvågning.

Njah, først og fremmest er medier og debattører tombolaen. Videnskab er ikke synspunkt, men metoder, der optimalt giver entydige resultater. Selv når der er tvetydige resultater, skal den entydige konklusion så være, at resultatet er tvetydigt. Hvis rekvirenten så er utilfreds med dette og viser sin utilfredshed fx ved at fjerne bevillingerne, ja, true med at fyre forskeren, hvad så?

Pga. medier og debattørers muligt manglende kvalifikationer eller upassende incitamenter, er vi ofte ude i tågerne, når vi skal sortere fremlagte eksperter i de, der nok skulle have passet en pølsevogn i stedet og de, vi skal høre efter, da de vitterligt er eksperter. Tilsvarende kan manglende kvalifikationer og upassende incitamenter have sneget sig ind i kontrolrummet hér og hér på forsknings- og uddannelsessteder, hvilket komplicerer det ekstra. Men viden er ikke synspunkt.

Til gengæld kan manglende kvalifikationer og upassende incitamenter være temmeligt underbelyst, for hvem skal belyse dem? De ikke-satiriske whistleblowers går det ofte ilde. Tilbage er der meta-satire.

(Undskylder på forhånd til alle pølsevogns-passere)

134
3. juni 2022 kl. 10:12
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Videnskab er netop ikke en tombola, hvor man kan vælge fra de hylder, der matcher ens synspunkter

Det er korrekt. Men, trods det, så får vi hele tiden ny viden, og ofte så vil vi når vi finder den nye viden, udvælge ud fra en tombola hvad vi ønsker at undersøge og bevise. Resultatet er naturligvis styret af naturen. Men, hvilken viden, vi vælger at bruge tid på at finde, det kan vi godt kalde vort valg.

Det meste af vores viden - undtagen indenfor matematik - er også kun tilnærmet viden. Vi får måske en bedre, og mere detaljeret viden senere. Dette gør jo ikke den upræcise viden forkert, så længe man accepterer fejlen. Og det er netop min opfattelse om den flade jord. Det er ikke forkert, så længe at vi accepterer fejlen. Men, er man fladjordsfanatiker, og vil ikke acceptere at der en fejl i ens teori, så nægter man at acceptere sin teoris grænser. Og det gør man ikke som videnskabsmand.

Der er masser af viden, som er ukendt for os, fordi vi ikke har fundet den endnu. Men, det vi ved - det ved vi faktisk. Men ikke altid uden et par små løse ender.

133
3. juni 2022 kl. 09:54
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Så når DU har brugt udtrykket CAGW så medgiver du nu at det var uden at du havde videnskabeligt belæg for det, ren demagogi med andre ord!

Det er din udlægning, at termen catastrophic = jordens undergang, ikke min. Ren demagogi fra din side med andre ord.

Hvis ikke videnskaben er enig med dig så finder du andre

En bemærkning der (igen) understreger din manglende forståelse af konceptet viden. For øvrigt ekstremt symptomatisk fra din side udelukkende at basere dig på (tom) tetorik.

Du mangler stadig at komme med kvalificerede svar på de helt konkrete spørgsmål, der blev stillet til indførelse af KK i Danmark. Prøv at koncentrere dig om det i stedet for at spamme alle mulige tråde til med mere eller mindre subtil hentydninger - det ville måske gøre noget godt for din troværdighed?

130
3. juni 2022 kl. 09:41
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

og hvem er det, der har bebudet verdens undergang om kort tid? - Jeg har ikke set noget videnskabeligt paper, der forudser det.

Så når DU har brugt udtrykket CAGW så medgiver du nu at det var uden at du havde videnskabeligt belæg for det, ren demagogi med andre ord!

Nu er det jo ikke videnskaben der problematiserer din kæphest (KK) i Danmark. Det er såmænd blot økonomer

Hvis ikke videnskaben er enig med dig så finder du andre ?

liberal

Nå, skal jeg ikke smides ud denne gang? ?

Forresten, "Hvor vover du" ? at bruge det ord?

