Omfattende sparerunde i Ørsted rammer ingeniørerne: Halvdelen af de fyrede har STEM-baggrund

Plus12. marts kl. 06:0214
Omfattende sparerunde i Ørsted rammer ingeniørerne: Halvdelen af de fyrede har STEM-baggrund
Illustration: Ørsted.
Første runde af Ørsteds omfattende spareplan er gennemført, og det har ramt de tekniske medarbejdere i Danmark hårdt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energigiganten Ørsted annoncerede i begyndelsen af februar en omfattende sparerunde, der betyder, at selskabet nedlægger mellem 600 og 800 stillinger.

Nu er der blevet sat navn på de første 120 medarbejdere i Danmark, der mistede deres job ved udgangen af februar.

Den danske fyringsrunde rammer især de tekniske medarbejdere, der i alt udgør halvdelen af de ansatte, der i løbet af de seneste to uger har modtaget en fyreseddel fra den danske energikoncern.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
14
14. marts kl. 12:30
Re: Som forventet?

Hej Morten

Ingeniør videnskab og økonomi er jo reelt 2 sider af den samme sag. Teknik og økonomi. Sagen er: skal det være teknikere (IDA) eller økonomer (Djøf) der styrer det?

Personligt: Civilingeniør men fandt ud af økonomi havde betydning derpå HD. I mit arbejde som contract mager og COO har det været mig der styrede økonomiafdelingen.

Det er lidt kompleks:

Tekniske eksperter: IDA

Tekniske eksperter med økonomi: Hvor skal de være, de bliver ikke uddannet i IDA regi.

'Regnedrenge' Djøf,  kan behandle tal, men forstår ikke virkeligheden bag tallene.

Da jeg ultimo 80- var contract manager for spildevandsanlægget til Cheminova, havde mine teknikere meget arbejde, så jeg fik en økonom fra regnskabsafdelingen tilknytter, så han kunne aflaste project manager med økonomi. Det fungere godt

 

13
14. marts kl. 09:44
Re: Som forventet?

Når det handler om Ørsted ser jeg lidt anderledes på det. For det kræver een form for faglig ekspertise at drive en elforsyning, altså en ingeniørtung driftsopgave, og en anden at projektere og bygge vindmølleparker, altså en projektopgave med mindre vægt på ingeniørarbejde. Og på den baggrund er det klart at man skyndte sig at skille sig af med den generation af driftsingeniører som så en fremtid der også omfattede atomkraft! 

Det giver ingen mening... Ørsted har ingen opgaver med at drive en elforsyning. De har opgaver med at drive en produktionskapacitet og de har opgaver med at bygge produktionskapacitet, men det er ikke det samme som at drive en elforsyning. Deres driftsfolk, var primært dem der var ansat i Radius og de flyttede naturligvis med netseelskabet da det blev solgt. Men fordi man er god til at drive et elnet, så betyder det jo ikke at man er god til at bygge et atomkraftværk?

De "driftsingeniørere som så en fremtid i atomkraft" var måske ikke særlig gode projektingeniører? og da man ikke havde mange opgaver i at bygge nye atomkraftværker i Danmark (eller udlandet) og de åbenbart ikke kunne finde ud af at bygge solparker og vindparker (da de jo var driftsingeniører og ikke projektingeniører, hvis jeg forstår dig rigtigt) og de heller ikke var gode nok til at ombygge olie- og kulkraftværker til biomasse og biogas, så er det vel meget naturligt at et privat firma skiller sig af med dem???

12
14. marts kl. 06:17
Re: Som forventet?

Hej Jens! Det paradoksale er at trenden egentlig går den anden vej pt - mod mindre koordination og flere varme hænder. Men skiftet sker sjældent frivilligt og jeg er enig i at IDA har en unik mulighed for at påvirke situationen. 

11
14. marts kl. 00:25
Re: Som forventet?

For meget 'djøf' for lidt 'teknik/fagkundskab', er jo vel det problem du rejser?

Både og! Som ingeniør tror jeg på at det er optimalt for samfundet at det er fagfolk der har det afgørende ord når der tages beslutninger indenfor deres arbejdsfelt. At det f. eks. er en lægefaglig vurdering om man skal amputere et ben eller ej, og ikke en økonomisk eller budgetmæssig vurdering!

Når det handler om Ørsted ser jeg lidt anderledes på det. For det kræver een form for faglig ekspertise at drive en elforsyning, altså en ingeniørtung driftsopgave, og en anden at projektere og bygge vindmølleparker, altså en projektopgave med mindre vægt på ingeniørarbejde. Og på den baggrund er det klart at man skyndte sig at skille sig af med den generation af driftsingeniører som så en fremtid der også omfattede atomkraft! 

Bag dette ligger en politisk beslutning om at satse på vindmøller og nedprioritere hensynet til forbrugerne som så har måttet betale dyrt for at være sikre på forsyning. Det kan man undre sig over at politikerne valgte at gøre for omkring 20 år siden, formentlig tildels af ukendskab til elforsyning, tildels af et ønske om at Danmark skulle være førende på vindmøller, koste hvad det ville!

