Tykke papirmanualer kan snart være fortid på containerskibe: Nu skal maskinmestrene have instruktioner på telefonen

23. juli 2019 kl. 10:00
Bøger
Illustration: Nanna Skytte.
Instruktionsbøger på flere tusinde sider er hverdag for de svedende medarbejdere i maskinrummet på containerskibe. Ved hjælp af augmented reality vil MAN Energy Solutions levere hurtig information for at mindske antallet af kostbare fejl på skibene.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Temperaturen i maskinrummet nærmer sig de 40 grader, her lugter af smøreolie, og larmen fra de flere etager høje dieselmotorer gør det svært at få ørenlyd, mens deres tusindvis af hestekræfter langsomt skubber det tungtlastede containerskib over verdenshavene.

I dette helt specielle miljø har maskinmestre indtil nu måttet klynge sig til printede manualer på flere tusinde sider i deres arbejde med løbende at holde maskinerne i topform.

Manualer af den kaliber er en udfordring, og bliver de ikke forstået korrekt, kan det få kritiske følger. Det har fået MAN Energy Solutions til at gå andre veje og undersøge mulighederne i nye teknologier som bl.a. augmented reality. Det skal hjælpe med at nedbringe antallet af menneskelige fejl og efterfølgende havarier.

I dag sker over halvdelen af alle havarier, umiddelbart efter at en medarbejder har arbejdet på en motor, konkluderer en rapport fra det maritime forsikringsselskab Swedish Club.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Måske har de pågældende medarbejdere ikke været trænet til det, måske har de ikke forstået instruktionerne korrekt, eller måske har de stået med den berømte sidste stump til overs og smidt den væk. Det viser, at vi kan gøre noget for at gøre det lettere for dem,« siger Peter Dan Petersen, der er funktionschef og Head of Technical Documentation og Multimedia hos MAN Energy Solutions.

Illustration: MAN Energy Solutions.

En helt ny tilgang

Sammen med sit tekniske team står han i spidsen for MAN Energy Solutions’ indsats på området for blandt andet augmented reality, der skal hjælpe med at modernisere den ellers meget traditionelle tilgang til instruktioner til maskinmestre.

Illustration: Nanna Skytte.

»Instruktionsbøgerne på et skib med en motor af vores type ser ud, som de har gjort i 100 år. Udfordringen er, at vi laver flere og flere sider. For en totaktsmotor er instruktionsbogen nu på 2.000 sider. Det er ikke lige det, Google-generationen leder efter. De vil have informationerne med det samme,« siger Peter Dan Petersen, der selv har en fortid som netop maskinmester.

Augmented reality gør det muligt for medarbejderne ude på skibene at tilføje et ekstra lag rent visuelt til virkeligheden ved hjælp af applikationer på smartphones, tablets eller specialdesignet udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved eksempelvis at betragte en ventil i motoren gennem skærmen på en smartphone kan medarbejderen få direkte instruktioner om, hvordan en udskiftning af den pågældende del skal udføres. MAN Energy Solutions øjner med den nye teknologi muligheder for at slippe for de tusindvis af sider papir og dermed gøre arbejdet lettere for folkene i de buldrende motorrum.

»Vores fokus er ikke på kontormanden. Sådan er det ellers altid med teknologi. Vores fokus er på en bruger, der er møgbeskidt, har olie på fingrene og står nede i et maskinrum i 40 graders varme og skal lave noget overhalingsarbejde. Det er vores målgruppe, og det er ham, vi arbejder for,« siger Peter Dan Petersen.

Sammen med sit team har han afsøgt mulighederne for at benytte teknologien, og efter mange forskellige forsøg arbejder de nu med en applikation til smartphones og tablets, hvor instruktionerne bliver formidlet til maskinmestrene på en ny og mere moderne måde.

»Folk i vores målgruppe er forskellige. Det kan være, at nogle vil have instruktionerne som billeder, nogle vil helst læse dem, nogle kan bedst forstå dem på en film. Vi skal ramme alle de forskellige målgrupper, så i stedet for, at vi bare giver dem noget papir, skal de rammes på den måde, de bedst forstår,« forklarer Peter Dan Petersen.

