Lige nu online video: Sådan flytter vi industrien fra russisk gas til el

1. juni 2022 kl. 11:3017
Lige nu online video: Sådan flytter vi industrien fra russisk gas til el
Unibrews produktionschef tjekker tankene. I Faxe, hvor bryggeriet ligger, kommer en solcellepark med en forventet årlig produktion på 12 GWh. Illustration: Royal Unibrew.
Der er forskel på ølbrygning og cementproduktion. Men det hele skal over på el. Ingeniøren afholder i dag klokken 11 online briefing om elektrificering af industrien.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sammen med eksperter gennemgår og analyserer vi i dag udfordringer og løsninger ved den kommende elektrificering af industrien. Det sker klokken 11 til 12. Det er gratis, og du kan tilmelde dig HER. Briefingen kan også efterfølgende ses on demand.

Gas er i den grad kommet øverst på dagsordenen, og alle er i gang med at finde løsninger.

»For to måneder siden sad mange beslutningstagere og talte på knapper, om de skulle investere,« siger administrerende direktør Søren Eriksen fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe, der gennem flere år har arbejdet med udfordringerne i projektet 'Elektrificering af Fødevareindustrien' .

»Her er elektrificering det oplagte svar, da det er en relativt sikker forsyningskilde, der er på vej til at blive klimaneutral.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

To tredjedele af den energi, danske fødevarevirksomheder bruger til opvarmning af processer til f.eks. vand og damp, kommer fra kul, olie og gas. Ved at skifte de fossile energikilder ud med el, kan CO2-udslippet reduceres med op til 850.000 ton om året i danske fødevareproduktion. Og ikke mindst - gøre os uafhængig af russisk gas.

Det er ikke lige nemt for alle typer fødeindustri at lukke for gassen og sætte strøm til produktionen. Det handler som hovedregel om temperaturer. Taler vi om øl, skal malten filtreres til urt og koges i en time. Det er ligetil. Det bliver straks vanskeligere, når vi taler om tegl eller cement, der kræver 1.500 graders varme.

Når vi brygger øl

Hos Royal Unibrews bryggeri i Faxe har man valgt at indføre en ekstra varmegenvindingsveksler i ølbrygningsprocessen. Dermed bliver det muligt at reducere gasforbruget med 31 procent, fortæller produktionschef i Royal Unibrew, Jens Erik Klemmensen, som også kigger på andre alternativer til naturgas.

»Vi undersøger også, om vi skal ud og købe biogas, eller om vi skal satse på flere varmepumper eller bruge elpatroner til produktion af hedtvand eller noget helt tredje. Lige nu er vi i gang med at gennemgå vores processer med udstyrsleverandører for at finde de bedste løsninger.«

Når vi bager brød

Taler vi om brødbagning, skal temperaturen op omkring de 200 grader i de lange tunnelovne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos bageriet Schulstad udgør gas to tredjedele af energiforbruget, og man har derfor længe gået og overvejet, om virksomhedens otte gasfyrede ovne skulle udskiftes med el, fortæller driftschef Claus Loft.

»Vi holdt dog lidt igen med de konkrete planer, da flere af vores ovne var relativt nye. Men så kom krigen i Ukraine, og gaspriserne rasede i vejret. Nye beregninger viste, at vi nu næsten kunne halvere tilbagebetalingstiden, og så kom der skub i planerne.«

Den generelle anbefaling fra Søren Eriksen fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe er ikke, at virksomhederne skal vente med at skifte til fra fossile brændstoffer til grønne.

»Selvom priserne for både el og gas er høje lige nu, så kunne nogen overveje at læne sig tilbage og vente på, at det på et tidspunkt når ned på et niveau, fra før krisen begyndte. Men det vil være en dårlig strategi.«

Energipriserne falder ikke

Fremskrivninger af gaspriserne, som er indarbejdet i beregningerne af tilbagebetalingstiderne, viser nemlig, at elprisen sandsynligvis vil stabilisere sig på et niveau lidt over det, vi kender i dag.

»Gaspriserne kommer temmelig sikkert til også på lang sigt at ligge væsentlig over, hvad vi oplevede før, Rusland invaderede Ukraine,« forudser Søren Eriksen.

  • Fridolin Müller fra konsulentvirksomheden Viegand Maagøe gennemgår de vigtigste strategier og løsninger på elektrificeringen online i Ingeniørens briefing 'Sådan flytter vi industrien fra russisk gas til el' tirsdag den 7. juni klokken 11.00.*

Det sker sammen med Brian Elmegaard, professor ved DTU mekanik. Deltagelse er gratis, og alle interesserede kan tilmelde sig HER.

Hør Bjørn Godske forklare mere om, hvordan vi skal få gang i elektrificeringen i dette indslag fra Ingeniørens podcast Transformator

Remote video URL
17 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
16
9. juni 2022 kl. 13:01
Re: Gaskilder

justere driftsbetingelserne en smule begge steder til 80-85 bar

Graver man videre i tallene, kan man se at det statiske tryk i Baltic/Nordsø er 130 bar https://www.baltic-pipe.eu/dk/gassen-kan-nu-flyde-ind-til-danmark-fra-den-norske-gasrorledning/ -formentlig fordi Norge sender alt hvad de kan igennem EuroPipe2 til Dornum i Tyskland.

Såvidt jeg kan se, kan en eventuel trykreduktion fra 130 til 80 bar kun ske enten i Nybro (som kræver ekspansion og opvarmning som du skriver), eller i Pipeline End Manifold på bunden af Nordsøen, og det ville i så fald kræve at havvandet klarer at varme gassen. Er det overhovedet muligt ?

Som Sherlock Holmes sagde; "når man har elimineret det umulige, er der kun det usandsynlige tilbage". Er det Trym der er den eneste tilbageværende mulighed ?

15
9. juni 2022 kl. 12:50
Re: Gaskilder

På Nybro reducerer man trykket til de 80 bar, vi har i transmissionsledningerne

Ikke nødvendigvis. Den nye rørledning i Nordsøen kan have et driftstryk mellem 85-110 bar : https://www.baltic-pipe.eu/dk/projektet/nordsoeen-offshore/

Transmission på land er 50-80 bar : https://www.baltic-pipe.eu/dk/projektet/danmark-onshore/

Så de rå tal kan være lige omkring 80 bar for begge. Ved at justere driftsbetingelserne en smule begge steder til 80-85 bar, kan trykket såmænd være det samme i røret lige før Nybro, som inde på stationen i Nybro. Altså samme tryk, ikke ekspansion, og dermed ikke brug for at varme gassen. Igen, man behøver ikke have ALLE stumperne samlet i HELE anlægget, blot nok til at det mest nødvendige kan køre.

Det er ovre på Sjælland at trykket er faldet til 50 bar, så en kompressor skal øge trykket til 120 bar for at nå gennem Østersøen til Polen : https://www.baltic-pipe.eu/dk/projektet/kompressorstation-i-danmark/

I skrivende stund er Nordsø-gassen igen nede på nul. Hvis det kun er Harald og Syd Arne der sender gas ind, kan det være at de kører Dosis-Pause-regulering, så de samler op derude indtil de har nok til at fylde røret. Det kan også være at det norske Trym-felt sender via Harald; de ligger lige ved siden af hinanden, og er forbundet.

14
9. juni 2022 kl. 08:37
Re: Gaskilder

Hvorfor? Sålænge det er ren gas der kommer, kan det nøjes med ventil, kompressor o.lign. Mon ikke anlægget er lavet til at kunne føre gassen direkte igennem, udenom behandlingsanlægget.

På Nybro reducerer man trykket til de 80 bar, vi har i transmissionsledningerne. Efterfølgende er man nødt til at varme gassen, for at und gå isdannelse. Kedlerne, der skal gøre det er endnu ikke sat i drift. Tro mig, Nybro er endnu ikke klar til at sende 'Baltic Pipe gas' igennem.

13
9. juni 2022 kl. 03:08
Re: Gaskilder

mængden via Nordsøen har været omkring 1,3 GW

Den norske gas har kunnet komme i land siden 25.april med 100 bar i nyt rør : https://energinet.dk/Anlaeg-og-projekter/Projektliste/BalticPipe/Nyheder-om-Baltic-Pipe/Gas-kan-flyde-ind-til-Danmark?listId=54cf6112-e9b1-4d7e-91f2-b0e282ff3e28

https://www.baltic-pipe.eu/dk/projektet/nordsoeen-offshore/

Planen var at danske forbrugere først kunne få gassen til august : https://energinet.dk/BP-vestjylland

Polen er ivrig efter at få gassen hurtigst muligt, alternativet er den dyre LNG. Det kan være at man har valgt at føre den norske methan direkte ind til gasnettet i Nybro nu, og sikre forsyningerne snarest muligt. Så kan afsvovlings-anlægget vente til Baltic Pipe er overstået i Oktober, så det er klar til at rense den mere beskidte gas fra de danske felter når Tyra genåbner næste år. Det er ikke beskrevet hvilke dele af Nybro der er nødvendige for at norsk gas når ud i dansk gasnet.

12
8. juni 2022 kl. 21:32
Gaskilder

ikke, at de 2 felter giver så meget gas?

Hvis ikke, så er den logiske konklusion vel at det ER Baltic Pipe der testes.

