Spørg Scientariet: Hvor længe holder mine nye vinduer?

26. oktober 2017 kl. 11:0413
Spørg Scientariet: Hvor længe holder mine nye vinduer?
Illustration: Velfac.
En læser vil gerne vide, hvor længe han kan regne med at beholde sine nye vinduer. Det svarer Velfac på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Peter R. Kristensen spørger:

Hvor lang tid holder nye vinduer normalt, når de har fået sædvanlig imprægnering og overfladebehandling, læs plastmaling?

Hvad gøres der for at forbedre samme vindues holdbarhed?

Peter Krogh, Technical Manager hos Velfac A/S, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu ved jeg ikke, hvilke vinduer du har fået, så jeg vil både komme med nogle generelle betragtninger og nogle, som specifikt vedrører vores vinduer.

Læs også: Spørg Scientariet: Giver friskluftventiler i vinduerne varmespild?

Hos Velfac bestræber vi os på, at vinduet skal holde i minimum 40-50 år. Holdbarheden har dog en stærk sammenhæng med konstruktion og materialevalg, eksempelvis: Trækvalitet, beslag, design, overfladebehandling, indbygning samt drift og vedligehold.

Velfac-vinduer er overfladebehandlet efter en metode, kaldet ’2ØKO’, som er nærmere beskrevet under ’Vinduesindustriens tekniske bestemmelser’. https://www.vinduesindustrien.dk/index.php?id=1286

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort fortalt stilles der ved denne overfladebehandling krav til eksempelvis lagtykkelse, UV-bestandighed samt overfladebehandlingens indhold af fungicider, som modvirker biologisk nedbrydning af træets overflade.

Plastmaling/akrylmaling, som du nævner, dækker over en stor gruppe af malinger, hvor der er stor forskel på diffusionsgraden. Det er særdeles vigtigt at anvende en maling, hvor producenten har sikret, at træet kan ånde og afgive en evt. fugtophobning.

Ved eventuelle revnedannelser i det udvendige træ anbefaler vi en vandbaseret diffusionsåben maling.

Læs også: Manglende kondenskrav kan bringe forældede ruder tilbage på markedet

For at sikre en lang levetid for vinduet har jeg følgende råd til vedligeholdelse, som bør udføres minimum 1 gang om året:

  • Grebets kolver bør renses og smøres
  • Vask bevægelige dele
  • Bevægelige dele, hængsler, smøres med syrefri olie
  • Glideskinner samt friktionsbremse sprayes med teflon baseret smøremiddel

Ved kystnære områder bør ovenstående råd til vedligeholdelse udføres 2 gange årligt.

Ved evt. revnedannelse i den udvendige overfladebehandling bør denne udbedres med reparationsmaling for at undgå yderligere fugtindtrængning.

Den udvendige aluminium kan over en årrække miste lidt af glansen. Graden vil afhænge af farvevalg samt orientering af elementet. Der kan med fordel anvendes båd- og bilplejemidler, der anvendes ved polering af overflader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Velfac klar med ny vinduesisolering med glastråde

Afslutningsvis vil jeg også gerne give et par anbefalinger ift. indbygningen af vindueselementet, der, som tidligere nævnt, også har en afgørende betydning for holdbarheden.

I forhold til selve montagen er det vigtigt, at vores vejledning følges for at sikre vinduets funktion (eksempelvis opklodsning, område for befæstelse i karmtræet samt indbygningstolerance/krydsmål).

Ved traditionelle vinduesopbygninger anbefaler vi, at elementet trækkes minimum 25-40 mm tilbage fra forkant udvendig facade. Er bygningen projekteret med udhæng, vil dette også forbedre vinduets levetid væsentligt.

Kontrollér, at fugearbejdet er udført ift. den pågældende producents anvisninger. Fuger bør efterses jævnligt for at sikre unødig vandindtrængning, som i værste fald giver rådskader.

13 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
28. oktober 2017 kl. 16:08
Re: Er velfac overhovedet et serisøst firma...

Velfac er en del af den danske Velux koncern der er et af denne verdens mest anerkendte vindues fabrikanter som er repræsenteret verden over.

Velux er stiftet af Villum Kann Rasmussen i 1941

Her i landet er ejeren af Velux, Velfac(tidligere Brio) , Rationel , Faber persienner og rullegardiner, VKR Holding

https://da.wikipedia.org/wiki/Velux

Man kan da ikke være ingeniør uden at kende Velux, da et af kollegierne på DTU hedder Villum Kann Rasmussen kollegiet

https://pks.dk/boligsoegende/kollegierne/villum-kann-rasmussen-kollegiet/

12
27. oktober 2017 kl. 21:23
Er velfac overhovedet et serisøst firma...

Prøv at søge på "velfac 400 rådner" så kommer der nogle gode links op om Velfac og hvordan de ikke mener at alu giver kuldebroer - hvordan kan man forvente at Velfac er et seriøst firma...

https://ing.dk/artikel/salg-af-kolde-alu-vinduer-fortsaetter-trods-kritik-89207 https://ing.dk/indhold/153159

11
27. oktober 2017 kl. 12:48
Velfac

Velfac rådner heller ikke her hos mig. Jeg har 32 store +20år gamle 'superlavenergi' vinduer Rammer helt i hvid pulverlakeret alu, karm helt i fyr med klar lak

"Men hvis man ikke som billedet viser tørrer kondensvand op har man da selv bedt om problemer og har glemt at lufte ud!"

Helt klart, rammerne er lavet helt i alu, og bliver derfor meget kolde (især i hjørnerne), hvilket er et minus selv med listen med hulrum til isolering , men så er det til gengæld nemt at se hvis indeluften er for fugtig. Hvis først det sorte skimmel kommer i de mængder som vist på billedet, har det jo stået på i flere år uden aftørring/rengøring

Ville måske se på fibermaterialer med mange separate hulrum i hvis jeg skulle bygge nyt hus, og udseendet/prisen passede mig, men mine Velfac holder min tid ud her.

Jeg valgte Velfac bl.a. på grund af større lysåbning, da rammen dækker karmen, og kun er ca 50mm. bred, hvilket desuden giver et mere rent/moderne udseende

10
27. oktober 2017 kl. 10:49
Der er ingen...

....dansk vindues fabrikant der anvender dårligt træ !

Malede rammer kan være/er lavet af træstykker der er sammenlimede for at sikre at rammerne ikke slår sig.

Jeg har otte Velfac vinduer og hoved og bryggersdør fra Velfac. Tre af vinduerne sidder i sydsiden, hvor de for 18 år siden erstattede 26 år gamle trævinduer. Resten af trævinduerne og døre blev også skiftet til Velfac sidste år. De ældste vinduer fejler intet, men som nævnt i artiklen kan alulisternes farve blegne lidt, men det klares let med en omgang Turtle Vax.

Jeg j´kan kun anbefale Velfac.......rådne ikke her hos mig. Men hvis man ikke som billedet viser tørrer kondensvand op har man da selv bedt om problemer og har glemt at lufte ud!

9
27. oktober 2017 kl. 09:29
Intet tagudhæng som er moderne - ødelæggende

1-Det er for flere hundrede år siden bevist, at huse i Danmark skal bygges med tagudhæng for at begrænse det konstant sivende/dryppende vejrlig. 2. Kolde kanter er i nyere huse også en killer, der dannes så meget kondens i kanten hele vinteren, at vinduet skal begynde at rådne. Så byg med udhæng - køb aldrig de 'tagløse' huse. Og sørg for at købe med varm kant.

8
26. oktober 2017 kl. 23:06
Re: Randzonetemperaturer

Velfac vinduer er hverken værre eller bedre end andre vinduer. Hvad der skiller fårene fra bukkene er hvordan de håndterer fejl og mangler, og der ligger Velfac til den bedre side.

En holdbarhed på 40 - 50 år er ikke imponerende sammenlignet med de gamle vinduer jeg har haft fingerne i. I praksis kan man også rolig trække 10 år fra den forventede levetid som fabrikanterne oplyser, da vinduerne grundlæggende er konstruerede forkert og i forkerte opskæringer.

Plastvinduer kan ikke repareres så dem vil jeg under ingen omstændigheder anbefale. Foruden denne alvorlige mangel, danner de kondens grundet den dårlige isoleringsevne sammenlignet med træ.

Kombinationen af træ og aluminium er lige så dårlig. Fugten trives lystigt ved den kombination grundet materialernes forskellige reaktion på temperaturforskelle.

