Leder: På tide at regeringen smider den forkætrede hockeystav og sætter turbo på velafprøvede klimateknologier

22. april 2022 kl. 06:0025
Leder: På tide at regeringen smider den forkætrede hockeystav og sætter turbo på velafprøvede klimateknologier
Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

nu skal de velafprøvede teknologier i spil

Leder

At der skulle en krigsgal Putin til, kan man kun beklage. Men ros skal der til, når regeringen endelig lægger hockeystaven og kigger på de kendte og lavthængende teknologier for at give omlægningen til vedvarende energi et tiltrængt kølleslag, der først og fremmest skal gøre os fri af russisk gas, men som også er helt nødvendig for at nå vores klimamål.

Det er helt rigtigt både at få sparket gang i udbygningen af fjernvarmenettet og udbygget sol- og vindenergien på land, hvor der i mange kommuner er store uudnyttede potentialer for at producere billig grøn strøm. Begge dele har vi her i mediet plæderet for i årevis, mens udviklingen er gået i stå, og politikerne med regeringen i spidsen har søgt at smyge sig uden om den nødvendige udbygning ved at pege på endog meget usikre potentialer i endnu ikke udviklede og afprøvede teknologier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom de teknologier, der nu tys til, både er velafprøvede og veludviklede, så kommer udviklingen ikke til at ske, bare fordi regeringen nu siger, at den vil have det. Slet ikke når den vil lægge langt de fleste initia­tiver hos kommunerne, der i dag er bundet på hænder og fødder af anlægslofter, borger­høringer, naturhensyn, kirkers gamle rettigheder til landsskabsbevaring og mangel på arbejdskraft. Og som i øvrigt er og skal være tæt på de borgere, der vil blive berørt, når antallet af landmøller og solceller skal stige kraftigt.

Alene opgaven med at finde ud af, hvor og hvornår fjernvarmenet kan udbygges, som regeringen kræver løst inden for et år, er særdeles kompliceret. Ikke alene kræver det, at kommunerne finder den røde tråd i de meget divergerende analyser og kortlægninger af borgernes og virksomhedernes varmebehov, som forskere og analysefirmaer har offentliggjort de seneste år – potentialet svinger fra 30 til 80 procent, alt efter hvilken analyse man kigger i. Kommunerne skal også finde de hoveder og hænder, der skal navigere i reglerne, indhente tilladelserne, grave hullerne og lægge rørene.

Hertil kommer, at der er store forskelle kommunerne imellem, ikke bare på hvor langt de enkelte kommuner er i udbygningen af vind, sol og fjernvarme, men også på potentialerne hertil. Det afhænger ikke alene af, hvor flittige de har været hidtil, men selvsagt også af, hvor vinden blæser, og hvilke arealer den enkelte kommune råder over. Derfor bliver byrden helt naturligt skævt fordelt kommunerne imellem.

Regeringen har proklameret, at den vil tage en samtale med kommunerne. Men skal planen lykkes, er det på med arbejdshandsker­ne for regeringen selv, som skal tage nogle af de svære beslutninger. Der skal en god portion mod, planlægning og ikke mindst vilje til at indrette en række love og regler efter det nye grønne regime, lige fra lovgiv­ning om natur- og landskabsbeskyttelse over udenlandsk arbejdskraft til klageret og kompensation til borgerne. Det betyder ikke, at vi skal lade hånt om natur og landskaber, men vi skal være parate til at udskifte de gule rapsmarker og andre biologiske monokulturer med solcelleparker og anden grøn ­elproduktion for at nå i mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er behov for, at regeringen fra centralt hold udpeger de bedst egnede områder til udbygningen af grøn energi og stiller krav til kommunerne om at få den tænkt ind i lokalplanerne. Herefter skal regeringen ikke alene tale med kommunerne om, hvilke bureaukratiske hindringer der skal fjernes, og hvilke regler der skal ændres for at kunne gennemføre planerne under bedst muligt hensyn til både natur og borgere. Skal den nye grønne energi i spil, må regeringen også have en indgående samtale med Energinet om, hvordan vi hurtigt får udbygget elnettet, så det bliver klar til at bringe energien derhen, hvor den skal bruges – fra solcelleanlæg og vindmøller landet over til byernes og industrivirksomhedernes varmepumper, ladestandere mv. Her dur det ikke, at Energinet afventer konkrete projekter, før der tænkes i tilpasning af elnettet, sådan som planlægningen foregår i dag.

