Øjenvidne fra Kina: Rigets ambitioner om rumfart er synlige overalt

Plus14. april kl. 08:007
kina astronauter
Tre kinesiske astronauter (også kaldet taikonauter eller yuhangyuan) bliver båret ud af deres kapsel efter landing i det indre Mongoliet. Illustration: AP/Ritzau/Scanpix.
En base på Månens sydpol, mission til Mars og genbrugsraketter. Kina er i fuld gang med at ville dominere rummet, og ambitionerne når helt ud til den enkelte på gaden.

Jeg bor i Kina. I Nanjing mere præcist. Det er ikke en af Kinas største byer. Her bor kun i omegnen af ni millioner mennesker. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
21. april kl. 09:12
Re: Stavefejl i overskiften

Her vil jeg gerne tale om det Kinesiske rumprogram, ikke politik.

Er der ikke lidt "millitært" over et rumprogram? Det er i høj grad samme teknologier som anvendes millitært. Kan man frygte, at dem der arbejder med rumprogrammet, reelt også bidrager til kina's millitære kunnen?

Mange teknologier kan bruges millitært, og det er nok svært at nævne en teknologi uden millitære anvendelser.

Men, der er mange teknologier, der måske har større potentiale med hesyn til at kunne hjælpe befolkningen, end at styrke millitæret. Som eksempel AI kan både bruges millitært, og til at holde befolkningens evner nede, men også bruges til at motivere og dygtigegøre folket, så de kan styrke og forbedre befolkningens vilkår, og landet.

Ofte er der sammenhæng mellem hvor godt folket har det, og hvor godt diktaturet har det. Det vigtige vel ikke om det er et diktatur eller ej - men, hvordan at diktaturet ser sit ansvar overfor befolkningen. Et godt diktaturs formål er at arbejde for befolkningen, og ikke for sig selv, andet det nødvendige.  I modsætning til i demokratiet, hvor styrets formål alene er at arbejde for sine vælgere, og ikke den anden halvdel...
 

6
17. april kl. 22:55
Re: Stavefejl i overskiften

Jeg synes nu at jeg kender en del til Kina, 

Har du nogen sinde besøgt Kina? Eller bare læst vestligt biased medier?

men hvis du har lyst vil jeg da gerne vide, hvad det er jeg har sagt der er forkert. Undertrykkelse: Er Kina ikke et diktatur, hvor befolkningen ikke har noget at skulle have sagt om hvordan landet styres?

Kina er ca. et autokrati, ja. Men der er nuancer i det - det er et helt andet tankesæt og værdigrundlag. Folk brokker sig, og det må man gerne! - Forsøg på at omstyrte det eksisterende system accepteres derimod ikke.

 Propaganda: Er stort set alle medier ikke underlagt streng censur, satiriske fremstillinger af autoriterer(Xinnie the Pooh) forbudt

Forbudt - nej. Men satire, specielt med indhold af Xi er en dårlig ide. Husk nu at der er andre værdier end danske. Og det er jo utrolig modent med “Xinnie” - hvorfor nu det?

En søgning på Winnie the Poo på Badu ( Kinesisk “google”):

https://www.baidu.com/s?ie=utf-8&f=3&rsv_bp=1&rsv_idx=1&dsp=ipad&tn=baidu&wd=winnie%20the%20pooh&fenlei=256&rsv_pq=0xf6d48c400004d946&rsv_t=c7a9Lnnpd8h%2BQnfJ99bt%2FYBoSFSse0SUt1ufy6DgVmh6H63jL7CZbGoCWKOR&rqlang=en&rsv_enter=1&rsv_dl=ts_0&rsv_sug3=8&rsv_sug1=3&rsv_sug7=100&rsv_sug2=1&rsv_btype=i&prefixsug=Winnie&rsp=0&inputT=7329&rsv_sug4=16597

 

, og skærmen uden for dit vindue opsat af myndughederne for netop bedre at kunne udsende propaganda i tæt befolkede områder?

Noget frygteligt vås. Du har allerede rodet dig ud i så mange søforklaringer omkring den “propaganda” - det ville da ville da være sjovere at diskutere det Kinesiske rumprogram.

 

 Folkemord: Begås der ikke folkemord på Uighur-folket, som desuden under slavelignende forhold sættes i tvangsarbejde på diverse fabrikker?

 

Folkemord, nej! - Jeg har været i Xinjiang (smukt sted), og jeg har en Uighur-kollega som jeg lige fik slæbt op fra slavekælderen tidligere i dag, og han ryster på hovedet af dine udtalelser. Ja, der er folk der har været i interneringslejre, der er mange ting der ikke har været kønne, specielt med vestlige øjne. Kineserne har valgt tvangsassimilering over (borger)krig. Perfekt? NEJ! 