Har man mulighed for at genanvende gamle trævinduer i korrekte opskæringer, overgår det alle nye vinduer. Der skal muligvis udskiftes et bundstykke. Kan man ikke udfører det selv, kan enhver snedker ordne sagerne. Aftale om en passende frist der passer ind i snedkerens arbejdsgang, plejer at påvirke prisen i en gunstig retning.

Termoruder kan levetid forlænges ganske betragtelig ved kun at anvende dem som forsatsruder. Så sidder de rimeligt beskyttede mod elementernes rasen, og kondens på de yderste vinduer er næsten reduceret til nul.

Maling er ofte et overset spørgsmål. Nye plastmalinger er alt for tætte. Den uundgåelige fugt kan ikke fordampe fra træet, og så det er kun et spørgsmål tid før selv det bedste træ begynder at rådne.

7
26. oktober 2017 kl. 22:27
Randzonetemperaturer

Velfac-vinduer kan sagtens holde i over 50 år - så længe man ikke monterer dem i en bygning, hvor der opholder sig mennesker. Vinduernes ekstrem dårlige randzonetemperaturer gør, at de er meget udsat for kondens - allerede ved lave plusgrader udenfor. Når vandet så får lov til at blive liggende på bundkarmen mørner træet hurtigt og rådner.

6
26. oktober 2017 kl. 22:23
Re: Levetidsbetragtninger

De fleste af mine temoruder er punkterede i løbet af de sidste 20 år. Prægningen i alu-kanten siger 87-12 så hvis det er en dato holdt forseglingen på de dårligste kun 10 år. Jeg snakkede med en på en termorudefabrik som sagde at forseglingen ikke kan tåle vand!

5
26. oktober 2017 kl. 14:29
Re: Levetidsbetragtninger

Vinduet er stadig funktionsdygtigt på det tidspunkt (i forhold til en lang række parametre), men i forhold til energi så virker det jo ikke optimalt længere.

Lambda værdi for Argon 0,016. Lambda værdi for luft 0,024 (79N21O1Ar).

til sammenligning har stenuld generelt en Lambda værdi på 0,045.

Hvis utæthed giver anledning til cirkulation, så kan vi tage snakken om energi. Ellers er den største udfordring vel kondens inde i ruden som giver dårligt udsyn?

4
26. oktober 2017 kl. 14:16
Re: Køb plastvinduer!

Kan kun tilslutte mig KØB PLAST VINDUER. Har 2 gange givet mine autovoks ellers ser de ud som nye efter 25år. :) Skiftet ruderne fordi jeg kunne få en beder U værdi. Husk at smører mekanikken med WD40(angriber ikke plastik) så holder de meget lang tid.

3
26. oktober 2017 kl. 13:24
Re: Køb plastvinduer!

Velfac vinduer rådner. De skal males. De er dyre.

Der bruges ofte noget dårligt træ. At de så males med plastmaling(der ofte er vandbaseret) gør det ikke bedre. Hårdt træ som lærk mv. skal også males men holder længere. Plastforsegling af mur/træ ødelægger altid mere end det gavner, så måske er det derfor de sælges malede. Plastvinduer har haft tendens til at falme, men de mere UV-bestandige holder fint.

2
26. oktober 2017 kl. 12:20
Køb plastvinduer!

Velfac vinduer rådner. De skal males. De er dyre. Træ/alu vinduer ser næsten mere kunstige ud en plast. Moderne plastvinduer er milevidt fra 1gen -designmæssigt ( karmbredde mm) . ( har huse med begge dele)

1
26. oktober 2017 kl. 12:01
Levetidsbetragtninger

40-50 års levetid; jeg tænker at der her er tale om ramme/karm samt om glas i ruden?

Hvordan med fyldningsgassen (argon, eller i sjældne tilfælde krypton)? Er der udført realistiske målinger af hvordan den isolerende fyldningsgas med tiden fortyndes (med atmodfærisk luft) så at vinduets energimæssige egenskaber forringes.

Ved gennemlæsning af diverse tilstandsrapporter (samt øvrig observans i "den virkelig verden") ses ofte "punkterede ruder" - hvilket formodentlig skyldes at kantforseglingen er utæt hvorved fyldningsgassen er forsvundet ... Vinduet er stadig funktionsdygtigt på det tidspunkt (i forhold til en lang række parametre), men i forhold til energi så virker det jo ikke optimalt længere.