Satellit til digital lokal-tv i USA

27. november 2001 kl. 00:00
Ariane-4 gennemførte i nat sin 65. opsendelse i træk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med en vellykket Ariane-4 opsendelse kl. 01.35 dansk tid i nat fra Kourou afsluttede Arianespace året med en succes. Det var opsendelse nr. 65 i træk uden uheld med en Ariane 4 raket, og ud af i alt 107 opsendelsesforsøg er de 104 lykkedes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ariane har desuden med denne opsendelse sat ny rekord i klargøring, idet det blot tog 2½ uge fra satellittens ankomst til Kourou til den blev sendt op. Nu har Arianespace kun 9 Ariane 4 raketter tilbage. Derefter skal Ariane 5 klare det hele.
Opsendelsen bragte den amerikanske tv-satellit DirecTV-4S op. Det er en meget kraftig Boeing satellit, som med sine 5 store Spot Beam antenner skal være med til at hjælpe DirecTV i kampen om lokal-tv i USA. Satellitten kan overføre mere end 300 lokal-tv kanaler og skal forsyne DirecTV's kunder i 41 byområder i USA med lokal-tv. Lokal-tv markedet anses i USA for afgørende i kampen mellem kabel-tv og satellit-tv. DirecTV blev for nylig forstærket, da det blev slået sammen med den anden store amerikanske satellit-tv operatør EchoStar.

Set fra et teknisk synspunkt er det interessant, at den teknik, der i årtier har været anvendt i Europa til satellit-tv - med genbrug af frekvenser ved hjælp af to polarisationer - først nu slår igennem i USA. Det skulle vise sig at være lokal-tv markedet, der bragte denne "europæiske teknik" til USA. DirecTV-4S er en Boeing 601 High Power model i en udgave, der som den første i verden anvender triple-junction GaAs solceller.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning