Spørg Fagfolket: Hvordan måler man energiindholdet i fødevarer?

16. september 2023 kl. 18:284
Spørg Fagfolket: Hvordan måler man energiindholdet i fødevarer?
Illustration: Lars Bertelsen..
En læser har undret sig over energiindholdet i forskellige typer mel og vil gerne høre, hvordan man egentligt måler det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Jens Olaf Villadsen har spurgt:

Da jeg forleden skulle købe hvedemel stod valget mellem den almindelige og en højproteinvariant. 

Jeg tjekkede derfor varedeklarationen for at se, hvor stor forskel der egentlig var. 

Som lovet indeholder den med ’ekstra bagekraft’ mere protein, men til min overraskelse var alt andet præcis det samme. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt andet lige skulle man jo tro, at mere protein medfører større energiindhold. Det fik mig derfor til at spekulere på, hvordan man egentlig måler energiindholdet i fødevarer?

Tue Christensen, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, svarer:

Direkte måling af energien i kosten kan foretages med kalorimetri. 

I praksis vil det foregå ved, at fødevaren placeres i et bombekalorimeter, hvilket er en stærk stålbeholder, som man kalder en ’bombe’. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bomben nedsænkes i et vandbad, antændes, og temperaturændringen i vandet kan bruges til at beregne den frigivne energi, den kalometriske brændværdi. 

Denne værdi overvurderer dog den faktiske energi, som kroppen kan få fra maden, fordi den også medtager energiindholdet i kostfibre og andre ufordøjelige komponenter fuldt ud og heller ikke tager højde for delvis optagelse eller ufuldstændig metabolisme af visse stoffer.

Den metaboliserbare energi

I stedet udregner man derfor for fødevarer den metaboliserbare energi, som er baseret på en metode, der oprindeligt blev udviklet af den amerikanske kemiker W.O. Atwater omkring år 1900. Denne metode tager højde for, at organismen ikke udnytter fødens energi fuldt ud. 

Atwaters arbejde resulterede i en række energifaktorer for stoffer i fødevarer, så man nu kan bestemme den metaboliserbare energi ved at kende indholdet af disse stoffer. 

Atwater bestemte ved hjælp af en række forsøg på ’almindelig sammensat’ amerikansk kost i 1900-tallet, at fedt giver 9 kcal/g, protein 4 kcal/g og kulhydrat 4 kcal/g.  

Næringsdeklarationen af fødevarer i EU er reguleret af Europa-parlamentet og rådets forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne. 

Ifølge denne forordning beregnes energiindholdet i fødevarer på basis af indholdet af en række indholdsstoffer, som er listet i forordningens bilag XIV.

I EU’s system beregnes energien i fødevarer ud fra bidrag af følgende stoffer:

StofEnergi
Kulhydrat (undtagen polyoler)17 kJ/g – 4 kcal/g
Polyoler10 kJ/g – 2,4 kcal/g
Protein17 kJ/g – 4 kcal/g
Fedt37 kJ/g – 9 kcal/g
Salatrimtyper25 kJ/g – 6 kcal/g
Alkohol (ethanol)29 kJ/g – 7 kcal/g
Organisk syre13 kJ/g – 3 kcal/g
Kostfibre8 kJ/g – 2 kcal/g
Erythritol0 kJ/g – 0 kcal/g

Som det ses, kan Atwaters faktorer genfindes her, men der er udvidet med en række stoffer, som også er energigivende.   

Gluten giver elasticitet

Der findes flere typer hvedemel, og når det gælder brødbagning, er man interesseret i mel med et højt indhold af gluten. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gluten udgør ca. 80 % af de proteiner, der findes i hvedemel, og lidt populært kan man sige, at jo højere proteinindhold i melet er, desto bedre glutenkvalitet. 

Gluten er med til at give en hvededej struktur og elasticitet og er med til at kunne holde på de gasbobler, gæren danner under hævningen. 

Vil man bage kager, er det ikke mel med højt glutenindhold, man skal købe - her kan hvedemel med lavt proteinindhold og god stivelseskvalitet være mere egnet.

I tilfældet hvedemel med henholdsvis almindeligt og højt indhold af protein med samme energiindhold, vil det være indholdet af de øvrige energigivende stoffer der har gjort, at energiindholdet er beregnet til den samme værdi. 

I det følgende konstruerede eksempel kan det ses, at hvedemel 1 og 2 har samme beregnede energiindhold; men at hvedemel 2 er rigere på protein end hvedemel 1.

 HvedemelMannitobamel
Energi1447.71447.7
Fedt1.51.1
Kulhydrat69.268.9
Kostfibre3.62.9
Protein11.012.5

 

 

4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
18. september 2023 kl. 16:04
Re: Der skrives "Bomben nedsænkes i

Jeg kan anbefale denne her gut på YouTube! https://www.youtube.com/watch?v=9wZ0wTqJIxY

Der er både det teoretiske, designprocess, test, kalibrering og så lever han vist af pulvermad i lang tid for at teste sin egen fordøjelse mod sin egen "bombe" :)

3
18. september 2023 kl. 11:14
Re: Der skrives "Bomben nedsænkes i

På engelsk hedder det et "bomb calorimeter". Vi lavede forsøget på gymnasiet. Først sørger man for at den madvare man vil teste er helt tørret ud og så gør man som beskrevet i artiklen. Man antænder typisk bomben med en elektrisk energi, og luften i bomben er rent ilt. Tør havregrød eller ymer vil brænde ganske fint under de forhold. Bomben kan være åben, så man tilføjer ilt løbende og den varme luft ledes ud fra system gennem en spiral så det meste af varmen optages i vandet. Den mere præcises metode, man vil bruge i dag er en lukket bombe, hvor beholderen der er nedsænket i vand er helt tæt og fyldt med rigeligt rent ilt i forhold til det der antændes.

2
17. september 2023 kl. 10:01
Der skrives "Bomben nedsænkes i

Der skrives "Bomben nedsænkes i et vandbad, antændes, og..."

Lyder interessant! Kunne skribenten ikke venligt komme med nogle flere detaljer om hvad der helt præcist udføres i denne forbindelse? Jeg har ikke umiddelbart fantasi til at se min ymer eller havregrød bryde ud i lys lue :)

Men rigtig god artikkel!

1
17. september 2023 kl. 07:58
Interessant og velskrevet artikel. Tak

Interessant og velskrevet artikel. Tak