Ugens debat: Er der penge i grønt brændstof?

Plus9. december 2022 kl. 11:125
Ugens debat: Er der penge i grønt brændstof?
Henrik Lund Frandsen, Rasmus Bach Nielsen og Peter Vesborg ved Ingeniørens onlinebriefing om power-to-x under ledelse af journalist Liv Bjerg Lillevang. Illustration: MI Grafik.
Ing.dks læsere bifalder byggeriet af et anlæg til e-metanol, men er uenige om det kan konkurrere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Verdens største kommercielle anlæg til e-methanol skal bygges i Sønder­jylland.

Kernen er et elektrolyseanlæg, der skal modtage 50 MW direkte fra lokal solcellepark for at lave brint og CO2 til meta­nol. E-metanolen kan bruges som grønt brændstof, særlig i skibsfart.

Ing.dks læsere bifalder initia­tivet, men er ikke helt enige om, hvorvidt e-metanol kan konkurrere med benzin på markedsvilkår.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
5
11. december 2022 kl. 11:06
Kan det betale sig at .......

Kan det betale sig at ....... ? (Indsæt selv futuristisk ide).

Det er ikke noget vi behøver at tage stilling til nu. Se nu bare at få den VE indvinding sat igang, så må vi se hvad der er basis for. I virkeligheden drejer det sig om at få brugt overskudsproduktionen til at omstille de aktiviteter som er skadelige. Om det bliver brugt til at producere kunstgødning, procesvarme til industri eller tørre tøj er flintrende ligegyldigt. Til at styre det er afgifter en god teknologi. Omlæg afgifterne, så det bliver dyrt bruge klima skadelig brændsel og giv garantier for at VE energi aldrig vil blive beslaglagt med afgifter.

Det er lang mere interessant at finde ud af om der overhovedet er politisk vilje til at gøre noget effektivt.

3
9. december 2022 kl. 16:13
Re: Mathanol?

Den del af PtX, som konverterer brint til methanol og evt. videre til kulbrinter handler om, at der stadig er behov for kulbrinter. Og det kan tilveje kulbrinter uden at medføre yderligere udledning af fossilt kulstof, hvilket er hele pointen.

Hvis det er tilfældet så kan vi bare sende CO2 i hoved på olieselskaberne så kan de pumpe grøn olie/gas op og pumpe CO2 ned i undergrunden (de fylder alligevel noget ned i hullet) - voila grøn olie og naturgas for vi sender jo CO2 retur.

Eksakt samme operation - minus spild af strøm - jeg tror jeg tager patent på ideen.

2
9. december 2022 kl. 14:16
Re: Mathanol?

Hele debatten men P2X drejer sig udelukkende om at farve syntetiske kulbrinter grønne, hvis vi skal frem så er der kun de P2X løsninger som ikke leverer kulbrinter til forbrænding som for alvor er relevante, dvs. brint og ammoniak.</p>
<p>

Den del af PtX, som konverterer brint til methanol og evt. videre til kulbrinter handler om, at der stadig er behov for kulbrinter. Og det kan tilveje kulbrinter uden at medføre yderligere udledning af fossilt kulstof, hvilket er hele pointen.

1
9. december 2022 kl. 13:47
Mathanol?

...som i træsprit?? CH3OH???

Som det fremgår af formlen for methanol så har vi et C i det så udledningen ved forbrænding er fortsat CO2+4H2O vi kan naturligvis debattere meget længe om genbrugt CO2 er mindre skadeligt men da vi jo allerede har indfanget CO2 for at lave den til CH3OH må man antage at det vil være langt bedre at lade det forblive indfanget.

Hele debatten men P2X drejer sig udelukkende om at farve syntetiske kulbrinter grønne, hvis vi skal frem så er der kun de P2X løsninger som ikke leverer kulbrinter til forbrænding som for alvor er relevante, dvs. brint og ammoniak.