Minister i samråd om ‘god klimanyhed’: Opposition kritiserer fejring

Plus8. februar kl. 16:4112
Minister i samråd om ‘god klimanyhed’: Opposition kritiserer fejring
Klimaminister Lars Aagaard (M) var torsdag kaldt i samråd om de nye tal for lavbundsjorde og sin udmelding om, at Danmark nu er i mål med 2025-målsætningen. Til trods for en lang række kritiske spørgsmål fastholdt ministeren, at det er en entydig god nyhed for klimaet, at lavbundsjordene afgasser hurtigere end først antaget. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Torsdag eftermiddag var Klimaministeren kaldt i samråd om de nye tal for lavbundsjorde, han annoncerede som ‘en god nyhed for klimaet’. Til trods for kritiske spørgsmål vedholdt Lars Aagaard, at der var tale om gode nyheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Et mindre areal gange en emissionsfaktor – uanset hvor høj den er – giver en reduktion. Derfor er det her en god klimanyhed,«

Sådan opsummerer klimaminister Lars Aagaard (M) baggrunden for, at han den 10. januar på et pressemøde præsenterede Aarhus Universitets nye tal for antallet af lavbundsjorde. Den nye delakt nedskriver arealet med 50.000 hektar til cirka 117.000 hektar.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
12
9. februar kl. 17:27
Re: Det stod vel ganske klart

Det stod vel ganske klart lige fra ministerens udmelding at lavbundsjordene havde udledt mere i fortiden end man havde regnet med, og derfor ikke ville udlede så meget i fremtiden.

Vi er bare så lede ved politikere - som fordrejer sandheden - fordi han tror at det stiller ham i et bedre lys. Politikeres troværdighed er lav nok i forvejen. Der er ingen grund til at forlænge skalaen i NED-adgående retning. Jeg glæder mig STADIGVÆK over den Transport-minister som blev fyret for et tilsvarende mediestunt.

11
9. februar kl. 14:58
Re: Planer og resultater

For nogle er klimakampen vist blevet en religion: Effekten er ikke afgørende, det er hensigten, der tæller. Vi skal sone fortidens synder ved at tugte os selv. Det skal gøre ondt, ellers tæller det ikke.

Problemet med at prioritere tiltag ud fra at de skal gøre ondt er bare, at i mange af verdens kulturer får vi svært ved at sælge den ide.

10
9. februar kl. 14:19
Planer og resultater

Der er klimalove og klimaplaner og der bruges en masse tid og energi på at se efter om vi nu følger planerne og nærmer os målene. Det er i sig selv udmærket, selvom det ikke sikrer at der bliver et resultat ud af det.

Med det mener jeg, at jeg ikke mindes at regering/folketing på noget tidspunkt har undersøgt hvordan resultatet (klimaet) egentlig udviklede sig på baggrund af de store indsatser. Man ser kun på om planerne opfyldes, ikke om de har nogen effekt.

Med en eller anden sær logik, så bruges de manglende resultater til at øge indsatsen, selvom udviklingen viser at det ikke virker. Ifølge  rapporter om vejr og klima, så ser det ud til at vi får det modsatte resultat af det ønskede.

Mindre dogmatisk indstillede personer ville så overveje om man skulle ændre metoden. Ligner historien om at piske en død hest.

9
9. februar kl. 11:34
Re: Det blinde øje

Hej Poul Erik og andre

"forskning på Aarhus Universitet er betalt af landbrugets lobbyvirksomheder."

Nu synes jeg du er lidt urimelig. Spørg proff. Stiig, der er vist ikke mange der kan beskylde ham for 'at se villig på landbruget'

Det viser jo blot at miljø og klima ikke er en eksakt videnskab, men kræver målinger før der kan konkluderes. Der har været modeller, som politikerne var hurtige til at vedtage reduktionsmål på - var det seriøst?

Nu arbejder de dygtige forskere på Århus Universitet og Foulum på at få mere faktuel viden, det må man da rose dem for. 

