HURRA De unge tager det nødvendige uddannelsesvalg, som politikerne ikke tør tage

7. juli 2023 kl. 10:4915
HURRA De unge tager det nødvendige uddannelsesvalg, som politikerne ikke tør tage
Illustration: Nanna Skytte.
Artiklen er ældre end 30 dage

20 procent flere unge har søgt ind på en civilingeniøruddannelse i år i forhold til sidste år. På diplomingeniøruddannelserne er stigningen 10 procent, og på it-uddannelserne har 14 procent flere søgt ind end sidste år. 

De unge skal have en kæmpe hånd for at tage ansvar og gå efter de kompetencer, der er allermest behov for, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling og den digitale transformation - to af tidens vigtigste spor til at sikre sunde og velfungerende samfund, også i fremtiden.

Den generation, der ellers ofte bliver beskyldt for at være selvrealiserende og navlepillende med mere tanke på, hvordan de gør sig på sociale medier end i den virkelige verden, har med årets ansøgertal vist os, at de faktisk har helt styr på verdens tilstand - og gerne melder sig til at stramme op og rydde op efter os andre.

Nuvel, en it- eller ingeniøruddannelse er et sikkert valg, hvis det er jobsikkerhed og løncheck, man som ung vælger efter. Men det er også et klogt og modigt valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kunne ønske sig, at vores politikere var lige så kloge og modige, når det gjaldt prioriteringer af vores uddannelser. Desværre er det modsatte tilfældet. 

I de seneste år har politiske aftaler således sikret færre frem for flere teknologiske universitetsuddannelser. Først med en aftale, der tvang en lang række engelsksprogede uddannelser til at lukke. Siden kom udflytningsplanen, der i regionalpolitikkens hellige haller slagter yderligere hundredvis af velsøgte uddannelsespladser på landet ingeniørstudier. 

Og i den netop vedtagne universitetsreform, der kræver en generel reduktion i optaget på landets universiteter på 8 procent - og yderligere at 10 procent af alle kandidatuddannelser forkortes - stikker politikerne hovedet i busken og lader det være op til universiteterne selv at blive enige om, hvilke uddannelser det skal gå ud over. 

Intet mod fra politisk side er der til at fastslå, at it- og ingeniøruddannelserne selvfølgelig ikke skal reduceres - uha, tænk hvis man lagde sig ud med sine egne gamle studiekammerater fra statskundskab eller humaniora. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun på de sociale medier tør enkelte politikere pippe om, at det selvfølgelig ikke er ingeniør- og it-uddannelserne, de mener, at vi kan undvære. Hvis de tror på, at det giver DTU og ITU fripas, når rektorforsamlingen skal blive enige om fordelingen af reformens reduktion, skal de nok blive klogere. Hver en rektor vil selvsagt først og fremmest kæmpe for sit eget universitet. 

Alene på DTU har lukningen af engelsksprogede uddannelser kostet 300-400 uddannelsespladser, udflytningsreformen koster 500 uddannelsespladser, og skal landets største producent af ingeniører som følge af de nye universitetsuddannelser skære yderligere 8 procent, koster det 150 pladser. På DTU betyder de politiske aftaler altså et tab på godt 1000 ingeniører årligt, der kunne være blevet uddannet, hvis politikerne havde samme vid og mod som de unge. Læg dertil tilsvarende konsekvenser på landets øvrige universiteter med it- og ingeniøruddannelser for at få det fulde billede.

Så desværre vil alt for mange af de unge, der ønsker at gøre en nødvendig og positiv forskel for vores samfund ved at søge ind på en it- eller ingeniøruddannelse, blive afvist. Ikke fordi de mangler evner eller vilje - men fordi vores politikere gør. /trb

15 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
15
16. juli 2023 kl. 10:50
Re: Re: Re: Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Synonymer for korrumpere: bestikke, smøre, underkøbe lyder ikke særlig lovmedholdelig. Har vi nu fået et nyt begreb der hedder "moralsk korruption" til at lovliggøre udokumenterede korruptionsbeskyldninger.

14
16. juli 2023 kl. 10:33
Re: Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

uha, tænk hvis man lagde sig ud med sine egne gamle studiekammerater fra statskundskab eller humaniora.

Jeg synes det er nedladende overfor statskundskabs uddannede og humanister at insinuere at disse uddannelser ikke kan/tør lægge sig ud med deres gamle studiekammerater. Landets uddannelsesproblemer er også andet end mangel på IT og ingeniør uddannede. Mange andre fag/uddannelser, der er vigtigere end IT og ingeniør, mangler uddannede. I 2008 skreg næsten alle virksomheder på arbejdskraft, og som et lyn fra en klar himmel blev det løst i 2009-2012 af en finanskrise. Jeg kender til en ledig +50 år ingeniør i IT. Ingen kender arbejdskraftbehovet om 4-6 år.