Så når jeg nævner IDA i den forbindelse så skyldes det at jeg mener at de medvirkede til det kursskifte fra fokus på indenlandsk elforsyning til global vindmølleleverandør gennem lobbyisme og visioner om at sol og vind var det eneste saliggørende. At man måske så har skudt sig i foden fordi det betyder mindre indflydelse til ingeniører, det vil jeg mene at de aktuelle fyringer kunne være et tegn på?


 

10
13. marts kl. 12:38
Re: Som forventet?

Hej Jens Arne

Ja, tiderne skifter, opgaverne skifter. Men det er vel ikke *fagforeningerne' der skal blande sig i virksomhedernes drift?

For meget 'djøf' for lidt 'teknik/fagkundskab', er jo vel det problem du rejser?

Tilsvarende andre steder som sygehuse i region midt, hvor det ikke er lægefaglige men administration og svage politikere, der bestemmer.

Men det meste er jo politisk bestemt, det ses jo også i at administrative medarbejdere i staten stiger eksplosivt sammen med 'spindoktorer'.

Kan det vendes: Læger der drev nogle af de bedste hospitaler i region Midt forsøgte, men blev fyret! Godkendt af de politikere der 'ikke turde tage kampen mod regneark.

Der er brug for at beslutningerne flyttes fra skriveborde, til det der sker i det virkelige liv. Men den 'kamp' tør politikerne nok ikke tage med centraladministration?

9
13. marts kl. 11:27
Som forventet?

At drive elforsyning kræver en høj grad af teknisk ekspertise, derfor havde de gamle selskaber Elsam og E2 ingeniører i ledelsen. Og sådan var det vel også i det oprindelige DONG da opgaven var olie og gas. Men med overtagelsen af en del af elforsyningen og opsplitningen af ansvaret endte man med det nuværende Ørsted som fokuserer ensidigt på vindmølleprojekter.

Dermed er elforsyning til forbrugerne forsvundet ud af fokus og den tilhørende tekniske ekspertise som man engang besad havde man vel stort set skilt sig af med omkring 2010. Dermed rykkede djøffer fra statsadministrationen ind i toppen og skulle nu agere virksomhedsledere, god fornøjelse med at have aktier i sådan en virksomhed!

For ingeniørerne betød det at de rykkede ned i hierarkiet og nu fik til opgave at få fysikken og naturlovene til at passe med djøffernes regneark, hvilket selvfølgelig er hverken teknisk eller økonomisk optimalt, og dertil fagligt frustrerende! Så ingeniører har ikke længere en central rolle, men er en ressource som kan tilpasses det behov som djøfferne definerer og evt tilkøbes udefra.

Et spørgsmål der melder sig er hvilken rolle IDA har spillet i udviklingen hen mod en stadig mindre indflydelse til deres medlemmer, har man forsøgt at modvirke at fagfolk mistede indflydelse med risiko for at samfundet fik mindre optimale tekniske løsninger, eller har man tværtimod kastet sig ud i ensidige visioner som har medvirket til at ingeniørernes generelle omdømme og indflydelse er dalet?

 

7
12. marts kl. 11:49
Re: Årsag?

Nej, de trak sig fra den aftale de havde indgået, økonomien kunne ikke hænge sammen på grund af stigende renter og materialepris. Men det kostede dem en hæftig bod at komme ud af den. Om det er rettidig omhu at gøre sig så sårbar for rentestigninger kan jo diskuteres.
Kontrakterne er derefter genforhandlet og er på mellem 140 og 165 $/MWh. Ørsteds er på 150 $, var tidligere på 81 $.

Empire Wind 1 and Sunrise Wind 1 win new offtake deals in New York’s Round 4 - Aegir (aegirinsights.com)

6
12. marts kl. 11:22
Årsag?

Handler det reelt ikke om at Ørsted havde indgået kontrakter på havmølle projekter, hvor de ikke rigtigt havde 'styr' på omkostningerne, ikke havde sikret sig?

5
12. marts kl. 09:55
Re: Hvad er prisen på ny atomkraft i USA

Er man så uheldig at blive fyret, er Danmark heldigvis et af de gode lande.
Sikker på de hurtigt får et nyt job.

4
12. marts kl. 09:47
Re: Hvad er prisen på ny atomkraft i USA

Du skal nok også regne batterrier med i din LCOE hvis du vil holde din atomkraft på 90% kapacitetsfaktor...

I øvrigt; varme tanker til de der nu skal ud og finde nyt job. Håber det går nemt :-)

2
12. marts kl. 08:17
Hvad er prisen på ny atomkraft i USA

Olavur, nu har du angivet det korrekte beløb for vindenergi under de nuværende økonomiske rammebetingelser for renter og inflation. Kunne du prøve at referere til den aktuelle pris for nyanlagt atomkraft i USA, idet CAPEX er mindst lige så stor en byrde? Jeg mistænker dig for Cherry Picking som sædvanligt. 

1
12. marts kl. 07:06
Ham Mads er en dygtig

Ham Mads er en dygtig købmand, nu har han fået solgt havvind til USA for 150$ MWh, mere end det dobbelte af LCOE prisen for atomkraft i USA.