Hvis de nye undersøgelser og forskning så ikke svarer til politikernes ønsker, er det et selvvalg problem for politikerne, ikke for forskerne

8
9. februar kl. 11:30
Gode nyheder er forbudt

Det er vel læren af forløbet indtil nu. Alternativet har indklaget ham til ombudsmanden.

Til gengæld er det frit frem at komme med de værste alarmistiske udsagn om klimaet. Den slags udsagn kræver ikke nogen begrundelser.

7
9. februar kl. 09:29
Det blinde øje

Det er svært at tage denne rapport seriøst, når det er almindeligt kendt, at forskning på Aarhus Universitet er betalt af landbrugets lobbyvirksomheder. Har man læst den meget roste bog "Det blinde Øje" af Matilde Walter Clark, er det tyderligt at landbruget  lobbyvirksomheder igen har været på spil, med endnu en bestilt rapport.

Dyrkning af lavbundsjorde er kun rentabel pga. landbrugsstøtt. Fjerner man støtte til disse arealer vil der ikke blive dyrket på størstedelen af disse og vores fælles natur vil få et kæmpe løft. Landbrugets aimalske produktion bidrager med et beløb til vores bruttonationalproduktet, svarende til det beløb de modtager i støtte. 

 

 

 

 

6
9. februar kl. 08:16
Re: Der er jo både en god og en dårlig nyhed

Jaaahh!

Patienten er forblødt.

Men vi har stoppet blødningen - hurraaaaa!

5
8. februar kl. 23:19
Der er jo både en god og en dårlig nyhed

Den dårlige først: vi har været nogle endnu større syndere, end vi troede.

Så den gode: prognosen for klimaet er blevet bedre.

 

Uddybning:

Den dårlige nyhed: vi har svinet mere i fortiden end vi troede. Det gør dog hverken fra eller til i forhold den nuværende målte status:  425.10ppm co2 i atmosfæren. Men vi har mere at skamme os over.

Den gode: prognosen for klimaet er blevet forbedret, da den forventede fremtidige udledning er reduceret.

 

Så jeg synes vi skal græmme os i tre dage og så feste i tre dage ;)...

 

4
8. februar kl. 22:34
Så vidt jeg husker

var han bare en simpel politiker, der ikke havde forstand på miljø. Så han støttede sig helt på andres vurderinger. Og i øvrigt var han forarget over, at man anklagede ministeriets embedsmænd for at manipulere oplysningerne.

Så han var uskyldig og kastede sine embedsmænd ind under traktoren. Smukt.

Og åbenbart vidste han ganske godt - håber jeg da - hvad han sagde og hvad han ikke nævnte. For ellers skulle han da godt nok være gået til L.N. 

 

Men hvis jeg nu brændte Grenå ned til grunden, så havde jeg samtidig øget brandsikkerheden? Formelt ja, men ... det er indlysende usandt. 

3
8. februar kl. 21:50
Det stod vel ganske klart

Det stod vel ganske klart lige fra ministerens udmelding at lavbundsjordene havde udledt mere i fortiden end man havde regnet med, og derfor ikke ville udlede så meget i fremtiden. Om det så er en god nyhed, som ministeren synes, kan man diskutere. Men det gør det selvfølgelig nemmere at nå nogle reduktionsmål, og det er ministeren glad for, men det er ikke godt for klimaet. 

Så hvis der var noget galt, var det ikke det han sagde, men at han var glad for det.

2
8. februar kl. 21:09
Re: 1. world problems

Det er vel rimeligt nok at klappe hesten lidt, når det kommer frem, at denne rapport kun er den første af flere om sammenhængende sider af samme sag - det kan så diskuteres, om forskerne burde have offentliggjort det samlede resultat som én pakke, men de kan have haft gode grunde til at lade det udkomme trinvis, og nu ér det så ihvertfald sket sådan.

1
8. februar kl. 17:25
1. world problems

Det er godt nok en luksus at vi har politikere der har tid til at slæbe en minister i samråd fordi de har den synsning at han har været lidt for glad i en pressemeddelelse. Såvidt jeg har forstået er det helt korrekt at vi nu på papiret har nået 2025-målene, så mon ikke man på borgen skulle finde noget mere konstruktivt at bruge tiden til?