Miljøminister erkender: Der kan være ukendte kilder til PFAS fra landbruget

Plus21. februar 2023 kl. 11:456
Miljøminister erkender: Der kan være ukendte kilder til PFAS fra landbruget
Miljøminister Magnus Heunicke vil i samarbejde med landbrugsministeren undersøge omfanget af PFAS på markerne. Illustration: Philip Davali/Ritzau Scanpix.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil i dialog med ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri for at undersøge landbrugets PFAS-forurening nærmere.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Vi bliver hele tiden klogere på omfanget af PFAS-forurening,« indleder miljøminister Magnus Heunicke (S) i et svar på et folketingsspørgsmål.

Miljøordfører Zenia Stampe (RV) har spurgt ind til, »om og i hvilket omfang landbruget bidrager til PFAS-forurening«, herunder om der forekommer PFAS i pesticider og i det spildevandsslam, der bliver udbragt på markerne.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
23. februar 2023 kl. 17:50
Re: Nu bliver der kun fokuseret

Det er rigtigt, der står: "stort set alle kartoffelmarker".

I følge Kartoffelafgiftsfonden, se nedenstående link: "Arealet med økologiske spisekartofler har være stigende gennem flere år og udgør nu ca. 2.000 ha mod ca. 5.300 ha konventionelt dyrkede. I 2021 svarede den økologiske andel af spisekartofler til 26,9 pct. sammenlignet med 10 pct. I 2014."

Det står naturligvis enhver, inklusiv Effektivt Landbrug, frit at kalde godt halvdelen for "stort set alle".

https://kartoffelafgiftsfonden.dk/det-har-fonden-stoettet/bevillingsoversigter/fondens-bevillinger-2023

7
23. februar 2023 kl. 15:43
Re: Nu bliver der kun fokuseret

Det er rigtigt, der står: "stort set alle kartoffelmarker". Godt du fokuserer på det vigtige...

4
21. februar 2023 kl. 17:55
Re: Nu bliver der kun fokuseret

Salget af PFAS-pesticider kommer dog sikkert til at være højt i de kommende år, når nu MST har godkendt et nyt PFAS-pesticid, Zorvec Enicade, som indeholder aktivstoffet oxathiapiprolin, og som forventes at blive brugt på alle kortoffelmarker i år:

Næ det er forkert! Ikke alle kartoffelmarker! citat: "Arealet med økologiske spisekartofler er 1700 hektar og udgør dermed 22 pct. af det samlede areal med spisekartofler (2019)."

https://okologi.dk/viden-om-oekologi/landbrugsproduktion/planteavl/saedskifte-og-afgroeder/kartofler/

3
21. februar 2023 kl. 16:13
Nu bliver der kun fokuseret

Nu bliver der kun fokuseret på to stoffer i artiklen, så at sige at tendensen af PFAS-pesticider er opadgående, bygger på et noget spinkelt grundlag. Kigger man i MST's oversigt over salget af sprøjtemidler/pesticider i årene1956-2010 (https://mst.dk/media/89991/m1-elektroniske-data-salg.xlsx), og inkluderer flere PFAS-pesticider, så kan man se at der i flere år i slut 80'erne blev solgt over 100.000 kg PFAS-pesticider, primært pga. trifluralin og fluazifop-butyl. Salget af PFAS-pesticider kommer dog sikkert til at være højt i de kommende år, når nu MST har godkendt et nyt PFAS-pesticid, Zorvec Enicade, som indeholder aktivstoffet oxathiapiprolin, og som forventes at blive brugt på alle kortoffelmarker i år: https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/artikler/plantevaern/85498/helt-nyt-aktivstof-forventes-anvendt-i-stort-set-alle-kartoffelmarker-i-aar.aspx.

2
21. februar 2023 kl. 13:37
Tillykke til Ingeniøren

Så fik man lige en gang til skrevet PFAS og Lanbrug i samme sætning. Godt nok med baggrund i et spørgsmål til en minister om omfang og en respons at "mere viden er nødvendig", men det var vel flere dage siden kampagnen blev luftet sidst. Så godt der var plads til en lang copy/paste explainer om PFAS's velsignelser, og hvor lidt vi egentlig ved om konsekvenserne.

1
21. februar 2023 kl. 13:14
Det er i pagt med hidtidig praksis

Når miljøministeren tilsidesætter rettidig omhu og lader enhver tvivl komme konventionelt landbrug til gode. Tilsyneladende er det vigtigere at fortsætte forureningen, indtil alle er overbevist om at det er en forurening.