Til landmåling eller jernbanebyggeri?

14. september 2023 kl. 18:269
dims gert v. jensen
Illustration: Gert V. Jensen.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Jeg håber, at Bagsidens tilsammen alvidende læserskare kan hjælpe med at identificere en antik, optisk dims,« lyder det i en mail fra Gert V. Jensen.

Han oplyser, at dimsen er 12,5 cm høj, inklusive øjet foroven og består af en hul, sortmalet, trekantet messingklods, hvori der indvendigt er monteret to spejle. 

Klodsen er desuden åben i den ene ende, så man kan kigge ind på de to spejle, der vender imod hinanden. 

Gert V. Jensen konkluderer, at spejlenes indbyrdes vinkel åbenbart er vigtig, da der i den ene side udvendigt sidder tre små justerskruer, hvormed vinklen kan justeres. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under spejlene i siderne af klodsen er der to firkantede huller, ca. 10 x 18 mm, og oven på klodsen er der monteret et fint, drejet træhåndtag. Øverst er der en øsken til ophængning af dimsen.

Illustration: Gert V. Jensen.

Et kig i spejlene

Vinklen, som udgøres af klodsens to sider, hvorpå spejlene sidder, er lidt større end 45 grader, og der er ingen indskrifter af nogen art.

»Mit gæt på anvendelsen er, at dimsen måske på en eller anden måde har kunnet anvendes til teknisk tegning eller måske landmåling,« lyder Gert V. Jensens eget forslag.

»Når man kigger ind i et af spejlene fra den rigtige vinkel, kan man se et billede af, hvad der måtte befinde sig vinkelret til højre eller venstre for synsretningen, samtidig med at man kan kigge lige ud gennem de firkantede huller,« skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis vi antager, at spejlenes indbyrdes vinkel er justeret til 45 grader, passer det nok på en eller anden måde med, at spejlbilledet af spejlbilledet viser, hvad der befinder sig 90 grader til siden.« 

Dimsen tilhører egentlig Gert V. Jensens kollega, Jens Pedersen, som har arvet den efter sin oldefar, der arbejdede med jernbanebyggeri. Er der måske også en ledetråd dér, spørger han.

Skriv dit bud til bagsiden@ing.dk eller i kommentarfeltet under artiklen.

Vi vil i øvrigt meget gerne have flere bud ind til vores forrige efterlysninger, som du finder lige under ‘denne artikel’ nedenfor.

Illustration: Ingeniøren.

9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
18. september 2023 kl. 14:37
Det er ganske rigtigt et vinkelspejl

Men der mangler ganske rigtigt det lod, som skal pege på det punkt i linjen hvorfra der skal afsættes en linje vinkelret på den linje man står i. Et billede af sådan et lod, sender jeg til jer med mail, da jeg ikke kan finde en funktion her til vedhæftning af billeder.

8
17. september 2023 kl. 12:11
Jeg har en 90 graders, og en 180 graders prisme

Jeg har altid tænkt på denne 90 graders som en mureres måde at afsætte/kontrollere hushjørner. Min er med anden håndtag :-) https://www.fihl.net/picts/90.jpeg

Jeg har så også en 180 graders prisme, som jeg plejer at omtale til spejderne som at man så ved hvornår man står lige på stregen mellem 2 bjergtoppe

https://www.fihl.net/picts/180-1.jpeg

https://www.fihl.net/picts/180-2.jpeg

7
15. september 2023 kl. 09:26
Re: Til opmåling i “marken”.

Vinkelprisme til afsætning af fodpunkt og perpendikulær

dér var den: Bingo! :)

6
15. september 2023 kl. 09:16
Re: Til opmåling i “marken”.

Vinkelprisme

Dér var fagordet. Så er der noget at søge på nettet med.

F.eks. http://www.geomat.dk/landmaaling/instrumenter/vinkelprisme.htm

Man kan også købe en moderne udgave flere steder på nettet for ca 1000 kr. F.eks. https://www.geoteam.dk/produkt/138/Vinkelprisme

5
15. september 2023 kl. 09:00
Til opmåling i “marken”.

Vinkelprisme til afsætning af fodpunkt og perpendikulær. Der mangler et lod som skal pege på målelinien.

4
14. september 2023 kl. 23:12
Ud fra de andres beskrivelser

Ud fra de andres beskrivelser, lyder det som om man skal holde vinkelmåleren med håndtaget lodret, så øjet til lodet vender nedad.

3
14. september 2023 kl. 21:21
Vinkelspejl

Jeg lærte gammeldags landmåling på Asmildkloster Landbrugsskole i 1969. Vi udstak linjer i et net på det pågældende areal. Derefter bliv linjernes længde målt op. Hvis vi under denne opmåling passerede et objekt af interesse f.eks. et træ eller et hushjørne målte vi afstanden fra vores linje vinkelret til punktet. Denne afstand samt hvor langt vi vat nået på linjen blev noteret i målebogen. Vinkelspejlet blev brugt til at finde det sted på linjen, hvor de to linjer mødte hinanden med 90 grader. Man sigtede langs linjen som var markeret med landmålerstokke og samtidig flyttede man sig frem og tilbage på linjen indtil punktet og landmålerstokke flugtede i vinkelspejlet. Derefter tog man hjem og tegnede linjenettet op. Det skulle selvfølge hænge nøjagtigt sammen. Ellers måtte man ud og måle om. Når nettet spillede gik man i gang med at indtegne de forskellige terrænpunkter man havde opmålt og registreret i sin målebog. Først med blyant naturligvis og derefter med tush.

2
14. september 2023 kl. 19:45
Re: Det ligner jo en gammeldags

hvorefter man kan kontroller om afsætningen af to linier er i korrekt vinkel

ja, min far var landinspektør, og han havde et lignende instrument, som vi (børn) kaldte en hjørnekikkert, men det har sikkert heddet noget andet på 'fagsprog'(?).

1
14. september 2023 kl. 19:21
Det ligner jo en gammeldags

Det ligner jo en gammeldags version af et vinkelprisme, hvor der bindes et lod i øjet i bunden af håndtaget, hvorefter man kan kontroller om afsætningen af to linier er i korrekt vinkel.