Forsøg med Hololens

I arbejdet med augmented reality forsøgte MAN Energy Solutions at se, hvad der rent faktisk var muligt med teknologien. Blandt andet arbejdede virksomheden sammen med det danske selskab Virsabi, der er specialiseret i augmented reality og virtual reality, om et projekt, hvor tablets og telefoner blev erstattet af en såkaldt Hololens fra Microsoft. Hololens fungerer som et sæt avancerede briller, der gør medarbejderne i stand til at have hænderne fri, når de arbejder, hvilket er en enorm fordel i et maskinrum på et stort skib.

»Det handler om at understøtte frontlinjemedarbejdere, der skal bruge deres hænder. De kan få hjælp af at have data foran sig enten i form instrukser eller mere avanceret som vejledning, der er lagt oven på den fysiske verden, så man fortæller, at nu skal der drejes på den her skrue og trykkes her,« forklarer Jens Lauritsen fra Virsabi, der har været med til at udvikle løsningen for MAN Energy Solutions.  

Løsningen blev omsat fra papir til virkelighed og først afprøvet på en motor i Holeby på Lolland og herefter på en motor hos rederiet DFDS, hvor en medarbejder på futuristisk vis gennem sine briller kunne se, hvilke skruer der skulle skrues på under overhalingen af motoren.

Og det viste sig at være en rigtig god idé at afprøve løsningen i et mindre setup i første omgang. For selv om løsningen på papiret var smart og gennemtænkt, mødte den sine udfordringer i sammenstødet med maskinmestrenes virkelighed, forklarer Peter Dan Petersen. Et maskinrum på et skib er nemlig en svær størrelse, hvad angår varme og sikkerhed, ligesom det også bekymrede rederierne, at den smarte Hololens er ret så bekostelig og måske kunne friste svage medarbejdere.

Derfor er man hos MAN Energy Solutions mere interesseret i at gå videre med løsningen med telefoner eller tablets. Det er nemlig et redskab, som alle maskinmestrene i forvejen har adgang til og mestrer.

En klar trend

Det er ikke bare inden for det maritime felt, at augmented reality har vind i sejlene. Konsulenthuset Deloitte, der løbende holder øje med de nye teknologiers fremskridt, ser også et potentiale i augmented reality.

»Vi tror på, at der en masse ægte forretningsmæssigt potentiale i det her, som har en effekt, ud over at man bliver brandet som innovativ. Vi oplever, at det er noget, som kan gøre en målbar forskel for virksomheder både på toplinjen og bundlinjen,« siger Henrik Kloster Ebbesen, der er direktør for Deloitte Digital.

I stadigt flere virksomheder gør man bl.a. brug af augmented reality til oplæring og træning af medarbejdere.   

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi mærker, at nogle virksomheder er begyndt at indse, at tiden er snart ved at være moden til at begynde at tænke over det her på et strategisk niveau, og ikke bare fordi man gerne vil have noget opmærksomhed på en messe. Virksomhederne begynder at indse, at det kan faktisk kan bruges til at spare nogle omkostninger på en række områder og ofte samtidig højne kvaliteten,« siger han.

Ingen badeferie på Haveje

Hos MAN Energy Solutions har Peter Dan Petersen fra begyndelsen haft fokus på netop det forretningsmæssige aspekt. Fra sit kontor i MAN-hovedkvarteret, der siden begyndelsen af 90’erne har tårnet sig op i området, hvor Kim Larsen-filmen Midt om Nattens fribyttersamfund Haveje i sin tid lå, jagter Peter Dan Petersen løbende relevante business cases, mens han minder sit hold om, at arbejdet med augmented reality ikke blot er tant og fjas.

»Der er sindssygt mange gode ideer, og man kan alt i Hollywood, men vi skal også omsætte det til noget, man kan bruge i den virkelige verden,« siger han og tilføjer:

»Der skal være forretning i det, ellers skal man ikke lave det. Der er nødt til at være noget, der gør, at det bidrager til produktet. Ellers er det ligegyldigt. Det er jo ikke alle, der har råd til at holde et legegilde.«

Indtil videre har Peter Dan Petersens hold en række initiativer klar, og mulighederne i augmented reality-teknologien er efterhånden også begyndt at stå klart for rederne bag de skibe, som MAN Energy Solutions' motorer driver. 

DET FÅR DU

Hvordan serverer man viden til særligt yngre medarbejdere med stor appetit på hurtig information?

Man forsøger sig frem med teknologien augmented reality. Læs her om, hvordan udvikleren af skibsmotorer, MAN Energy Solutions, arbejder på at erstatte flere tusinde siders papirmanualer med et univers på medarbejdernes mobile device.  

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning