Spørg Fagfolket: Hvorfor deponerer man ikke byggejord i grusgravene?

Plus5. marts kl. 16:033
Spørg Fagfolket: Hvorfor deponerer man ikke byggejord i grusgravene?
Illustration: Picasa 3.0.
En læser undrer sig over, at byggejord ikke bliver deponeret i grusgrave, som vi alligevel har mange af. Det svarer rådgiver på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Frank Jumppanen Andersen har spurgt:

Jeg undrer mig over, at man ikke genbruger gamle grusgrave til deponering af byggejord.

Det er klart, at det ikke bare kan ske, hvis grusgraven f.eks. ligger i nærheden af drikkevandsindvinding, men der er jo mange at vælge imellem.

Og der kan vel også etableres passende sikrings- og rensningstiltag – netop i bunden af et hul – så hvorfor ikke? Jorden kan jo ikke skride så langt?

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
6. marts kl. 18:35
Dispensations-muligheder

Der er jf. jordforureningslovens §52 et generelt forbud mod opfyldning af grusgrave, både med ren og forurenet jord, som det fremgår af artiklen for at undgå forurening af grundvand https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2017/282. Ikke så få af de gamle   ´fortidens synder´ - de forurenede grunde/kemikaliedepoter - begyndte som  grusgrave. Som folk i flere generationer efterfyldte med både det ene og det andet. 

Men der er aktuelt også nogle dispensationsmuligheder efter samme §52, og regionerne behandler en del ansøgninger derom, og der dispenseres ikke så sjældent, fx til bla. deponering af lettere forurenet jord med immobile stoffer. (Nok afhængigt af, hvor i landet det er). Fx fik Nordic Waste/forgængerne §52-tilladelser til opfyldning af den gamle lergrav. Ikke hver dag, at dette går så galt.

Ville nogen ønske at opfylde med kraftigere forurening eller jord  med muligt mobile stoffer, så skulle de nødvendige krav til indretning, som nævnes i artiklen, stilles via nogle formelle tilladelser jf. nogle af de tunge §§ i selve miljøbeskyttelsesloven, og der kræves en del dokumentation. Typisk ville ansøger skulle hyre en rådgiver. Der er jo egentlig tale om en losseplads/et affaldsdepot. Evt. også krav om forudgående VVM? og evt. sikkerhedsstillelse(?), skulle det alligevel gå galt. 

2
6. marts kl. 15:31
Tak for svar. Men...

..som jeg forstår det, så ville det f.eks fint have været muligt at fylde jorden fra metro tunnel boringerne i en nedlagt grusgrav. Her er det jo ren undergrund. Ligeledes brokker fra nedrivninger...

Jeg er med på at at genbrug og brug i anlæg (som nordhavnen) giver mening - men det burde alligevel være muligt at udtage et antal grave til deponering.

Mht. membran, så er der vel områder hvor grundvandet i forvejen ikke er egnet til indvinding - eller der kunne etableres dræn / pumper?

Personligt synes jeg at de fleste 'ar' i landskabet fra grusgrave - skæmmer - uanset at man kan finde på rekreative / biodiversitetsfremmende tiltag. 

1
5. marts kl. 16:36
Byggeprojekter ?

...så man spilder REN jord på at f.eks. anlægge støjvolde langs motorvejene ???

 

GOD PLAN BØV!