Spørg Fagfolket: Kan musvitter drukne?

1. marts kl. 17:001
Musvit
Illustration: Dion Art/Wikipedia.
En læser vil gerne vide, om blåmejser og musvitter kan drukne. Naturformidler svarer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Marianne Lawaetz har spurgt:

Kan en blåmejse eller musvit drukne?

Jens Thorving Andersen, naturformidler ved Saksfjed Vildmark, svarer:

Ja, det kan de godt, og det er bl.a. derfor, man giver fuglebade et meget fladt design, så fuglene kan komme op igen, hvis de tager en tår at drikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desværre ser vi fra tid til anden, at især unge og uerfarne fugle drukner i spande eller fodertrug, som de drikker af, og som har for høje kanter til, at de kan komme op igen.

Senest fandt jeg en bysvale, der lå i overfladen af en sø og var druknet. Det sker nogle gange for fugle, der bruger meget af deres tid på at flyve over vand for at drikke eller jage insekter – der er en risiko for at falde i.

Blåmejser og musvitter er ikke tilpassede vand, så de skal passe ekstra meget på med at falde i, hvis de besøger et for dybt vandhul eller vandløb.

Andre fugle er bedre gearet til vand helt generelt og er vant til at færdes i det. Andefugle, såsom edderfuglen, har f.eks. en kirtel, som producerer en olieholdig substans. Den fordeles i fjerene og giver dem et vandskyende lag. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der skarven, som er fænomenal til at dykke og svømme. Den har store svømmefødder og en krop, der er formet som en torpedo. Den har ikke vandafvisende fjer - derfor kan den være så hurtig - så den skal sidde og tørre bagefter.

Selv hærdede vandfugle kan dog drukne, hvis de f.eks. bliver jaget af en havørn.

Kommer en sådan ørn flyvende, vil f.eks. en gås eller blishøne på vand dykke ned under overfladen for at undgå at blive spist. Her kan den til gengæld slippe tør for luft, hvis havørnen ikke forsvinder igen. Så alle fugle er i princippet udsatte i større eller mindre grad.

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
7. marts kl. 09:11
Spøjst spørgsmål

Blåmejser har ikke gæller. De har lunger. Så de kan drukne. Dert ved alle forhåbentligt.

 

Så der må ligge noget mere bag det spørgsmål, som vi ikke har fået at vide. Det ville være rart hvis Marianne Lawaetz kunne uddybe, men hun har vist ikke en bruger her.