Miljøminister om PFAS-plan: 'Der sker hele tiden noget nyt, som vi skal have med'

Plus23. maj 2023 kl. 05:005
Miljøminister Magnus Heunicke (S) under indvielsen af Danmarks første PFAS-testcenter i Korsør.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) under indvielsen af Danmarks første PFAS-testcenter i Korsør. Illustration: Frederik Marcher Hansen.
Den nationale PFAS-handlingsplan lader vente på sig, men det skal være et ordentligt stykke arbejde, siger miljøminister i et interview med Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark skal have en national handlingsplan, der skal vise, 'hvor og hvordan der bedst sættes ind over for PFAS-forureningen' for at beskytte mennesker og miljø mod de giftige evighedskemikalier, der hober sig op i naturen. 

Det blev meldt ud efter at være efterspurgt fra mange sider, for otte måneder siden.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
5
28. maj 2023 kl. 07:35
Ellers bliver det jo bare…

Ellers bliver det jo bare klima debatten om igen, hvor "nogen" skal kanøfles (bønder, lastbilchauffører, etc) for at give indtryk af at vi løser "vores" problemer.

Når landbrug og lastbiler får så megen opmærksomhed skyldes det dels, at der vitterligt skulle være megen miljø/klimaeffekt at hente netop dér. Mht. klima vist især på nogle ganske få aktiviteter: diesel + bøvsende køer. Nemmere at beskrive og regulere. Dels at en betragtelig del af dem reagerer meget demonstrativt imod regulering/afgifter. Det sidste gør så, at pilen hele tiden peger på dem.

Jeg mener selv, at bybefolkning og -erhverv burde klandres lige så meget for ringe klima- og miljøpræstationer. Deres samlede aftryk er så meget mere diffust, altså ultramange miljøproblemer på ultramange aktører. Tekstil-branchen og -forbrugere fx er én stor kollektiv disgrace.

4
28. maj 2023 kl. 07:05
Enig i, at den enkelte…

Enig i, at den enkelte forbruger har et stort medansvar. Inkl. den voksende skare, der selv 'importerer' fra hele jodkloden via nettet.

Man kan dog få det indtryk, at når miljøproblemer bliver tilstrækkeligt ubehagelige, så vender flertallet i medierne sig ensidigt om mod den offentlige sektor og forventer at denne skal fikse det hele, gerne lige på en studs. Fikseren har haft mangeårig personaleflugt pga. dårlige arbejdsvilkår, udflytninger og lavere lønninger. Mens 3/4 af den arbejdende del af befolkningen og samtlige medier repræsenterer den private sektor, inkl. dér hvor den indledende innovation, til- og fravalg af smarte kemikalier og tekløsninger sker.

(Hvilket absolut ikke er en opfordring til at droppe kritisk dækning af det offentlige; blot at dele krabasken mere ligelig mellem parterne)

3
27. maj 2023 kl. 06:37
svarede Lone Bech [1]
Du kunne jo også som…

Du kunne jo også som forbruger spørge dig selv "hvad skal jeg lade være med at købe for at begrænse PFAS". Ellers bliver det jo bare klima debatten om igen, hvor "nogen" skal kanøfles (bønder, lastbilchauffører, etc) for at give indtryk af at vi løser "vores" problemer.

2
23. maj 2023 kl. 10:39
Jeg kan fuldt ud tilslutte…

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig Lone Bechs indlæg. Der er rigtig mange ledere i vore virksomheder, der har mulighed fravælge PFAS stoffer, hellere i dag end i morgen. Desværre har de samme mennesker også mulighed for at tilvælge PFAS, hvilke helst ikke skal ske

1
23. maj 2023 kl. 06:20
Mens man venter på denne…

Mens man venter på denne handlingsplan, kunne man spørge erhvervslivet, der via import og produktion vel har et vist medansvar. Hvad gør de aktuelt for at standse yderligere tilførsel af PFAS'erne? Hvor mange af relevante erhverv har vist initiativ og skaffet sig indblik og overblik over samt begrænset PFAS'ere i egne varer/råstoffer? På det punkt behøver man nok ikke at sidde på hænderne og vente på det offentlige.