Smør, te og slik kan give høje PFAS-niveauer i blodet
Forarbejdet kød og smør kan være rigtigt skidt at indtage, hvis man vil undgå ophobninger af det sundhedsskadelige PFAS i blodet.
Det skriver avisen The Guardian ud fra data fra et nyt studie, foretaget af University of Southern California i USA.
I studiet peger forskerne desuden på te, grisekød, slik, sportsdrikke, chips, takeaway-mad og vand på flaske som nogle af de fødevarer og drikke, der kan medføre høje PFAS-niveauer.
PFAS står for per- og polyfluoroalkylstoffer og tæller op mod 12.000 forskellige kemikalier. Stofgruppen kendetegnes ved ekstremt stærke kulstof-fluor-forbindelser, som gør PFAS bl.a. vand-, fedt- og varmeafvisende, hvilket er ønskværdigt i et utal af produkter og teknologier lige fra gummistøvler og brandskum til solceller og halvledere. Kulstof-fluor-forbindelserne gør PFAS stort set unedbrydelige. PFAS ophober sig derfor i naturen og i mennesker, hvor de har en række negative helbredseffekter. Det gælder bl.a. reduceret effekt af vacciner, øget kolesterolniveau og øget risiko for flere former for kræft samt en række andre sygdomme. Derfor koster PFAS alene i Danmark flere millioner - måske endda flere milliarder - kroner om året i hospitalsudgifter, sygedage og andet. For den enkelte er risikoen imidlertid lille. Selv ved høje niveauer af PFAS i blodet øges kolesterol-niveauet med omkring 3 procent, mens risikoen for nyrekræft øges med 0,2-0,4 procent. Mens forskningsverdenen i dag har afdækket de skadelige effekter fra en række PFAS såsom PFOS og PFOA, der i dag er ulovlige, så har eksperter i årevis advaret om, at andre, lovlige, PFAS kan være lige så farlige. Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Sverige har derfor taget initiativ til generelt at forbyde PFAS i EU.
Hovedsageligt drejer det sig om afsmitning fra fedtafvisende mademballage eller plastic. Der kan også være tale om urenheder i vand eller rester af pesticider.
Forskerne understreger dog samtidig, at tanken med studiet ikke er at pege fingre af bestemte fødevarer som værende ekstremt usunde, men at pege på, hvilke fødevarer der kunne have godt af at blive monitoreret mere, når det kommer til PFAS.
Ofte har det nemlig været drikkevandet, der er i fokus, når man taler PFAS, men i virkeligheden er de fødevarer, vi går ud og køber, en langt større trussel, understreger studiet.
Smør og te også blandt synderne
I studiet deltog godt 700 børn og yngre voksne fra større sundhedsstudier, og her blevet det undersøgt, hvad de havde spist, og hvor meget PFAS der kunne måles i blodet.
Ud fra data kunne forskerne se, at takeaway-mad som pizza, pomfritter og burritos afgav mindre PFAS, hvis de blev tilberedt i hjemmet i stedet for på restaurant. Derfor pegede pilen hurtigt på takeaway-indpakningerne.
På samme vis kan smør også være en synder, da det ofte også er pakket ind i emballage, der skal kunne modstå fedtet. Forskerne er dog ikke helt sikre på, om det er papiret, køerne eller selve produktionen af smørret, der udgør den største trussel.
Hvad angår te, regner forskerne ligeledes med, at det er selve tebrevene, der er problemet, men også her er de ikke helt sikre. Hvad angår grisekødet, regner de med, at det er grisene, der først er blevet udsat for PFAS.
Til gengæld sporede forskerne knap så meget PFAS i blodet hos dem, der indtog mange sukkerholdige drikke og fødevarer. Det overraskede tilsyneladende forskerne, men de regner med, at det er fordi, man så til gengæld drikker mindre postevand eller flaskevand, som måske indeholder mere PFAS.