Spørg Fagfolket: Hvad er Danmarks farligste dyr?

29. maj 2022 kl. 12:0013
Spørg Fagfolket: Hvad er Danmarks farligste dyr?
Illustration: TM.
En læser vil gerne vide, hvad det farligste dyr i Danmark er. Er det mon flåten? Eller kunne det være hesten? Jens Thorving Andersen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus vurderer farerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Thorbjørn Jacobsen har skrevet til os og spurgt:

Hvad er Danmarks farligste dyr? Ofte anføres flåten, men jeg har hørt, at det skulle være hesten?

Hvordan opgør man overhovedet, hvilket dyr der er 'farligst', da de jo påfører ret forskelligartede typer skade?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor reagerer en flue ikke på musemarkøren på skærmen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Thorving Andersen, Content creator på SEJENS og museumsformidler, Naturhistorisk Museum i Aarhus, svarer:

Når det kommer til farlig natur, herunder farlige dyr, så er Danmark altså lidt kedeligt. Vi har hverken tigere, klapperslanger eller alligatorer. Er man allergiker, uheldig eller uden sund fornuft, kan der dog sagtens være fare på færde.

Nogle dyr har giftige stik, andre kan bide og påføre infektioner, og så er der dem, der er store nok til at kunne sparke og slå. Men hvad er farligt? Det er ikke nemt at sammenligne de forskellige 'måder' at være farlig på.

Løber man efter en hest med sin hund, ender det sikkert galt. Drikker man øl og samler en hugorm op med munden, skal man nok blive bidt, og hvis man slår ud efter hver en hveps, bliver man sikkert stukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor søger insekter mod lampens lys?

Hugormen er temmelig giftig

Ser vi kun på giftige dyr, kan man benytte sig af en metode kaldet LD-50. Det står for 'lethal dose 50' og bruges om en dosis af et giftstof, der slår 50 procent af testdyrene ihjel.

Ser vi på vores hjemlige hugorm, vil vi opdage, at den er ekstremt giftig - faktisk giftigere end nogle af klapperslangerne. Dog har den en meget lille dosis gift sammenlignet med klapperslangen, og derfor bliver dens bid mindre farligt - hvis den overhovedet vælger at indsprøjte gift.

Hvert år bliver ca. 200 mennesker bidt af en hugorm og flere tusinde kommer på skadestuen med allergiske reaktioner forårsaget af insektstik. Man kan også træde på den giftige fjæsing, hvis man bader.

Er man allergisk, kan det være livsfarligt at blive stukket af en bi eller hveps - og risikoen for at blive stukket af en hveps, er mange gange større end at blive angrebet af en hest. Alligevel ved jeg da godt, hvad jeg helst ville udsættes for - men jeg er heller ikke allergisk.

Rent statistisk - og hvis vi antager, at farlig betyder 'at komme på skadestuen' - må det være insektstik, der er får førstepladsen.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvor hurtig er en spyflue?

Selv er jeg mest opmærksom på skovflåter - nogle år kan jeg gennem en sæson pille 100 af min krop, da de ofte kan leve helt ubemærket på os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kender et par venner i min omgangskreds (af naturnørder), der har prøvet at mærke til nogle ubehagelige konsekvenser af borrelia. Dog kommer man sig oftest efter en antibiotikakur.

Indtil videre har vi jo ikke kåret det farligste dyr, og det kommer vi nok heller ikke til. I hvert fald ikke et, der er gældende for os alle. Hvis du er allergisk og kan dø af et hvepsestik, så er det nok der, dit fokus skal være.

Til sidst vil jeg nævne, at denne ingen-farlige-dyr-mentalitet, som vi dansker vokser op med, er rigtig dum at tage med til udlandet, hvor de meget farlige dyr kan findes.

13 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
1. februar 2023 kl. 21:47
Det som en dag tager os alle

Det som en dag tager os alle med storm er jo nok en bakterie...det er mit bud. Så altså en meget lille dræber. Jeg tror ikke på mennesket dræber mennesket. Det klamme ved flåter syntes jeg er at de er en slow killer. En veninde blev virkelig syg af borrelia og efter 2 år har hun stadig mén. Pas iøvrigt også på med kæledyrene. Giv dem noget flåtmiddel https://animondo.dk/collections/loppe-flatmidler to gange om året. Det er ikke helt billigt, men det er dog billigere end dyrelægen :-) Go lærerig humor om blodsugere https://www.youtube.com/watch?v=RVca0LuEDaQ

12
31. maj 2022 kl. 23:47
Hvis kriteriet for det

Hvis kriteriet for det farligste dyr er, det dyr der slår flest mennesker ihjel - ja så er svaret at det farligste dyr er mennesket.

Trafikdrab, for tidlige dødsfald pga forurening, arbejdsulykket ... Forsæt selv dødsårsagerne. Mennesket står bag dem alle

11
31. maj 2022 kl. 05:58
Lær om flåter

Flåter er pænt interessante. Her er en både lærerig og sjov video om deres livscyklus.

Vidste du f. feks. at de er arachnider men starter livet med kun seks ben? Eller at de ikke kan bære borrelia før efter deres første måltid? Eller at de kan få den i første og få den udryddet i andet, så tredje og sidste måltid igen er sikkert?

https://youtu.be/WlJwHv0mTw8 (8:35)

(hvis du kan tåle lidt lummer humor er den oprindelige video her: https://youtu.be/RVca0LuEDaQ (11:58)

10
30. maj 2022 kl. 21:19
Vildsvin er meget sky og

Vildsvin er meget sky og svære at komme tæt på. Har dog selv oplevet både enlig orne og so flok med grise på tæt hold - fed oplevelse ?

Er blevet bidt mange gange af flåter (i det mindste larve stadie). På med brillerne og af med dem, og ingen efterfølgende problemer endnu. Knap så fed oplevelse ?

Farligste oplevelse med dyr : En ko med en spæd kalv på en mark som krydses.

Jeg var vant til at have respekt for mange lidt for legesyge tyre kalve på marken. Men engang skulle jeg krydse marken hvor der kun var en ko med spæd kalv til stede -easy-peacy. De var begge relativt langt væk da jeg krydsede, men koen valgte pludselig ud af ingenting at komme farende imod mig i fuld galop med truende adfærd. Der nåede jeg godt nok at blive nervøs, men det var heldigvis kun et skinangreb pyh-ha. Rejste nakkehår oplevelse. ?

Dyr med rollinger skal man have respekt for.

Og ja, jeg kunne bare have holdt mig væk fra marken.

9
30. maj 2022 kl. 19:33
Re: Borrelia

Det kan diskuteres om en bakterie er et dyr, men når borrelia, og dermed en bakterie nævnes, så er dødsfald, som følge af bakterie infektion en meget almindelig dødsårsag, måske den mest almindelige årsag.

Jo, men når du nævner bakterier under ét, så er der jo tale om et helt rige af livsformer.

Man kan selvfølgelig diskuttere om det er planter, svampe, dyr, bakterier, vira, protozoer eller Chromista, der slår flest mennesker ihjel, men så giver det ikke længere mening at skelne mellem dyrearter.

Formoder at dyreriget er det mest dræbende, igen fordi mennesket hører under dyreriget.

8
30. maj 2022 kl. 17:58
Re: Et følesvar på et følespørgsmål

Så jeg mener helt klart at flåten er det farligste dyr i den danske fauna. Heldigvis kan man gardere sig: Jeg er ofte i skoven, men med lange sokker trukket ud over buksebenene. Strømpeskafterne har jeg imprægneret med insektmiddel med Permethrin. Så det er meget sjældent at jeg får flåter på mig i disse dage.

Flåter kan også overføre et sukkerstof fra tidligere besøg på pattedyr Alpha-Gal. Nogle mennesker tåler derefter ikke føde fra pattedyr eller mælk og det kræver for en dansker nogen omlægning af kosten. I værste fald kan man dø pinefuldt af fire pomfrites fra et burgerhus.

7
30. maj 2022 kl. 17:44
Borrelia

Jens Thorving Andersen, kommer ind på borrelia. "Jeg kender et par venner i min omgangskreds (af naturnørder), der har prøvet at mærke til nogle ubehagelige konsekvenser af borrelia. Dog kommer man sig oftest efter en antibiotikakur." Det kan diskuteres om en bakterie er et dyr, men når borrelia, og dermed en bakterie nævnes, så er dødsfald, som følge af bakterie infektion en meget almindelig dødsårsag, måske den mest almindelige årsag.

6
30. maj 2022 kl. 13:41
Re: Et følesvar på et følespørgsmål

Jeg har iøvrigt ikke kunne finde dødstal for Borelliose/Borelia. Jeg tror tallet er meget meget tæt på 0.

Der er formentlig mange som aldrig bliver diagnosticeret korrekt. Jeg havde selv en typisk "atypisk" Borrelia for nogle år siden - nedsat hjerterytme, svimmelhedsanfald, men ikke de "normale" lammelser i ansigtet mv. Jeg var klar over at det nok var Borrelia, fordi en bekendt af mine svigerforældre havde været igennem det samme, det havde taget ham tre måneder at blive diagnosticeret. Selv om jeg godt vidste hvad det var, tog det mig også en måneds tid, inkl. en uges indlæggelse på en hjerteafdeling, at få lægerne til at give mig tetracyklin. Efterfølgende fik jeg et problem med meget uregelmæssig hjerterytme, som lægerne heller ikke rigtig havde noget forslag til hvad man skulle gøre ved. Heldigvis kunne jeg selv google mig frem til at Borrelia kan give magnesuim-mangel, hvilket viste sig at være årsagen til disse eftervirkninger. Og magnesium-tilskud kan man få uden recept, så det kunne jeg selv klare.

Jeg har siden mødt en enkelt anden, som havde nøjagtig de samme symptomer. Jeg prøvede at få hende til at blive testet for Borrelia, men hun stolede vist for meget på lægerne til at hun fik det gjort. Jeg ved ikke om hun stadig er i live. Hvis hun er død af en Borrelia-forårsaget hjertefejl, er det ikke sikkert at det er blevet registreret som Borrelia.

Og selv om man ikke dør af Borrelia, kan man sagtens miste en masse af sit produktive liv. Mimi Stilling Jakobsen var f.eks. sygemeldt i 5 måneder i 1997-98.

Udover Borrelia kan flåter give andre sygdomme, bl.a. TBE (Tick-born encephalitis), en meget alvorlig hjernehindebetændelse, som man vist også kan dø af. Den kan man heldigvis blive vaccineret mod, men man skal selv betale, og det er vist ikke så mange som har fået vaccinationen.

Så jeg mener helt klart at flåten er det farligste dyr i den danske fauna. Heldigvis kan man gardere sig: Jeg er ofte i skoven, men med lange sokker trukket ud over buksebenene. Strømpeskafterne har jeg imprægneret med insektmiddel med Permethrin. Så det er meget sjældent at jeg får flåter på mig i disse dage.

5
30. maj 2022 kl. 12:42
Definitionsspørgsmål

Der er, som svaret også antyder, mange måder at definere farlighed på. Her nogle eksempler:

  • Statistisk dødelighed
  • Potentiel dødelighed
  • Statistisk skadelighed (eksempelvis skadestuestatistikken)
  • Potentiel skadelighed

Hvor "statistisk" selvsagt er baseret på hvor mange dødsfald, tilskadekomster, sygdomstilfælde etc der er registreret, kan potentiel defineres udfra hvad et dyr kan udsætte en for, hvis man ikke passer på.

Af de potentiell kommer dem med de store muskler/tænder/kløer/giftkirtler hurtigt op på lystavlen, mens det typisk er dem, der kommer i sværme med små doser af gift og andet, der gør livet farligt for især allergikere.

Jeg tror (uden at vide det) at statistisk dødelighed er den mest gængse opfattelse af farlighed, så det er jo nok hvepsen, der tager pokalen, her til lands, og hvis jeg var allergiker og særligt udfordret for hvepsestik, ville jeg da også være skrækslagen hver gang de bliver nærgående.

Globalt er det uden tvivl malaria-myggen, der tager pokalen, da den forårsager omtrent dobbelt så mange menneskelige dødsfald som mennesker (!).

Men spørgsmålet er jo om det er myggen eller parasitten, der bærer skylden, og/eller om parasitten tæller som et dyr, da den er en-cellet, så den i realiteten bør sammenlignes med andre infektions sygdomme som Influenza og Covid-19, der ligesom Malaria er organismer, der er "specialiceret" i at lade sig overføre via dyr (inkl. mennesker).

Hvis vi på den baggrund frikender malaria-myggen, så er det faktisk et af dem, jeg selv ville betegne som mere potent end statistisk farlige, som er det statistisk mest farlige dyr, næst efter mennesket, nemlig hugormen, både som art og underart.

Statistikken er stærkt usikker da hugorme slår flest ihjel i fattige, underudviklede egne af verden, hvor folk bare dør uden at blive tilset af en læge, men den mest dødelige anses at være Russell-hugormen er ca dobbelt så stor (lang) som den danske hugorm, og injicerer ca 10 gange så meget og med 3 gange så potent gift den danske hugorm (LD50 = 0,162 mg/kg intravenøst)[1], og er helt anderledes aggressiv end den danske hugorm.

Den næstfarligste, hvis ikke den farligste, er den lille sav-skællede hugorm (Echis carinatus), som står for ca 90% af alle slangebid, for den foretrækker at leve i og ved bygninger, hvor der er mus, og har det med at gemme sig i folks sko og tøj. Selvom den er mindre end den danske hugorm, incicerer den 2-3 gange så meget gift, med 3-4 gange så højt LD50-potentiale (0,151 mg/kg intravenøst), og ligesom Russell-hugormen, så bider den hellere fra sig, frem for at stikke af, hvis den føler sig truet.

Selv en nyfødt Echis på 11-12 cm, er i stand til at injicere 5 mg, og er således i stand slå et voksent menneske ihjel med ét bid!

[1] Den danske (eller rettere almindelige europæsike, Vipera berus) giftpotentiale er 0,55 mg/kg intravenøst.

4
30. maj 2022 kl. 10:49
Man kunne jo have oplyst hvor

Man kunne jo have oplyst hvor mange mennesker der hvert år dør efter at være blevet angrebet af heste, hvepse, flåter eller hugorme. Det er lettere med planter, da fx. åkander er dødelige hvis man står for længe under deres blade☠

3
30. maj 2022 kl. 09:45
Mennesker er farligst, for hinanden og andre dyr

I henhold til Darwin's teori, er der ikke noget der adskiller mennesket fra andre dyr. Sååå, mon ikke svaret er mennesker?

2
30. maj 2022 kl. 09:39
Re: Et følesvar på et følespørgsmål

Jeg har iøvrigt ikke kunne finde dødstal for Borelliose/Borelia. Jeg tror tallet er meget meget tæt på 0.

Man må forresten sige at vores fauna er meget ufarlig når eksperten vælger at regne kriteriet for farlighed ud fra skadestuebesøg og ikke dødsfald.

1
30. maj 2022 kl. 09:28
Et følesvar på et følespørgsmål

Jens Thorving Andersen giver sådan set et fyldestgørende svar.

Men det er jo noget diffust.

Hugormen er ikke særligt farlig for mennesker. Der er registreret 7 dødsfald efter hugormebid i perioden 1900-2000. Bliver din hund derimod bidt, så skal det gå hurtigt.

Hvepse og bier er skyld i 1-2 dødsfald årligt. Et tilsvarende antal heste-ryttere dør. Men det tæller ikke efter min mening.

Skal man regne heste (vildheste) med i den her sammenhæng, skal man vel også regne vildsvin med, selvom vi aktivt holder dem ude af vores land i disse år. Det er nok det dyr jeg mindst har lyst til at møde på en skovtur med familien. Måske bjørn, hvis vi går ud ad den tangent.

Malariamyg findes iøvrigt også i Danmark. Men de er ikke inficeret med malariaparasitten, da den kræver et mere tropisk klima. Så de er ikke farlige, selvom malariamyggen uden tvivl er jordens farligste dyr.