LEDER: Vi kan ikke have en Microsoft-chef i spidsen for Danmarks digitalisering

12. maj 2022 kl. 04:007
LEDER: Vi kan ikke have en Microsoft-chef i spidsen for Danmarks digitalisering
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, har vi været uden nogen fælles plan for digitaliseringen i mere end et år, siden den seneste fællesoffentlige digitaliseringsstrategi udløb 31. december 2020 og indtil for få dage siden.

Her præsenterede regeringen endelig sin længe ventede (og forsinkede) plan for den videre digitalisering af Danmark, og selvom man kan mene både godt og skidt om de 70 siders digitale ambitioner, så står en ting lysende klart: S-regeringen har inviteret erhvervslivet helt ind i maskinrummet på et niveau, der giver strategien et massivt troværdighedsproblem.

Sammen med strategien annoncerede en række S-ministre nemlig et såkaldt digitaliseringsråd, der skal følge indfrielsen af de digitale ambitioner for Danmark, og rådgive regeringen om, hvilket it-initiativer og teknologier, der skal satses på i fremtiden.

I spidsen for rådet har man valgt at placere Nana Bule, der er administrerende direktør for Microsoft Danmark og Island, og i virkeligheden kunne man stoppe med at skrive her, for problematikken giver sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen har valgt en person, der lever af at sælge it- og digitaliseringsløsninger til den offentlige sektor, til at rådgive om, hvorvidt der er brug for at købe flere it-og digitaliseringsløsninger, og hvordan de skal se ud.

Erhvervslivet skal naturligvis være repræsenteret i sådan et råd - naturligvis også i form af kompetente teknologivirksomheder som Microsoft, der leverer glimrende løsninger, som mange er glade for. Men formanden for sådan en institution bør være uangribelig - og som minimum ikke leve at sælge den vare, man skal rådgive om status på implementeringen af.

Det er bestemt ikke fordi, det skorter på andre kandidater i form af kommercielt uafhængige videnskapaciteter indenfor offentlig digitalisering. Så sent som i 2018 etablerede IT-Universitetet i København et nyt forskningscenter for offentlig it, og det er befolket af tunge profiler, der kunne have været oplagte bud på formænd for digitaliseringsrådet.

Professor Bent Flyvbjerg er således blandt verdens førende forskere indenfor de store it-projekter, der så ofte løber løbsk for den offentlige sektor herhjemme. Centerleder Jens Schmidt sidder i forvejen i statens it-tilsyn og har erfaring fra både den akademiske verden på ITU, hvor han sidder i dag, og den private it-branche, hvor han har været chef for det tidligere CSCs offentlige samarbejder. Professor Brit Ross Winthereik bedriver vigtig forskning i det, der vel må være kernen i regeringens strategi: Hvordan påvirker digitaliseringen borgerne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle er oplagte kandidater til at sidde for bordenden, når regeringen skal have løbende input til, hvilke teknologier man skal satse på, hvor man skal satse på dem, og hvad man kan forvente at få ud af dem. Og vigtigst af alt: ingen af dem lever af at sælge teknologi til det offentlige og har altså ingen interesse i at presse flere nye løsninger igennem til egen virksomheds fordel.

Det er endnu ikke meldt ud, hvem der ellers skal sidde i det nye digitaliseringsråd, og man kan kun håbe på, at mange af de resterende pladser bliver besat af uafhængige eksperter og kloge hoveder uden åbenlyse interessekonflikter.
Indtil videre ligner det blot en manglende forståelse for, at digitalisering som alt mulig andet i denne verden også styres af købere og sælgere og kolde kontanter.

»Jeg ser frem til at følge arbejdet med strategiens vigtige initiativer og rådgive regeringen om de nye digitale muligheder,« lød det fra den danske Microsoft-direktør, da den nye strategi blev præsenteret. Det samarbejde forstår man godt, at hun glæder sig til./adf

7 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
18. maj 2022 kl. 12:14
Re: Forandring

Kære Niels, du misser pointen. Ræven til at vogte gæs, ulven til at vogte får etc. Du ser ikke en interesse konflikt eller er du så forblommet i din Microsoft glæde at det overskygger at det rent faktisk gælder den fremtidige strategi for digitalisering hos den danske befolkning der er tale om? At vores børn og vores data skal forblive forankret til en virksomhed som vil deres aktionærers bedste. Det er ufatteligt skræmmende at en leverandør skal beslutte hvordan vi skal købe og anvende IT.

Olie handles i $.

Vi gør som USA finder rigtigst via NATO

og vi bruger Windows vel nok fordi det virker godt.

Thorning osv lod os forstå at det var til eget bedste at USA overvåger os i begge ender

Hvis windows tjener på at levere noget ,der måske virker, er det ikke mere odiøst end de fantasillioner der er flydt i retning af Rom og VE.

6
17. maj 2022 kl. 17:29
Re: Forandring

Kære Niels, du misser pointen. Ræven til at vogte gæs, ulven til at vogte får etc. Du ser ikke en interesse konflikt eller er du så forblommet i din Microsoft glæde at det overskygger at det rent faktisk gælder den fremtidige strategi for digitalisering hos den danske befolkning der er tale om? At vores børn og vores data skal forblive forankret til en virksomhed som vil deres aktionærers bedste. Det er ufatteligt skræmmende at en leverandør skal beslutte hvordan vi skal købe og anvende IT.

5
17. maj 2022 kl. 11:06
Forandring

Det bliver rart at se Nana Bule fra den hårde skole, forvalte offentlige midler bedre end den række af af offentlig lønnede, loyale amatører, der har købt futtog ,signaler, offenlige IT systemer, sygehuse, VE fantasier etc .

Tilføj nye elementer selv.

Kan hun ikke, er skaden ikke større end som tilforn.

Jeg tror hun kan.

Det er værd at prøve

4
17. maj 2022 kl. 09:10
Jeg er helt enig - tjekkede

Jeg er helt enig - tjekkede op på LinkedIn, 610 rygklappere synes det er fantastisk at en virksomhed med monopol lignende leverancer, underlagt amerikansk lovgivning nu skal sidde til højbords med politikerne i Danmark og vælge vejen frem for digitaliseringen. Selv påført smerte er hvad vi kalder den slags teknisk gæld.

3
12. maj 2022 kl. 23:36
Er valget af en Microsoft

Er valget af en Microsoft boss ikke 100 % i overensstemmelse med at Danmark er et Microsoft-land - det ses og høres i sproget:

Et tekstbehandlingsprogram hedder nu: WORD

Et præsentationsprogram: POWER POINT

Et regneark: EXCELL

Både Venstre og Socialdemokratiet medvirkede (medvirker) beslutsomt til vores afhængighed af monopoler fra USA.

2
12. maj 2022 kl. 15:22
Hørt.

Anse dette for (mindst) en thumb up til lederen.

1
12. maj 2022 kl. 13:17
Politikerne har det med at

Politikerne har det med at vælge medlemmer af udvalg efter nogle, der ligner dem selv. Man bliver næsten fristet til at tro, at de dygtigste IT-folk i landet er sælgerne, der er gode til at lobby'ere små og mellemstore virksomheder samt embedsmænd og politikere. Og det bliver ofte de samme Tordenskjolds soldater ligesom de, der skulle følge op på Sundhedsplatformen. For at nævne at det ikke kun er inde for IT: Nævnet, der skulle vælge efterfølgeren efter Radio24/7, udmærkede sig ved at der vist ikke var en eneste journalist, endsige kulturpersonlighed for slet ikke at sige én med radioerfaring med i koret.

Det ligner en syg kultur.