Der er samtidig brug for, at regeringen tager erhvervslivets sukken efter arbejdskraft alvorligt, hvis man skal gøre sig håb om at skaffe hænder og hjerner nok til at sætte den grønne omstilling op i gear. Her kan erfarin­ger med hurtig åbning af jobmarkedet for ukrainske flygtninge forhåbentlig inspirere og indgyde politisk mod til åbning for andre grupper af veluddannede udlændinge, der kan og vil være med.

Hidtil har regeringen igen og igen understreget, at den grønne omstilling helst ikke må gøre ondt på danskerne – hverken på pengepungen eller på mulighederne for at udfolde os, som vi plejer. Måske er det også det dogme, der hænger ved, når regeringen i sin plan slet ikke har tyet til de allermest lavthængende tiltag i form af energibesparelser i de danske hjem og i vores transport.

Men dogmet må afviges, hvis vi skal have dobbelt så meget vindmøllestrøm og langt flere solceller i det ganske land, end vi har i dag. Og hvis gasfyrede boliger skal blive en saga blot. Vi vil være flere, der må leve med, at udsigten over de flade danske marklandskaber brydes af vindmøller, og at tegltagene brydes af solceller i byerne. Måske har Putin rykket lidt på danskernes velvilje til personligt at betale for den grønne omstilling, men næppe nok til at nå regeringens ambitioner ad frivillighedens vej. Klimakøllen er fundet frem – nu må regeringen have mod til også at bruge den og sikre, at den rammer rigtigt.trb

25 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
25
1. maj 2022 kl. 08:04
Re: Lavt hængende frugter:

Hej Michael Rangård

For klimaet skal reddes, koste hvad det vil, lad milliarderne rulle, men det må ikke ske med atomkraft som man bruger mange steder i verden for det er for dyrt! Det hænger simpelthen ikke sammen.</p>
<p>Eller måske er det din fejlslutning at "milliarderne bare skal rulle" det er jo kun en hård kerne af atomkrafttilhængere der mener at pris og forsyningssikkerhed er underordnet, bare vi får atomkraft...

Det er indlysende at det er en fejlslutning at "milliarderne bare skal rulle", hvis man med milliarder mener statens milliarder.

Husejerene vil gerne lægge solceller på deres tage, betalt af friværdi.

Der skyder husstandsvindmøller op ude i det åbne land, betalt af friværdi.

Fjernvarmeværker opstiller solfangere, etablerer varmepumper etc, betalt af ejerne, som typisk er brugerne.

Det er ved at være længe siden at den første støttefri landvindmøllepark blev etableret.

Thor havvindmølleparken giver plus på statens finanser.

Store solcelleværker skyder op.

Problemet er politisk mod og styring. Endvidere kræver den grønne omstilling ingeniører og vi bør fokusere på det vi ved virker og lade atomkraft ligge og eventuekt tage det op igen når der overskud og dermed tid til at spilde ingeniørtimer.

24
30. april 2022 kl. 09:23
Re: Lavt hængende frugter:

For klimaet skal reddes, koste hvad det vil, lad milliarderne rulle, men det må ikke ske med atomkraft som man bruger mange steder i verden for det er for dyrt! Det hænger simpelthen ikke sammen.

Eller måske er det din fejlslutning at "milliarderne bare skal rulle" det er jo kun en hård kerne af atomkrafttilhængere der mener at pris og forsyningssikkerhed er underordnet, bare vi får atomkraft...

23
30. april 2022 kl. 06:00
For at komme i gang..........

For at komme i gang kunne man beklæde mølletårnene med solceller. Og tagene før markerne. Det nytter ikke at alle bliver ved med at vente på nogle andre. Energiudladninger fra talerstole flytter intet. Grønne dagsordner er ligegyldige hvis ikke debatterne fører til grønne beslutningsreferater.

21
25. april 2022 kl. 11:34
Re: Lavt hængende frugter:

Det var da utrolig hvor meget vås og udenomssnak du kan præstere på ganske få linjer.. Desuden er Atomkraft absolut ikke VE

Jeg er lige stødt på det konservative synspunkt at fortællingen om klimaet simpelthen er løgn! Ihvertfald sådan som den normalt præsenteres her i landet.

For klimaet skal reddes, koste hvad det vil, lad milliarderne rulle, men det må ikke ske med atomkraft som man bruger mange steder i verden for det er for dyrt! Det hænger simpelthen ikke sammen.

Spørgsmålet er om de lokale klimakæmpere lyver for sig selv eller om de lyver for os andre i den tro at det gavner deres sag?

