Udsigt til EU-stramninger kan true dansk biomasseforbrug

Plus29. februar kl. 11:002
Træflis, biomasse
Afbrænding af biomasse er stadig ikke klimaneutralt, påpeger Klimarådet i årets Statusrapport. Men udover Klimarådets løftede pegefinger skal regeringen også forholde sig til muligheden for EU-stramninger på biomasseområdet. Illustration: Verdo.
Klimarådets årlige statusrapport har i mange år påpeget problemerne med Danmarks høje biomasseforbrug. Nu truer kommende EU-stramninger brugen, og rådet mener derfor, at regeringen bør komme EU i forkøbet med en biomassestrategi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der skal skæres ned på mængderne af halm og træpiller, der fyres med på mange af landets kraftvarmeværker, hvis Danmark skal leve op til fremtidig EU-lovgivning. 

Det kan i hvert fald blive konsekvensen, lyder det fra Klimarådet. I rådets netop udgivne rapport vurderer det, at der inden for de kommende år er udsigt til stramninger på biomasseområdet i EU, som vil kunne ændre rammebetingelserne for at anvende biomasse til energiproduktion.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
6. marts kl. 12:48
Udenomssnak

Skal vi ikke en gang for alle slå fuldstændig fast, at problemet ikke er at der er træer der rådner i skoven etc. PROBLEMET ER BRUG AF FOSSILLE BRÆNDSLER.

Undskyld at jeg sådan "råber", men det er saftsuseme ved at være træls at se at hele debatten om Danmarks CO2 emissioner efterhånden er drejet væk fra fossile brændsler, og erstattet af en masse ævl om skov og lavtliggende jord. Disse bidrager naturligvis med CO2  - men det har de altid gjort, også før vi begyndte at udlede massive mængder CO2 fra fossile brændsler, og dengang var atmosfærens indhold af CO2 stabilt.

Det er jo ikke sådan at intet må udlede drivhusgasser - der har altid været naturlige processer, som fx at døde træer lå i skoven og rådnede og var kilde til emission af metan og CO2. Men der er også naturlige processer som optager CO2, og så længe der er ballance mellem hvad der udledes og optages, så er det ikke noget problem. Sådan har det været i millioner af år.

Så når der i dag er en betydelig ubalance, så skyldes det menneskabte udledninger af drivhusgasser, altovervejende fra anvendelse af fossile brændsler. Så der er intet behov for at fælde træer, afbrænde halm eller andet i den boldgade for at redde klimaet - det der derimod er behov for er at fokusere på massivt at reducere vores anvendelse af fossile brændsler? Alt det andet er blot udenomssnak.

 

1
2. marts kl. 13:19
Biomasse. Halm, træaffald, bionedbrydeligt affald.

Jeg har svært ved at se at der skulle være et problem i at anvende disse tre produkter enten til direkte afbrænding i termiske værker eller til fremstilling af biogas (til senere afbrænding). Skulle vi som alternativ grave det bionedbrydelige affald ned og få øget metan udledninger? Skulle vi sige til landmanden at han skulle snitte halmen og pløje det ned og få øget metan udledninger? Skulle vi have træaffald liggende som indkludere træaffald fra private hjem, samt træaffald fra industrien, som på sigt alligevel vil give CO2 og sikkert også en andel metan? Det giver ikke mening i min optik.

Ud fra energistatistikken fra 2022 leverede de tre omtalte biomasse kilder alene 30,2% af det samlede biomasse forbrug i DK. Ud over de tre kilder stammede 12,5% fra dansk træflis og den kommer sandsynligvis fra rest produkter i forbindelse med udvinding af gavntræ. 

Hvis man skulle gå efter noget så skulle det vel primært være de 39,2% som vi importere (brænde, skovflis og træpiller).