Transgene raps spirer efter ti år på marken
Transgene raps kan gemme sig i jorden, overleve og spire, ti år efter at de blev sået, viser en undersøgelse fra Lunds universitet offentliggjort i tidsskriftet Biology Letters.
Transgene afgrøder er modificeret med gener fra andre arter.
Fundet udgør ingen dokumenteret helbredsrisiko, men rokker ved grundlaget for grænseværdierne for økologisk mad, og måden som genmodificerede afgrøder overvåges på, så afgrøder med farmaceutiske egenskaber eller til brændselsformål ikke havner på middagsbordet.
Bag opdagelsen står planteøkolog Tina D'Hertefeldt fra Lunds Universitet. Hun studerede en mark på Lönnstorp Experimental Farm, hvor biotekfirmaet Plant Genetic Systems ti år forinden havde sået et stykke jord med forskellige transgene raps, heriblandt en herbicide-resistant variant, som en del af et forsøg.
I 1996 fjernede firmaet den olieholdige afgrøde fra jordstykket, som så blev brugt til at gro hvede, byg og sukkerroer på. Forinden sprayede de svenske jordbrugsmyndigheder marken intensivt med kemikalier, så ingen planter burde kunne overleve.
Tina D'Hertefeldt og hendes kolleger samlede frøplanter fra området i 2005 og fandt overraskende, at 38 rapsplanter stadigvæk groede blandt de andre afgrøder. Da de testede de overlevende raps med herbicider, fandt forskerne, at 15 af raps-planterne var resistente takket være egenskaber overlevet fra de oprindelige transgene raps.
EU's grænseværdier for mad, der må betegnes som økologisk, dikterer, at det højest må indeholde 0,9 procent af sit materiale fra genetisk modificerede kilder. Med opdagelsen af de transgene raps' hårdnakkethed kan de krav blive svært at efterleve, specielt hvis nye afgrøder bliver sået på en mark, der engang var udsat for genmodificerede afgrøder.
De transgene raps er ydermere interessante, idet den karakteristiske gule blomst bruges til adskillige ting. Rapsplantens sorte frø kan anvendes dels som madolie, dels som brændsel. Restproduktet efter presningen bruges til dyrefoder. Dertil kommer, at nogle raps-frø snedkeres som potentielle farmaceutiske afgrøder, der producerer kemiske stoffer, som kan udgøre en fare, hvis de dukker op i den almindelige fødekæde.