(Blot et eksempel på at der bliver også gået til den i debatter andre steder end her)

20
25. april 2022 kl. 11:04
Re: Lavt hængende frugter:

Gert Madsen

Det var da utrolig hvor meget vås og udenomssnak du kan præstere på ganske få linjer.. Desuden er Atomkraft absolut ikke VE

19
25. april 2022 kl. 08:56
Re: Lavt hængende frugter:

Hvad?

Som Jesper Kofoed ganske rigtigt skriver, så kender vi metoder, som umiddelbart kan øge produktionen.

Og udbygning har vi set fungere, og man kan i høj grad se det fungere syd for grænsen. Dette ovenikøbet uden nævneværdige klager, og uden at folk føler at deres tilværelse bliver ødelagt. Måske fordi anlæg på tag har en overskuelig størrelse, der ikke nærmest lægger omgivelserne øde. Størrelsen gør også at det ikke stiller samme krav til udbygning af distributionsnettet. Samtidigt giver det en åbenlys demokratisering af VE.

Så noget må jo være vigtigere end at få den produktion igang. Som jeg antyder, kan jeg ikke finde rationelle begrundelser.

18
24. april 2022 kl. 12:21
Det er åbenlyst at

Det er åbenlyst at virksomhederne kan hyre fra eu som de har lyst. Det har de gjort i mange år. Men det er jo ikke godt nok. Så nogen virksomheder har åbent afdelinger uden for eu fx i Indien for at kunne benytte den endnu billigere arbejdskraft - offshoring. Der er selvfølgelig en hage. Det er tæt på umuligt at samarbejde med nogen man ikke kender....øv var..... Jeg ser ikke nogen rimelig grund til at forbedre konkurrencesituationen for de virksomheder der benytter sig af offshoring.

17
23. april 2022 kl. 09:47
Re: Pris

Hej Svend Ferdinandsen

At prisen på udenlandsk energi (gas og olie) stiger, er i miljømæssig sammenhæng en gave.</p>
<p>Det gode er, at stigende pris på olis og gas i sig selv vil få flere til at skifte til VE. Det får prisen på VE ned på grund af stordriftsfordele. Så er den positive spiral igang.</p>
<p>Ønske tænkning.

Hvorfor det? Kan du uddybe din påstand? Eventuelt med en logisk sammenhængende argumentationsrække.

Har du overvejet hvorfor en CO2 afgift skulle hjælpe noget? Tror du VE bliver billigere absolut af en CO2 afgift.

Det ertydeligvis det Bent Johansen har gjort, han forklarer endda sit synspunkt.

Nej Bent Johansen skriver ikke at Bent tror VE bliver billigere absolut af en CO2 afgift.

</p>
<p>Nu er fossilt brændsel steget meget mere end en CO2 afgift ville medføre, så effekten må jo blive enorm.

Det er ikke investeringslysten, der holder vindmølle- og solceller-developere tilbage, men systemets fodslæbning. I har trods alt haft lidt indflydelse i at forsinke og fordyre den grønne omstilling.

16
23. april 2022 kl. 08:09
Re: Pris

P.s. Og så skal folk der har gasfyr og medierne holde op med at hyle op om at husejere som alligevel med 30-40 års mellemrum skal udskifte deres gasfyr til 40-50.000 kroner, skal betale 100.000 kroner en gang for alle for at få fjernvarme.

Hvad får dig til at tro, at du ikke som ny fjernvarmebruger i resten af tilslutningstiden, i den grad skal betale for at holde liv i et kosttungt og levetidsplaget fjernvarme net ?

15
23. april 2022 kl. 07:39
Hybride energiparker

Hvor der står en 2MW vindmølle er der også 2MW kapacitet.

Hvis der opsættes 2MW solceller ved denne mølle kan de benytte disse 2 MW kapacitet.

Der VIL være nogle timer om året hvor summen af vind og sol overstiger disse 2MW, men så mange timer der er nu heller ikke.

Og vi kunne jo bare sige til udviklerne at de selv må regulere sig ud af det!

Hvor mange MW vindmøller har vi på land i dag = samme MW solcelle kapacitet.

Dette helt uden at skulle gøre andet end at fortælle udviklerne at de selv er ansvarlige for effekttilpasningen !

10
22. april 2022 kl. 16:59
Re: Lavt hængende frugter:

Så er det måske på tide at få ophævet 6Kw reglen for private solcelle strøm producenter

Det er der vist ikke nogen regel om længere. I dag kan du have et solcelle anlæg på op til 50Kw før du kategoriseres som noget andet som giver mere papir arbejde.