127
3. juni 2022 kl. 09:31
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Hej Flemming Rasmussen

Kan du uddybe den objektiv logiske sammenhæng mellem "Ole Lochmann er imho en skamplet " og "VidenErFandemeIkkeEtSynspunkt"?</p>
<p>Hvor ser du mig påstå en sådan sammenhæng?

Jeg ser du er meget aktiv og ikke klart skelne.

Men skal jeg forstå det således, at du mener at DR via sit program Ellen imellem ikke er i modstrid med #VidenErFandemeIkkeEtSynspunkt?

126
3. juni 2022 kl. 09:26
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Hej Ole Geisler

Kan du uddybe den objektiv logiske sammenhæng mellem "Ole Lochmann er imho en skamplet " og "VidenErFandemeIkkeEtSynspunkt"?</p>
<p>Kan du uddybe hvor du vil hen med det spoergsmaal ?

Retorisk kombineres Anjas dårlige oplevelse med andre ting.

Nu hylder vi den objektive videnskab, ikke Facebook, Instagram eller hashtag videnskab, så der bør vel være en logisk sammenhæng.

Ser du den logiske sammenhæng?

125
3. juni 2022 kl. 08:26
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

I praksis er det dog det samme -

Det kunne også udtrykkes:

I praksis (for langt de fleste situationer) er jorden rent faktisk flad - hele vejen rundt.

?

Så vidt jeg husker, er der dog undtagelser - også inden for byggeri. Pylonerne på Storebæltsbroen er lodrette og grundet den store afstand og højde er afstanden mellem deres centerlinjer faktisk (teoretisk) over 6 cm større i toppen end i bunden.

  • Det er folkeskolematematik at regne på: tan(afstand / 40.000.000 * 360) * højde. ?
122
3. juni 2022 kl. 07:18
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Er jorden rund vil tårnets sider skrå udad.

Ja, hvis man vælger, at de skal være lodrette. Man kunne jo også vælge at lave dem parallelle med en lodret linje i tårnets centrum.

I praksis er det dog det samme - Hvis vi siger, at Njals tårn er 20 * 20 meter i grundplan, vil forskellen på en lodlinje og en parallellinje ved ydermuren være 0,00009 grader resulterende i en afvigelse på 0,13 mm på 86 meters højde.

119
2. juni 2022 kl. 18:27
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

@Jesper M: D har tilsyneladende heller ikke forstået pointen i artiklens overskrift:

#VidenErFandemeIkkeEtSynspunkt

Hvis viden siger, jorden er (næsten) sfærisk - så skal man ikke have det synspunkt, at den ikke er det. Lige den specifikke case (samt den med evolutionen) er uværdige af DR, og særdeles uartige over for de videnskabsfolk, der bruger deres fritid på at formidle - til glæde for alle fornuftige mennesker.

Og før du tager Ole Lochmann i forsvar igen, så se lige youtubevideoen om Peter Madsen. Ole Lochmann er imho en skamplet og burde ties ihjel - specielt af DR.

PS: Her lige bestilt "videnerfandemeikkeetsynspunkt"-tshirts til fruen og mig.

118
2. juni 2022 kl. 15:32
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Videnskab er vel den tombola hvor man vælger de mest troværdige informationer. Hvis Ole mener at hans målestok er det mest troværdige, så er det hans valg. Vi andre skal også vælge om vi tror på Huawei's talsperson eller konspirationspersonen når det kommer til den kinesiske stats overvågning.

117
2. juni 2022 kl. 10:27
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

af at formidlerne af videnskaben ikke farer med sludder og f. eks. bebuder verdens undergang om kort tid,

Du synes at have misset pointen i artiklens overskrift Jens Arne? Videnskab er netop ikke en tombola, hvor man kan vælge fra de hylder, der matcher ens synspunkter

  • og hvem er det, der har bebudet verdens undergang om kort tid? - Jeg har ikke set noget videnskabeligt paper, der forudser det.

    eller problematiserer teknologier som restenaf verden bruger

    Nu er det jo ikke videnskaben der problematiserer din kæphest (KK) i Danmark. Det er såmænd blot økonomer - og ikke mindst markedet (og folk der har en frygt for de endnu uafklarede problematikker omkring affaldet)

Jeg troede egentlig, du var liberal Jens Arne. Hvordan kan du så præke for en teknik, markedet ikke selv vil have?