13
14. juli 2023 kl. 08:29
Re: Re: Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

(dette er ikke en opfordring til reflektion, det har jeg ikke noget håb om)

Når nu du åbenbart mener der er behov for refleksion kunne du så ikke vœre rar at uddybe? Trines link til en ekstern journalists formulering af sagen, virker ikke som de har noget at undskylde for. Der er svjv. flere brug af ordet 'korrumperet' - og når off. orgs og udnytter deres position til at forhindre reelle undersøgelser, ikke deler al information med de borgere der betaler mm. - så er det IMHO klart 'korrupt' omend, ikke den slags korruption vi har love imod.. Det er svjv. kun moralsk korruption.

12
12. juli 2023 kl. 14:09
Re: Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Som jeg har skrevet andet sted i debatten, så skriver vi ikke selv om stævningesagen,

Men når man har udtrykt sig så polemisk at der er kommet en stævning ud af det så ville det vel være redelig journalistik at man selv informerede læserne om det? Det kan man sagtens gøre helt neutralt selvom man er part i sagen.

Og for egen regning vil jeg da tilføje at som jeg har fulgt debatterne her på stedet og oplevet den særlige stil der trives her, så er jeg måske ikke så overrasket over at man en dag havnede i sådan en sag fordi ikke alle finder sig i den måde man har for vane at udtrykke sig på her!

(dette er ikke en opfordring til reflektion, det har jeg ikke noget håb om)

11
Chefredaktør -
12. juli 2023 kl. 11:08
Chefredaktør
Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Kære Henning Kjær. Som jeg har skrevet andet sted i debatten, så skriver vi ikke selv om stævningesagen, fordi vi er part i den og som sådan ikke kan forventes at dække den objektivt. Jeg har til gengæld udtalt mig til sagen i flere andre medier - blandt andet Journalisten her En leder er en holdtningstilkendegivelse, og sådan en har man selvsagt lov at være uenig i. Jeg mener ikke, at jeg taler nedladende om andre akademikere, men jeg tillader mig at mene, at politikerne løber fra deres ansvar, når de ikke selv tør udpege de univeristetsuddannelser, de mener, at vi skal undvære. I en tid, hvor den grønne omstilling og den digitale transformation er blandt de helt store samfundsudfordringer, tillader jeg mig at pege på, at det ikke er sund fornuft at skære på ingeniør- og it-uddannelser.

10
10. juli 2023 kl. 19:29
Re: Flere håndværkere eller flere ingeniører med...

Der er efterhånden mange ingeniørfag, og for den skyld også andre, som jeg synes skal være en overbygning til en håndværker uddannelse

Fandtes i tidernes morgen i form af teknikumingeniører - i dag vist afløst af diplomingeniører(?).

9
10. juli 2023 kl. 16:15
Flere håndværkere eller flere ingeniører med håndværker baggrund

Hvad skal vi med flere akademikere, hvis der er ingen håndværkere til at udføre deres store tanker?

Der er efterhånden mange ingeniørfag, og for den skyld også andre, som jeg synes skal være en overbygning til en håndværker uddannelse.

Grunden til dette er, at så har ingeniørerne en mulighed for at opleve den praktiske del af deres fremtidige arbejde. Der er så mange ting som er designet af ingeniører som kunne blive meget bedre, hvis de havde noget praktisk og endda lav praktisk erfaring inde for det område, de skal arbejde me. Så kommer der noget praktikalitet ind i deres arbejde, og ikke en teoretisk/akademisk løsning som er god på papiret/programmet, men ikke særlig brugbar i det virkelige liv.

Det gælder stort set alle fagområder for ingeniørerne.

8
10. juli 2023 kl. 14:13
Man løse noget af udflytningsproblematikken

med studierabat på offentlig trafik. Det er ofte muligt at pendle til uddannelserne, men billetten kan ikke betales med en SU.

Jeg har personligt kendskab til et eksempel, hvor transporten tager 35 min. hver vej. men desværre koster billetten 300 kr. mere end SU'en, hver måned. Så det blev istedet endnu een i køen til en studiebolig.

Det seneste tiltag har været at fjerne P-pladserne for dem, som tillader sig at bo hvor man ikke kan cykle til universitetet.

Så der tales højlydt om udflytningsplanerne, samtidigt med at centraliseringen stadig pågår.

7
10. juli 2023 kl. 09:04
Det sikre snarere end det modige valg?

Det er ikke umuligt, at mange vælger STEM uddannelserne, fordi der er minde risiko for, at de bliver spist af med en etårig kandidatuddannelse. Det er ganske vist ikke garanteret, men det ligger lidt i kortene, at det primært er de "bløde" kandidatuddannelser, der forkortes.

Men generelt er jeg måbende overfor uddannelsesreformen. Det er som om, politikerne (endnu en gang) ikke har indset, at uddannelse er en investering og ikke en ren udgift.

6
9. juli 2023 kl. 18:45
Re: Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Jeg undskylder meget overfor Trine at jeg ikke skrev hendes rigtige fornavn. Det er dårlig stil ikke at skrive folks navne rigtig.

5
9. juli 2023 kl. 17:24
Re: Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Stine Reitz Bjerregaard hvis du var modig som chefredaktør så...