Jeg har selv et 7.2Kw solcelle anlæg registreret i gruppe 2 (som nu er lukket) og som er time baseret netto afregning.

Såvidt jeg ved var grænsen på 6Kw udelukkende i forbindelse med den generelt meget favorable gruppe 6 års netto ordning.

9
22. april 2022 kl. 16:51
Re: Pris

At prisen på udenlandsk energi (gas og olie) stiger, er i miljømæssig sammenhæng en gave.</p>
<p>Det gode er, at stigende pris på olis og gas i sig selv vil få flere til at skifte til VE. Det får prisen på VE ned på grund af stordriftsfordele. Så er den positive spiral igang.

Ønske tænkning. Har du overvejet hvorfor en CO2 afgift skulle hjælpe noget? Tror du VE bliver billigere absolut af en CO2 afgift.

Nu er fossilt brændsel steget meget mere end en CO2 afgift ville medføre, så effekten må jo blive enorm.

8
22. april 2022 kl. 16:50
Re: Lavt hængende frugter:

Så er det måske på tide at få ophævet 6Kw reglen for private solcelle strøm producenter, således at der kan leveres max strøm til nettet.

Er du gal?

Private producenter skal forfølges. Egenproduktion er svært at kontrollere og beskatte, så den slags har ikke været velset siden 1960'erne.

I øvrigt giver det hverken gode middage, bestyrelsesposter eller kampagnebidrag til beslutningstagerne.

Der er trods alt noget som er vigtigere end miljø og forsyningssikkerhed.

7
22. april 2022 kl. 12:56
det er blot en anden slags

det er blot en anden slags gas, salgsgas på dåse,uden pris. hvis terroristen i kremel, ikke havde startetede, sin kriminelle krig, hvad havde man så kommet med? lederen er korrekt, omkring intet er bare lige.

kina er i knæ grundet covid. her kommer flere af materialerne fra.

der er bygge boom, mangel på hoveder og hænder.

det er iøvrigt intressant, at klima dan. har udtalt, at man først kan fremlægge en stragi efter, man,har talt med eksperterne, har man så det og hvem?

det er morsomt at fjernvarme er banen igen, det er i det mindste fornuftigt.

man har ellers haft travlt med at lukke dem, som producere det.

virkeligheden,kan ofte indhente en,hvis man ikke kommer igang med det samme.

poltiker,som alt andet,skal måles på resultater.

lige nu har regering kun gang i en holm,som meget få vil ha. igen energiøer som alle gerne vil ha.

jeg kan stærkt anbefale
en bog af energi proffesor daniel yergin, der hedder the new map.

den handler om hvordan de forskellige energi former har ændret verden, den handler også om hvordan Grøn energi, og klimaet vil ændre den.
bogen udkom sidste år den forud ser krigen som er i gang. den nævner flere energi migrationer .

1800 tallets industri, blev ikke bygget kun på kul,da dette ikke bare lige kunne bruges og mange produktionsmaskiner var baseret på træ,eller andet brandbart. så først efter lidt tilpasninger gik det.

6
22. april 2022 kl. 12:38
Hvor lang tid tager det at bygge et eksisterende atomkraftværk?

Danmark kan købe og drive de 3 Tyske atomkraftværker som slukkede for 4 måneder siden, ved årsskiftet. Hvor lang tid tager det at bygge?

Danmark kan købe og drive de 2 Svenske Atomkraftværker som lukkede for 16 og 28 måneder siden. Hvor lang tid tager det at bygge?

Kina har igår vedtaget at bygge yderliger 6 nye atomkraftværker. De har i forevejen 16 under opbygning. 54 er i drift.

Kina kan bygge et atomkraftværk på 6 år, men Danmark skal bruge 25 år på at bygge et atomkraftværk? Er vi virkeligt så dumme og dårlige?

Måske vi kunne købe Kinesiske håndværkere og få dem til at bygge et atomkraftværk, ved siden af Avedøre holme kraft-varme værk. Så kan vi få både ren strøm og ren fjernvarme, uden at brænde 1 million tons skov af hvert år.

5
22. april 2022 kl. 11:58
Mere brug af kendt teknologi

Hvis det var et simpelt problem, så var det nok også løst let.

MEN, som det har været nævnt i flere andre artikler, så findes allerede teknologier som kan kombineres og benyttes med væsentligt udbytte. De har måske ikke været relevante da en kWh kostede kr.0,50 (eller mindre), men nu til kr.2,50 (eller mere) i døgn-middel uden afgifter, så er det en anden sag.

Et solcelle-anlæg med batteri, måske 10 kWh, og mulighed for natopladning, OG afladning på morgen-toppen mellem kl.06 og kl.13 er givet vis en sund konstruktion.

Hvorfor ? Fordi dette anlæg, udover solcellemuligheden, gemmer energi til mørkere timer OG kan udnytte den billige nateffekt om formiddagen hvis der er udsigt til dårligt solcellevejr.

Desuden har denne løsning en gunstig virkning på netværksbelastningen - uanset om det er højspænding eller det lokale lavspænding.

Vi mangler at se målinger, men på ing.dk har der været omtalt en skole i Århus med en sådan løsning (flow batteri). En opfølgning er lovet senere. Alt tyder på, at dette er fornuftigt i stor skala = stor udbredelse.

Så et eksempel på en lavthængende frugt - lige til at plukke. OG, naturligvis, bør overskudsstrøm kunne handles lokalt til fornuftig pris.

4
22. april 2022 kl. 11:01
Pris

Prisen på gas er steget. Det samme er prisen på olie. Så længe Putin sidder i Kreml kommer prisen ikke ned igen, og vi skal under alle omstændigheder omlægge til VE og producere mere energi herhjemme.

At prisen på udenlandsk energi (gas og olie) stiger, er i miljømæssig sammenhæng en gave.

Det gode er, at stigende pris på olis og gas i sig selv vil få flere til at skifte til VE. Det får prisen på VE ned på grund af stordriftsfordele. Så er den positive spiral igang.

Regeringen skal derfor "blot":

  • Afbureaukratisere opsættelse af VE
  • Godkende flere vindmølleparker
  • Udbygge elnettet
  • Holde op med at smide gode penge efter olie og gas (varmecheck med videre)

Så indretter forbruget sig selv, og så kommer den grønne omstilling hastigt op i tempo.

P.s. Og så skal folk der har gasfyr og medierne holde op med at hyle op om at husejere som alligevel med 30-40 års mellemrum skal udskifte deres gasfyr til 40-50.000 kroner, skal betale 100.000 kroner en gang for alle for at få fjernvarme.

3
22. april 2022 kl. 09:18
Re: En Leder der stadig Leder efter Løsningen

Svar på:

Må man foreslå at der kigges på kendt baseload teknologi som fx. hyldevare atomkraft?

Fissionsbaseret atomkraft tager 20 år+ om at blive godkendt og bygget. Herudover er fissionsbaseret atomkraft for dyrt.

Fissionsbaseret atomkraft har været for dyrt i mange årtier - selv i vort naboland.

Solceller, vindmøller og P2X er vejen frem - og solceller og vindmøller har været hyldevarer i mange år - og der er ingen nuklear sikkerhedsproblemer med dem. Selv i Danmark arbejdes der flere steder og fra flere sider på at få lavet proof-of-concept P2X. Så der er ikke behov for, at fissionsbaseret atomkraft skal forsinke Danmarks fremtidige CO2-neutralitet, til langt senere end deadline.

Fukushima-"læren":

Når fissionsbaseret atomkraft giver op, tager solcellepaneler og vindmøller over:

April 15, 2022, scitechdaily.com: A Renewable Future for Fukushima: Solar and Wind Farms Cover Fields That Were Abandoned After Nuclear Accident: Citat: "... Many fields no longer suitable for farming now gleam with rows of solar panels due to a multibillion-yen investment in renewable energy. Government and industry financiers are pursuing plans to develop 11 solar farms and 10 wind farms on abandoned or contaminated land around Fukushima, according to news reports. ... In 2014, Fukushima prefecture announced a goal of having all of its energy come from renewable sources by 2040. Local leaders have made considerable strides, with 43 percent of energy coming from renewable sources by 2020, up from 24 percent in 2011. ..."

2
22. april 2022 kl. 08:49
En Leder der stadig Leder efter Løsningen

Det går som forventet med hockestaven. De nye teknologiske vidundermidler (P2X, storskala energilagring etc.) regeringen spillede hazard på er ikke kommet endnu, og vi når ikke i mål.

Mere VE (Variabel Energi) i systemet løser ikke nogen problemer. Det skaber dem tværtimod.

Må man foreslå at der kigges på kendt baseload teknologi som fx. hyldevare atomkraft?

1
22. april 2022 kl. 07:44
Lavt hængende frugter:

Så er det måske på tide at få ophævet 6Kw reglen for private solcelle strøm producenter, således at der kan leveres max strøm til nettet.