Du kan jo kigge lidt her, der er forskellige nuancer, inklusive nogen der har samme holdning som dig, men der er stof til eftertanke.

https://www.reddit.com/r/China/comments/1c5jk5y/went_to_xinjiang/

 Tror det er det nærmeste jeg kan “oplyse” dig, men du vil næppe bryde dig om at der er folk med forskellige meninger, og informationer. Synes du kan deltage i den tråd på Reddit, det er et bedre sted for den slags diskussion.

 

Her vil jeg gerne tale om det Kinesiske rumprogram, ikke politik.

 

 

5
17. april kl. 05:04
Re: Stavefejl i overskiften

Undertrykkelse, propaganda og folkemord.. Ja, johhh.. Hvis du nu kendte til Kina ville du vide at det er en DEL mere nuanceret.

Jeg synes nu at jeg kender en del til Kina, men hvis du har lyst vil jeg da gerne vide, hvad det er jeg har sagt der er forkert.

Undertrykkelse: Er Kina ikke et diktatur, hvor befolkningen ikke har noget at skulle have sagt om hvordan landet styres?

Propaganda: Er stort set alle medier ikke underlagt streng censur, satiriske fremstillinger af autoriterer(Xinnie the Pooh) forbudt, og skærmen uden for dit vindue opsat af myndughederne for netop bedre at kunne udsende propaganda i tæt befolkede områder?

Folkemord: Begås der ikke folkemord på Uighur-folket, som desuden under slavelignende forhold sættes i tvangsarbejde på diverse fabrikker?

Jeg ser frem til at blive oplyst.

4
15. april kl. 14:41
Re: Stavefejl i overskiften

Jamen det er da bestent ikke propaganda, at de er stolte af deres rumprogram. Det ved jeg ikke hvor du mener, at jeg skulle have sagt. Der er dog vel ingen tvivl om at propaganda er en af grunden til at mange er så stolte af det og opmærksomme på hvad der foregår på netop det område, hvor Kina har en hel del success i øjeblikket. Jeg har såmænd intet imod Kina specifikt, bare diktaturer generelt. Jeg ved ikke hvorfor det skulle være kontroversielt at være imod undertrykkelse, propaganda og folkemord.

Så nu siger du at det har du ikke sagt det, for derefter at påstå det igen? Aihhh??

Undertrykkelse, propaganda og folkemord.. Ja, johhh.. Hvis du nu kendte til Kina ville du vide at det er en DEL mere nuanceret. Men, hold dig fra at ville løsrive en del af Kina, eller forsøge at omstyrte det eksisterende politiske system, det vil ikke ende godt. Derudover er det et meget åbent samfund, og der er ingen almindelige mennesker der bliver undertrykt. Folkemord er vel Xinjiang du hentyder til? Det er også en del mere nuanceret end det du ser i de vestlige medier.

 

Er der tåbelig propaganda i Kina? Absolut. Men jeg vil sige det man ser i Vestlige medier også er fordrejninger og cherrypicking langt hen ad vejen. Tag en tur til Kina - Xinjiang er et utroligt smukt sted. Men dem der vil ændre/løsrive det, ja - det har en hård tid.

Nu skal vi ikke diskutere det her, det er ikke et politisk medie. Jeg siger bare : Pas nu på du ikke selv er offer for løgnagtig propaganda.

3
15. april kl. 10:47
Re: Stavefejl i overskiften

Jamen det er da bestent ikke propaganda, at de er stolte af deres rumprogram. Det ved jeg ikke hvor du mener, at jeg skulle have sagt.

Der er dog vel ingen tvivl om at propaganda er en af grunden til at mange er så stolte af det og opmærksomme på hvad der foregår på netop det område, hvor Kina har en hel del success i øjeblikket.

Jeg har såmænd intet imod Kina specifikt, bare diktaturer generelt. Jeg ved ikke hvorfor det skulle være kontroversielt at være imod undertrykkelse, propaganda og folkemord.

2
14. april kl. 13:05
Re: Stavefejl i overskiften

hvis propaganda kører på skærme udenfor og indenfor dit vindue,

Jeg bor og arbejder også i Kina (Dongguan) - og det er altså ikke sådan det virker. Det er så træls med den vestlige propaganda som mest går på almindelig Kina-bashing…

Er Kina perfekt? Absolut nej. Men der er også gode ting, og jeg kan ikke forstå hvorfor det er “propaganda” at de er stolte af deres rumfartsprogram. 

1
14. april kl. 12:45
Stavefejl i overskiften

Rigets ambitioner om rumfart er synlige overalt

Du mener vel "Regimets ambitioner om rumfart er synlige overalt". For det er jo et brutalt diktatur du har valgt at bo i, hvis propaganda kører på skærme udenfor og indenfor dit vindue, og hvis unge mennesker du arbejder hårdt på at gøre klogere.

 

God aften.