Hvis du kiggede (lidt) bedre efter, ville du (ind)se, at hun hverken hedder 'Stine' eller 'Tina' - men derimod Trine...og så'n er der jo så meget! :)

4
9. juli 2023 kl. 16:37
Ansvarfri ingeniør lobbyismes

Selvom jeg er ingeniør, så er jeg glad for at det ikke er Tina Reitz Bjerregaard der skal fordele studiepladser til hele samfundet bedste. Alle fag/erhverv mangler uddannede medarbejdere og ikke kun ingeniører. Der er heldigvis politikerne der har modet overfor ”universitetslobbyisterne”, der tror at alle samfundsproblemer løses med flere akademikere/ingeniører. Alle unge gør en positiv og nødvendig forskel for vores samfund med mange andre uddannelser end som IT-ingeniør. Tina Reitz Bjerregaard du er bare en eftersnakkende lobbyist uden tanke og ansvar for helheden og beskæftigelsen. Modsat Tina Reitz Bjerregaard så skal vores politikere tænke på hele samfundet og der er allerede mangel på mange andre uddannelser end ingeniører. Universiteterne tænker ikke på at på at tilgodeser alle dele af landet. Vi har allerede 20-25% af unge med en lang videregående uddannelse, men der er brug for andet end ingeniører og det er dårlig stil at tale nedsættende om andre akademikere/uddannelser som du gør.

Lige nu råber nogle (mange?) virksomheder efter højt uddannede STEM folk, men deres høje beskæftigelse er ingen naturlov. I 80erne åbnede Bertel Haarder op for mange flere ingeniørstuderende og han fik det. Det endte så med ingeniørledighed, sådan kan det gå igen.

Stine Reitz Bjerregaard hvis du var modig som chefredaktør så burde du offentlig kunne begrunde INGENIØRENs grove overskrift om korruption/korrumperet proces, men du er tavs som graven i INGENIØREN. Der er en grund til at journalister i troværdighed rangerer på linje med politikere og brugtbilsforhandlere.

3
9. juli 2023 kl. 13:34
Re: Re: Øh

Og hvilke dele af det indlæg synes du så lige selv ikke kommer under kategorien "hate-speech"?

Det samme spørgsmål kunne jeg stille dig, men hvis dine tal er rigtige - og jeg ikke have for vane at lyve mig lidt (3% +/-1%) dummere end jeg er, er du (3% +/-1%) mere intelligent end jeg - og det kan du vel ikke gøre for; så intet "hate" der; men det forpligter.

Selv mener jeg, at de dele, der handler om hvad "de unge" burde have valgt i stedet (hvad en del faktsk gjorde iflg. DR-interviews) falder udenfor nævnte kategori; men tak for lejligheden til at lappe lidt på min rigeligt skarpe kommentar;)

Vi kan ikke rette op på udfordringen vad at gå på "strandhugst" i tredielande (der har samme problem) og derved gøre vores STEM-uddannede relativt "dummere". Nu findes der "heldigvis" andre intelligenser end den matematiske!

2
9. juli 2023 kl. 07:09
Re: Øh

Og hvilke dele af det indlæg synes du så lige selv ikke kommer under kategorien "hate-speech"? En ting er en leder, der endnu engang sviner regeringen til, men hvad hulen er det har da for noget nedladende vrøvl? Måske det svar som lederen fortjente og lægger op til, men kunne I ikke finde et andet sted til den slags, Facebook eller lignende?

1
8. juli 2023 kl. 19:00
Øh

HURRA De unge tager det nødvendige uddannelsesvalg, som politikerne ikke tør tage

Det er en god ting. right? ... Wrong!

Det modige valg, er det valg - som er det rigtige - som ikke giver penge nu (=instant gratification). Det er rigtigt, at SW-ingeniøres løn (i åf?) vokser med 14%/år, men det er ikke fordi de er lønpressere/inflationsblæsere, det er fordi lønstatistik er ehh - statistik.

Vi ved alle hvordan statistik bøjes: løgn, forbandet løgn. statistik - hvis du havde glemt det.

Årsagen til SWI lønfremgang er i virkeligheden, at "grønne" SWI'er lærer af deres fejl (u-undeerbygget påstand), så de lige som vin bliver mere værd med årene - bortset fra den vin sim bliver til eddike! (Som det ofte går med SWI'er -> SW bliver dårligere!), så de er eller virker som lønglidere - den energi, der driver inflation.

Så "det modige valg" ville være: velfærdsuddannelser: SOSU'er, pædagoer, sygeplejersker o.s.v., der øger livsværdien. Den slags forstår journalister, reklamefolk m.fl. selvfølgelig ikke - for dem er mængden af nyheder propertional med antallet af uddannede; uddannelser som ikke kræver sporgkunskaber, kritisk sans eller kendskab til virkeligheden.

Hvis det står til disse grupper (SWI'er, journ., reklam. o.s.v.) skal vi alle som ældre passes af GPT-robotter, vaskes med stålbørster indtil vi vælger en naturlig, fremskyndet afgang.

Nå, jeg nåede ikke kemiingeniører, cand scient pol'er m.fl. og de andre virkeligt skyldige (som elektroer, der tror de kan alt) denne gang. Det må blive en anden gang; med forbehold for idealister (af alle fag), meningsforstyrrende fejl og udeladelser.