Leder: Ja tak til styrelse for bioteknologien

15. december 2000 kl. 00:00
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man gennemfører en søgning på ordet bioteknologi i en gennemsnitlig dansk avis-database, så får man det umiskendelige indtryk, at bioteknologi hovedsageligt er noget, der dyrkes på finansmarkederne.
De fleste nyheder om bioteknologi finder man i dag på avisernes børssider. Danskerne står i kø, hver gang en investeringsforening opretter en ny afdeling med speciale i biotek-aktier. Aktie-analytikerne opmuntrer til optimisme. Der er fremtid i
biotek, siger de. Biotek bliver ubegribeligt stort. Biotek vil få langt større betydning for samfundet, end informationsteknologien har i dag. Forventningerne er enorme.
I den virkelige verden - den del af den, der ligger i Danmark - går det noget mere trægt med at få taget hul på bioteknologiens muligheder. Inden for fremstilling af lægemidler sker der noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden for genterapien er alt gået i stå. Inden for fremstilling af fødevarer går det nærmest baglæns.
I andre grene af bioteknologien er vi først ved at komme i gang, f.eks. med forskning i industrielle processer på Risø og DTU.
Danske virksomheder og institutioner går på listesko mellem politiske moratorier, sendrægtige godkendelser og en stærk folkelig opinion, der stort set uden nuancer siger nej tak til biotek, især til gensplejsede fødevarer. I andre dele af verden farer
man frem med stormskridt.
Med de enorme muligheder, som bioteknologien rummer, er det foruroligende, at den danske debat og udvikling inden for biotek er lammet af skræk og rådvildhed.
Man kunne ønske sig en eller anden form for katalysator, der kan sætte fornyet skub i udviklingen.
Og det er formentlig det, som partiet Centrum Demokraterne har haft i tankerne, da de i forrige uge fremsatte et forslag til folketingsbeslutning om etablering af en bioteknologistyrelse under Forskningsministeriet.
Forslaget er fremsat i stor ubemærkethed, men det er et velbegrundet forslag (se http:
https:////www.folketinget.dk/Sam ling/20001/beslutningsfor slag_som_fremsat/B60.htm), som fortjener opmærksomhed.
Det sympatiske i forslaget er, at det i stedet for den sædvanlige teknologiangst udtrykker en reel vilje til at fremme de positive muligheder i bioteknologien, samtidig med at teknologien debatteres og kritisk kontrolleres.
CD vil af med det virvar af nævn, råd og styrelser, der i dag helt uden koordinering tager stilling til forskellige sider af bioteknologien. I stedet ønsker partiet at samle ekspertisen og overblikket i en enkelt styrelse.
Det erklærede formål med styrelsen er at styrke den danske udvikling, fremme en dialog om de etiske og tekniske spørgsmål, øge vidensniveauet, sikre et bedre beslutningsgrundlag for politikere og myndigheder samt stå for godkendelse af genteknologiske
forsøg.
Det haster med at finde ud af, hvad Danmarks rolle skal være i en fremtid, hvor bioteknolo gien bliver et af de hurtigst voksende forsknings- og erhvervsområder.
En bioteknologistyrelse vil kunne hjælpe os til en sådan samfundsmæssig afklaring. Den vil samtidig kunne styrke den offentlige debat og - endnu bedre - kvalificere debatten.
Derfor er det et fornuftigt forslag, CD har fremsat. Det fortjener en positiv modtagelse i Folketinget.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning