Ozonlaget får det langsomt bedre

21. august 2006 kl. 00:00
Det beskyttende lag af ozon omkring Jorden er i bedring, men det går langsommere end eksperterne hidtil har regnet med
Artiklen er ældre end 30 dage

Rapporter fra to FN-organer, World Metrological Organisation (WMO) og FN's miljøprogram UNEP, viser ifølge Reuters, at ozonlaget, der beskytter mod skadelig ultra violet-stråling fra Solen, er i bedring.

Imidlertid går det langsommere end eksperterne hidtil har regnet med.

Eksperterne har vurderet, at ozonlaget over Europa, Nordamerika og Asien på den nordlige halvkugle vil være tilbage på niveauet fra før 1980 i 2049 - og det er fem år senere, end de hidtidige beregninger viste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes ifølge de to organisationer, at brugen af visse typer af de ozonnedbrydende CFC-gasser - brugt i bl.a. kølesystemer - ikke endnu er omfattet af internationale restriktioner. Disse restriktioner er bl.a. nedfældet i den såkaldte Montreal-protokol fra 1987, hvor arbejdet med at hindre ozon-nedbrydningen blev vedtaget af en lang række lande.

Derudover bliver der produceret mere af CFC-erstatningsgassen HFCF-22. Og skønt den er mere skånsom end CFC medfører den stadig nedbrydning af ozonlaget.

Rapporterne fra WMO og UNEP er ved at blive udarbejdet til brug på en statuskonference næste år, hvor 250 forskere skal vurdere effekten af Montreal-protokollen vedtaget 20 år tilbage.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning