Miljømedicinere råber regeringen op: Forkert ikke at forbyde PFAS-pesticider

Plus12. juni 2023 kl. 11:106
Miljømedicinere råber regeringen op: Forkert ikke at forbyde PFAS-pesticider
Hvert år sprøjter landbruget tonsvis af PFAS over markerne. Illustration: Arkivfoto.
Vi skal bruge forsigtighedsprincippet for at beskytte danskernes helbred, mener overlæge og forperson i Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen spiller hasard med danskernes helbred, når landbruget helt lovligt kan sprøjte tonsvis af PFAS-pesticider ud over markerne hvert år. Sådan lyder det i et åbent brev til regeringen fra Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin (DASAM). Foreningen blev stiftet i 1980 og har som formål bl.a. at rådgive myndighederne.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
22. juni 2023 kl. 14:21
Besynderlig artikel om TFA -

Besynderlig artikel om TFA - uden nuancer og proportioner. Specielt fra nogle fagfolk. Flere internationale studier peger på luftdeposition som hovedkilden til TFA, læs Miljøstyrelsen nyhed her: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2021/jan/nyt-stof-fundet-i-grundvandet/

Der må være nogle ingeniører, der er på dette medie, der kan udregne TFA-depositionen på det danske areal, og så sætte det op mod forbruget af nogle få pesticider, som muligvis kan nedbrydes til en lille procentdel TFA. I vil sikkert opdage, at det er nogle få procent der stammer fra pesticider, hvis overhovedet så meget. Og husk lige på, at planter også dem der ikke sprøjtes, får regnvand på sig :)

Der er også en mere videnskabelige artikel her, med måling på 0,55 - 1,59 mikrogram TFA / liter regnvand. Vi få i Danmark cirka 700 liter nedbør per m2, og der er 43.000 km2. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2014JD022058

5
20. juni 2023 kl. 07:29
Re: Vi har en udmærket forening,…

Måske mere brug for en forening der hedder "Frygtens bekæmpelse". Med den kampagne Ingeniøren kører for konstant at sammenkæde "Dansk Landbrug" med PFAS er man jo helt nervøs for at folk dør af sult fordi de bliver bange for at spise noget. Selvom der jo nok er mange i målgruppen der ikke ved at mad blandt andet dyrkes på marker.

4
19. juni 2023 kl. 12:17
Dansk godkendelsessystem

I Danmark har vil den mest grundige godkendelses system for sprøjtemidler. Det må man gå ud fra virker. det er vigtigt for landbruget

At man politisk vil forbyde round dup, er uforklaligt, det mest undersøgte sprøjtemiddel, uden skader gennem mange år.

Saglighed tak - det er for vigt til at overlade til politikere

3
13. juni 2023 kl. 09:34
I en ret ny artikel fra maj…

I en ret ny artikel fra maj 23 https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-023-00985-w kritiserer Phillipe Grandjean og Esben Budz-Jørgensen metoderne bag EFSA's fastsættelse af grænseværdierne for PFAS , som er brugt i DK's drikkevandsgrænser. Bla. mener de vist, at EFSA burde have inddraget nogle Færøske data samt nogle andre statistiske metoder. De når frem til lavere dosis for effekter.

Mon der kan forventes en reaktion på kritikken fra EFSA's og MST's side?

(Jeg har ikke gnavet i alle artikeldetaljerne og ved heller ikke om kritikken har nogen betydning for grænseværdier for de ultrakort-kædede PFAS specifikt).

2
12. juni 2023 kl. 23:23
Vi har en udmærket forening,…

Vi har en udmærket forening, der hedder Kræftens Bekæmpelse. Spørgsmålet er, om der ikke er behov for en forening, der hedder Kræftens Forebyggelse, som skal være langt mere aktiv i debatter og som kæmper for at lade tvivl om helbredsmæssige konsekvenser veje tungere når det gælder udstedelse af tilladelser til anvendelse af visse stoffer. Bedre kontrol af disse stoffer vil også have en gavnlig effekt i forhold til reproduktion.

1
12. juni 2023 kl. 12:37
TFA Problematikken omkring…

TFA Problematikken omkring pesticider handler primært om TFA. TFA har i DK en administrativ grænseværdi i drikkevand på 9 mikrogram/L https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/MOF/bilag/470/2368151/index.htm Betydeligt højere en grænseværdien for summen af PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS, der er på 2 nanogram/L. Dermed ikke sagt, at det ikke kan være et problem at udlede precusore til TFA direkte til miljøet, men Ingeniøren kunne måske godt tydeliggøre denne forskel.