Forsvaret skal tænke nyt for at fastholde cybertalenterne

31. marts 2023 kl. 05:096
Forsvaret skal tænke nyt for at fastholde cybertalenterne
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er efterhånden en alment kendt sandhed, at det danske forsvar trænger til en overhaling. 

Den sikkerhedspolitiske situation er under hastig forandring, og der er reelt set ikke andre meningsfulde valg end at investere massivt i både udstyr og kompetencer.

Det er åbenlyst, at der skal købes kampvogne, radarsystemer og traditionelt materiel, men en afgørende del af et moderne forsvar af i dag er også cyberkompetencer.

 Center for Cybersikkerhed advarer om cyberspionage mod Danmarks forsvars- og udenrigspolitiske interesser, og som for eksempel Ruslands angreb på Viasatsatellitter i Ukraine har vist, er det digitale domæne en naturlig del af den moderne slagmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det stærkt bekymrende, at det danske forsvar tilsyneladende har så svært ved at holde på de unge talenter, der gennemgår den nye cyberværnepligt. 

Som Version2 har rapporteret i denne uge, er det kun ti procent af de unge, der har været igennem en cyberværnepligt, der i dag arbejder med cybersikkerhed i Forsvaret.

Danmark skriger på kvalificeret it-arbejdskraft – både den offentlige sektor og det private erhvervsliv har i mange tilfælde svært ved at få besat deres stillinger. 

Da Forsvarsministeriet lancerede cyberværnepligten tilbage i 2019, skete det med direkte henvisning til, at vi i fremtiden har brug for flere kompetencer til at beskytte Danmark digitalt, og meldingen fra den del af Forsvaret, der uddanner de cyberværnepligtige, er da også, at de stort set alle sammen får job – for de flestes vedkommende er det bare ikke hos Forsvaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet vælger de job i private virksomheder, og det kan der være mange gode grunde til. 

For eksempel er det ganske givet, at Forsvaret ikke har mulighed for at matche den løncheck, man bliver præsenteret for hos mange private it-virksomheder.

Man kan ikke fortænke nogen i at gå efter pengene på arbejdsmarkedet. 

Men spørger man Forsvaret selv, er løngabet ikke det eneste, der står i vejen for at få flere af de cyberværnepligtige til at blive i militæret. Det gør også Forsvarets traditionelle karriereveje. Hvis de unge it-talenter gerne vil videre i Forsvaret efter endt cyberværnepligt, skal de først gennemføre mere traditionel militærtræning, inden de kan få lov til at læse videre i retning af at arbejde med cyberforsvaret af Danmark.

Der er imidlertid langtfra arbejdet med komplicerede algoritmer og koder til våbentræning og natteøvelser i Oksbøl. 

Hvis man var interesseret i at blive en supergod infanterist, havde man sandsynligvis valgt en almindelig værnepligt, og derfor er det ikke så overraskende, at kravene til gammeldags militærtræning bliver en barriere for flertallet af de potentielle cybersoldater.

Hvis vi mener seriøst, at det danske forsvar skal have flere it-kompetencer via cyberværnepligten, bliver der nødt til at være en direkte vej ind i Forsvaret bagefter, der primært drejer sig om netop det: cybersikkerhed.

Hverken Forsvaret eller andre offentlige myndigheder kommer til at kunne konkurrere med private virksomheder i lønkapløbet om de eftertragtede it-kompetencer.

Derfor er en arbejdsplads som Forsvaret afhængig af at kunne rekruttere en type mennesker, der kan se værdien i at bruge deres talent for it til at forsvare danske interesser. Det kan man ganske givet, når man har meldt sig som cyberværnepligtig, og derfor er Forsvaret nødt til at kunne gøre mere for at fastholde dem.

Det bør et kommende forsvarsforlig sikre. 

Unge cybertalenter, der er interesserede i at beskytte deres land, er for værdifuld en ressource til, at Forsvaret kan leve med kun at fastholde hver tiende. Lønkapløbet er svært at vinde, men der må som minimum ikke være unødvendige praktiske barrierer, der står i vejen. Helt konkret er det afgørende at genbesøge, om det virkelig er nødvendigt for en it-sikkerhedsspecialist at gennemgå konstabeluddannelse for at få lov til at tjene sit land.

Tænk, om Forsvaret kunne blive kendt for at være stedet, man både kan få en stærk it-sikkerhedsuddannelse og et spændende karriereforløb med netop dette som omdrejningspunkt efterfølgende. 

Det kunne måske ikke bare afhjælpe Forsvarets egne behov, men også den stigende mangel på it-specialister i det private erhvervsliv. Det ville være det, man kan kalde en win-win

En ekstra win ville det være, hvis øvelsen tilmed kunne skaffe flere af de kvinder til, som it-branchen efterlyser. 

I kølvandet på krigen i Ukraine tegner der sig et politisk flertal for at give kvinderne værnepligt på lige fod med mændene. Bliver det tilfældet, kunne man håbe, at en it-karrierevej i Forsvaret også kunne være attraktiv for mange af de kommende kvindelige rekrutter. / adf & trb

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
5. april 2023 kl. 21:58
den menneskelige hjerne på…

den menneskelige hjerne på mirakuløs vis have ændret sig rent biologisk siden middelalderen (hvilket ikke er tilfældet).

Stenalderen Rune ;) Allerede i middelalderen havde man 'opfundet' fred og civilisation i nogle kulturer, men som vanligt har de onde en søgt undskyldning, så der kom gang i butikken igen og igen.

Derfor.. middelalderen var blot endnu en rodet butik, som alle de foregående perioder.

5
4. april 2023 kl. 09:55
Egentlig nøjedes jeg med her…

Egentlig nøjedes jeg med her at anmode om, at Danmark får en fungerende cyberbeskyttelse, hvilket Forsvarets struktur lader til at være en klar hindring for.

Men bredere om Forsvaret, så skriver du jo korrekt, at helt tilsvarende hjerner i Japan og Tyskland har kunnet finde ud af at tage angrebet ud af Forsvaret, på baggrund af børnenes afsky over deres forfædres aggressivitet.

Danskernes hjerner har altså samme potentiale for en fredeligere udvikling, da kun en tyndbenet kulturel fejlslutning adskiller vore folkevalgte politikere fatteevne fra vor sydlige naboers.

4
4. april 2023 kl. 02:50
interessant tankeeksperiment…

interessant tankeeksperiment i det hele taget.

"Tag angrebet ud af cyberbeskyttelsen, og flyt Center For Cybersikkerhed væk fra Forsvarsministeriet, tak!"

I yderste konsekvens: Put forsvarsteknologi og forsvarsstyrker i "forsvaret" (lidt a la Japan og Tyskland), og brug lidt mindre på angrebs teknologi. Men det kommer desværre nok aldrig til at ske, så skulle den menneskelige hjerne på mirakuløs vis have ændret sig rent biologisk siden middelalderen (hvilket ikke er tilfældet).

3
3. april 2023 kl. 08:53
Det kan godt være at den …

Det kan godt være at den "militære" del af Forsvaret ikke ansætter autister, men jeg ved at andre dele af Forsvaret ikke har et problem med at ansætte autister :-)

2
1. april 2023 kl. 11:06
Forsvaret ansætter ikke…

Forsvaret ansætter ikke autister - uagtet at der kunne være et super godt match mellem hvad autister (med flair for dette område) kan og evner, samt forsvarets generelle gode evne til at sætte rammer og regler. Dette var måske et område hvor alle kunne vinde ved at tænke lidt ud af boksen.

1
31. marts 2023 kl. 15:13
At kun ti procent af de…

At kun ti procent af de cyberværnepligtige fortsat arbejder med cybersikkerhed i Forsvaret, ligner det helt almindelige frafald derinde. Det nyeste tal jeg kunne finde, var at under 20 procent af de værnepligtige umiddelbart fortsætter i Forsvaret, hvorpå at frafaldet fortsætter voldsomt de følgende år. Da jeres tal for cyberdelen vist er et samlet tal for en periode på op til nogle år efter, er dette altså bare et helt almindeligt værnepligtsfrafald...

I stedet for lederens tanker, om så at hjælpe disse bløde tastaturkrigere ved at fritage dem fra traditionel militærtræning, kan dette måske bedre anskues som et eksempel på, at militariseringen af den generelle danske cyberbeskyttelse er en rigtig skidt ide.

Tag angrebet ud af cyberbeskyttelsen, og flyt Center For Cybersikkerhed væk fra Forsvarsministeriet, tak!