116
2. juni 2022 kl. 00:07
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Jeg tror at årsagen til påstyret på ing.dk er at nogen formaster sig til at give kættere taletid.</p>
<p>Dvs. ganske illiberale impulser har fået fat i folk her.

Spolerede Anja DR's plan? Forstod hun ikke meningen eller kom hendes hæderlighed på tværs? Havde DR faktisk udviklet et koncept der skulle bruges til at komme efter diverse "forkerte" opfattelser?

Fuldstændig som vi kender det til hudløshed fra visse debattører her på ing.dk: Altså man starter med fladjordstosser eller kreationister som der er nogenlunde enighed om, og når det spor så er lagt ud kan man fremture med sine egne kæpheste og mere eller mindre dubiøse eller sekteriske fortolkninger af videnskaben og stemple modstanderne som idioter i lighed med fladjordstosserne! Så måske havde debatten her inspireret DR så der ventede noget lignende hvis programmet havde fået lov at fortsætte?

Men her kom Anjas raserianfald på tværs ?

En mere seriøs udgave kunne have taget fat på hvor lille vor egen erfaringshorisont er, for når det handler om noget vi ikke umiddelbart kan erkende så må vi i stedet tro på videnskaben og vores tillid afhænger af at formidlerne af videnskaben ikke farer med sludder og f. eks. bebuder verdens undergang om kort tid, eller problematiserer teknologier som restenaf verden bruger, eller påstår at kulakkerne, som producerer vores fødevarer, forgifter os alle på grund af deres grådighed osv. !

115
1. juni 2022 kl. 22:35
Re: På youtube ligger en video

Hej søren ploug

AT DR ukritisk entrerer med en sådan tåbe og ydermere svindler sig til at lokke Anja Andersen ind i cirkusset, er noget forbandet svineri.

I en debattråd hvor den objektive videnskaben hyldes må man ret beset stille spørgsmål til hvor du ved at DR er ukritisk når man entrerer med en sådan tåbe.

Udover det så mangles den objektive link mellem "noget forbandet svineri" og "Viden er fandeme ikke et synspunkt - og heller ikke for sjov"

114
1. juni 2022 kl. 21:36
Fladjordstilhængere

Fladjordstilhængere er måske simpelthen bange for kegle- cylinder- eller andre projektioner.

De kan jo bare hænge et billede af den flade Jord op på væggen. ?

113
31. maj 2022 kl. 14:17
På youtube ligger en video

På youtube ligger en video hvor Ole Lochman fortæller om hvorfor en vis raket-Madsen blev fængslet.

"Man" (staten/systemet/NASA m.fl.) var nødsaget til at standse ham, før han fik sin raket op og dermed kunne risikere at afsløre det store svindelnummer om, at jorden er rund.

AT DR ukritisk entrerer med en sådan tåbe og ydermere svindler sig til at lokke Anja Andersen ind i cirkusset, er noget forbandet svineri.

112
31. maj 2022 kl. 14:01
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Ville det ikke være lidt af en faliterklæring?

NEJ! - falliterkleringen er, at DR er nødt til at lyve og snyde for at få en kendt og dygtig formidler til at stille op i det cirkus.

På den måde har alle vi andre mistet muligheden for at opleve Anja (+ en del øvrige kompetente forskere og formidlere) berige os med deres vid.

Smid nu skyklapperne Anders - dit forsvar for EllenImellem begynder imho at virke lige så manisk som Ole Locmanns besættelse af den flade jord.

110
31. maj 2022 kl. 13:30
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Jeg ved ikke hvad du ville forvente at man skulle snakke om i et interview om fladjordsterori?

Jeg ville forvente, man skulle snakke om fladjordskonspiration (ikke teori)

  • men du, der er en fladjordsteori?