Energinet viser ikke en graf, men mængden via Nordsøen har været omkring 1,3 GW i timevis nu hver gang jeg har kigget. Det er ret store mængder.

Jyllands gaslager holder pause, men Sjælland lagrer 1,7 GW. Import fra Tyskland har været 3-4 GW noget af dagen. ( 1 GW = 1.000.000 kWh/h)

der er brug for, at alle stumperne er monterede og at rørene er svejset sammen

Hvorfor? Sålænge det er ren gas der kommer, kan det nøjes med ventil, kompressor o.lign. Mon ikke anlægget er lavet til at kunne føre gassen direkte igennem, udenom behandlingsanlægget.

9
8. juni 2022 kl. 17:18
Det kommer vel fra nogle af

Det kommer vel fra nogle af de andre felter i nordsøen. Tyra er det største (men p.t lukket), men der er en del andre. Bedste oversigt jeg lige kunne finde her

8
8. juni 2022 kl. 17:17
Re: Gas, strøm og varm luft

ikke færdige på Nybro Gasbehandling

Gas fra Norge er forhåbentlig handelsklar methan og ikke rigtigt andet, så der er vel ikke brug for behandling. Ifølge Politiets sikkerhedsrapport blev gasbehandlingen ikke brugt det meste af tiden da den gamle Tyra-platform var i drift.

Det eneste der foreløbig er brug for ved Nybro er justering af trykket så det passer til transmissionsnettet på land ("videreformidling til gasnettet"), og den del kan godt være i brug allerede. Desuden tilsætning af røbestof.

Når Tyra starter op igen næste år, og svovlen brændes af, kan den enorme flamme måske gentages. For nogle år siden blev en halv million kubikmeter gas brændt af på et par timer, i en 70 meter høj flamme.

6
8. juni 2022 kl. 12:05
Gas, strøm og varm luft

FRA NORDSØEN: 1.227.243 kWh/h

Den har været nul i månedsvis, og den er også nul i skrivende stund. Så måske faldt du over en kortvarig test af Baltic Pipe, som jo åbner omkring Oktober.

De to danske gaslagre fortsætter med at fylde sig, især på Sjælland som jo også skal forsyne Sverige. Der er nu 6½ TWh på lager ud af 9 TWh kapacitet https://gasstorage.dk/OP-INFO-1-_-Storage-Utilization

Hvis det jyske lager også skal bruges til lagre strøm med brint og trykluft, skal der ske noget nyt https://energiwatch.dk/Energinyt/Cleantech/article14108189.ece
Enten må de passive huler udskylles igen, eller methanen må vige. Og det er mindst 2 huler, da naboerne foretrækker at brint og trykluft holdes hver for sig ;-)

Det er iøvrigt synd at smide så meget kompressionsvarme ud når strømmen skal lagres, og derefter brænde så meget brint af når strømmen skal hentes ud fra lageret igen. Begge dele kan optimeres ved at koble anlægget sammen med Stiesdals stenvarme, som desværre er udsat på Lolland https://www.energy-supply.dk/article/view/853554/materialepriser_far_stiesdal_og_andel_til_at_droppe_stenlager

5
7. juni 2022 kl. 15:33
Re: Er vi ikke selvforsynende med

Er vi ikke selvforsynende med gas i dk?

På sin vis er vi det lige præcist nu:

FRA NORDSØEN: 1.227.243 kWh/h FORBRUG I DANMARK: 1.130.544 kWh/h

Bliver det koldere, så er vi ikke. ;-) https://energinet.dk/energisystem_fullscreen

Ved nogen af jer i øvrigt, hvor alt den gas kommer fra lige nu?

Tyra er lukket, Baltic Pipe er endnu ikke åbnet og Syd Arne giver ikke så store mængder gas. Så, hvor kommer det fra?

4
7. juni 2022 kl. 12:13
Re: Er vi ikke selvforsynende med

selvforsynende med gas i dk?

Jo, i 2023 https://www.tyra2.dk/ og dertil gas fra Norge, men markedsprisen er meget højere end i 2019. https://www.marketwatch.com/investing/future/gwmm24?countrycode=uk vælg 3Y

3
7. juni 2022 kl. 11:27
Er vi ikke selvforsynende med

Er vi ikke selvforsynende med gas i dk?

2
Podcast- og debatredaktør -
1. juni 2022 kl. 14:10
Podcast- og debatredaktør
Re: Dato fremrykket til tirsdag

Så sandt! Tak Nis - skriv gerne direkte, når I opdager den slags tossede fejl

1
1. juni 2022 kl. 14:08
Dato fremrykket til tirsdag

'Sådan flytter vi industrien fra russisk gas til el' torsdag den 7. juni klokken 11.00.

I år er den 7. juni en tirsdag.