Michael Rasmussen på medicin fra gensplejsede menneskeceller?

28. september 2007 kl. 11:582
Ifølge en fransk avis har Michael Rasmussen spor af nyremedicinen Dynepo i sin urin. Dynepo er et EPO-middel, der udmærker ved at være fremstillet på baggrund af gensplejsede menneskeceller.
Artiklen er ældre end 30 dage

Urintest fra den danske cykelrytter Michael Rasmussen afslører, at han var dopet med EPO-stoffet Dynepo, skriver den franske sportsavis L'Equipe.

Dynepo er et lægemiddel, som bruges til behandling af blodmangel hos patienter med nyresvigt og har længe været under mistanke for at være udbredt blandt sportsudøvere, fordi det er meget vanskeligt at spore.

Urintest taget under Tour de France er blevet undersøgt af laboratoriet i Châtenay-Malabry, som har bekræftet over for den internationale cykelunion (UCI), at Michael Rasmussens prøver »klart har vist tilstedeværelsen af Dynepo,« skriver L'Equipe.

Dynepo er endnu ikke med på dopinglisten

Mens traditionelt EPO med indholdsstoffet epopoietin skabes på baggrund af dyreceller, så bliver Dynepo til på baggrund af menneskeceller, og det gør stoffet yderst vanskeligt at skelne fra kroppens eget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dynepo fremstilles ved at gensplejse menneskeceller, hvor det dna-stykke, der koder for EPO, udskiftes med et særligt designet dna-stykke, der kickstarter produktionen af EPO.

De gensplejsede menneskeceller dyrkes i et laboratorium, hvorefter produktionen af deres EPO kan indsamles og bruges i medicinen.

Metoden er særlig, fordi det ikke tidligere er lykkedes at gensplejse menneskeceller, som kunne dyrkes i et laboratorium og samtidig producere medicin.

Metoden burde gøre det nærmest umuligt at spore medicinen i urinen, og L'Equipe fortæller ikke, hvilke metoder forskerne har benyttet til at afsløre misbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dynepo er fremstillet i et samarbejde mellem Aventis og TKT Technology, og medicinen er godkendt til brug over hele EU.

Selv om Michael Rasmussen har taget Dynepo, er det ikke sikkert, at han kan kendes skyldig i dopingmisbrug. Dynepo er nemlig så nyt et dopingmiddel, at det ikke findes på dopinglisten.

2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
29. september 2007 kl. 00:07
Pat McQuaid undrer sig

over nyheden om Michael Rasmussen:

»Jeg er først og fremmest overrasket over, hvordan det franske laboratorium overhovedet kan oplyse L’Equipe om, at det er Michael Rasmussen, der har afgivet den pågældende prøve«, siger Pat McQuaid.

»Under normale omstændigheder er laboratoriet nemlig kun blevet forsynet med et nummer i forbindelse med prøven, mens UCI er ene om at ligge inde med det navn, som svarer til nummeret. Derfor forstår jeg ikke, hvordan disse informationer er fremkommet, ligesom det ikke er normalt, at oplysningen dukker op så længe efter, at analysen er foretaget«. /politiken.dk

1
28. september 2007 kl. 22:13
Dynepo

Det skal så lige tilføjes at selvom Dynepo ikke står direkte nævnt på doping-listen, så er der et punkt, der hedder epo-lignende stoffer, hvor Dynepo uden tvivl vil gå ind under...