Jeg vile bestemt ikke mene, det skulle være nødvendigt at forholde sig til spørgsmål om det "mistænkelige" i at NASA lyder lidt som NAZI for eksempel.

Konspirationen om fladjord er et fuldt gyldigt emne for en debat - og i virkeligheden en særdeles relevant en. Hvorfor er der så mange mennesker, der har så hårdt brug for en identitet, at de kobler sig på en åbenlyst usand konspiration?

105
31. maj 2022 kl. 12:35
Jorden er rund

som en pandekage :-)

103
31. maj 2022 kl. 12:03
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Hvad ville videnskabsmanden/kvinden have sagt eller gjort anderledes, hvis de havde vidst at det var en fladjordstilhænger der stillede spørgsmålene?

De ville - selvfølgelig - have nægtet at deltage i cirkusset.

Det giver jo ingen mening for en videnskabsmand at forsøge at føre en egentlig debat med en troende. En debat mellem to parter kræver, at begge parter er enige om, hvad begrebet debat dækker over.

Hvis reel debat var muligt, ville det jo tage under et minut at overbevise et vilkårligt menneske om, at jorden fakstisk er (næsten) sfærisk - eller at den ikke blev skabt for 6.000 år siden for den sags skyld.

derfor er det bondefangeri at lokke kompetente videnskabsfolk til at deltage i det cirkus.

102
31. maj 2022 kl. 11:20
Re: Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Jeg tror at årsagen til påstyret på ing.dk er at nogen formaster sig til at give kættere taletid.

Nej, problemet er at faktaforladte konspirationteoretikere får taletid under falske præmisser.

Der er stor forskel på at være høflig over for en journalist der tydeligvis ikke har brugt særlig meget tid til at sætte sig ind i et emne og så gå til stålet over for de faktaforladte der, af uransagelige årsager, på trods af tilgængelig viden, vælger at holde sig i deres egen lille virkelighedsbobbel.

Førstnævnte er undskyldt, sidstnævnte har fortjent hvad der kommer i deres retning.

99
31. maj 2022 kl. 09:14
Jeg forstår ikke rigtig hvad problemet er?

Okay, nu har jeg heller ikke hørt/set udsendelserne, men hvorfor er det et problem at være blevet interviewet af en fladjordstilhænger? Okay, de troede de talte med person A, mens det i virkeligheden var en fladjordstilhænger, person B, som blot brugte person A som 'talerør'.

Men spørgsmålene som pågældende fladjordstilhænger stillede kunne vel lige godt besvares og/eller tilbagevises, uanset om de kom fra person A eller B?

Hvad ville videnskabsmanden/kvinden have sagt eller gjort anderledes, hvis de havde vidst at det var en fladjordstilhænger der stillede spørgsmålene?

Eller var det fordi de slet ikke ville have deltaget i en debat med en fladjordstilhænger? Dén chance ville jeg godt nok ikke have ladet gå fra mig: At få lov til for åben skærm at mane alt sludderet i jorden!

97
29. maj 2022 kl. 22:08
Janteloven

Nogle gange, når folk beklager sig over janteloven, tænker jeg på at det også kunne være talentløse menneskers egen forklaring på hvorfor de ikke bliver hyldet som de selv mener at have fortjent.

Nu har vi så nogle forskere, der er blevet til grin i et eller andet DR-program, og det er da synd for dem.

Men for os andre at se, har vi haft forskere, der underskrev klimabekymrede breve (herunder teologer, som sikkert ved noget om teologi, men ihvertfald ikke har ret til at kalde sig forskere på klimaområdet), forskere der forfærdeliggjorde coronaepidemien og prædikede livrem og seler, indtil det politisk blev bestemt at nu var epidemien forbi.

I begge tilfælde, kunne man få den idé at nogle medier (især DR) havde fremfundet de forskere der siger og sagde lige præcis det man ønskede.

Jeg kan ikke se at den danske forskerstands moral er høj nok til at de kan tillade sig at brokke sig over DR.

DR der forresten svigtede danskerne under 2 års coronahysteri.