Liftoff for forsinkede Amazon-satellitter i aften: Ny raket bliver afgørende

Plus6. oktober 2023 kl. 12:276
Atlas V Amazon
Atlas V-raketten sender fredag to testsatellitter i kredsløb for Amazon. Problemet er at raketten er pensionsmoden, og Amazon har lige nu ikke andre alternativer, så længe de nægter at bruge konkurrenten SpaceX's raketter. Illustration: Amazon.
I aften fredag sendes Amazons første to testsatellitter i kredsløb om Jorden og dermed er Amazon tæt på at udfordre Starlink.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdateret lørdag: Vellykket opsendelse kl. 20 fra Cape Canaveral. 

Hvis alt går vel fredag aften, kan den amerikanske teknologigigant Amazon tilføje en ny titel på cv’et, nemlig satellitoperatør. 

Ved 20-tiden dansk tid opsendes de første to satellitter, som skal tage kampen op mod SpaceX’s flere tusinde Starlink-satellitter og europæiske OneWeb, der har over 500 satellitter i kredsløb. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
8. oktober 2023 kl. 17:15
Vis viva

Denne formel er et godt udgangspunkt:  V^2 = GM(2/r - 1/a). r er den nuværende afstand fra jordens centrum og a er den halve storakse. Den kan fortælle hvor meget du skal ændre hastigheden for at få en ny bane, højere eller lavere. Alle størrelserne repræsenterer energier uden retning. Det er ulempen og fordelen ved formlen.

For at gå fra en cirkulær bane til en anden cirkulær kræves minimum 2 affyringer. Den første ændrer a og den næste gør r konstant = a.

Hvert deltaV koster fyring og der er optimeringer af hvad der kræver mindst totalt deltaV.

5
7. oktober 2023 kl. 17:27
Re: Re: Re: Re: når de tilsyneladende ikke ønsker

Men så tager man jo også af den meget sparsomme ekstra brændstof de har med, som ellers kunne bruges til enten at undgå andre satelitter/vragdel/rumskrot eller til at levetidsforlænge deres bane, og hermed levetiden på satellitterne?

Nu har jeg ingen ide om hvad der bruges på dette - er der nogen der har en ide herom? Altså, forudsætningen er at man offloader, lad os sige 1000 satellitter, med Starship, på et og samme sted i rummet; hvor meget bruges så til at få flyttet dem rundt, af egen kraft, til deres destinationer, vs undvigelse manøvre, vs levetidsforlænge deres bane?

4
7. oktober 2023 kl. 13:03
Re: Re: Re: når de tilsyneladende ikke ønsker

Enten skal Starship have ekstra brændstof med, for at flytte grupper af satellitter til deres gruppemål; Alternativ skal satellitterne have ekstra brændstof om bord, så de selv kan manøvre sig til deres destination.

 

Hvis de skal være i samme højde, så kræver det vist minimal brændstof at ændre banen. Den skal bare have et lille ændring i vinklen og så venter man indtil at den driver det korrekte sted hen, og så en lille opretning så den bliver der. Hvis man ikke har travlt, så er det bare noget satellite selv klarer med den styreraketer.

 

Man kan også komme længere frem ved midlertidigt at ændre satellittens højde en smule, så den er hurtigere eller langsommere. Mængden af brændstof forbrugt er kun afgjort af hvor travlt man har.

3
7. oktober 2023 kl. 11:42
Re: Re: når de tilsyneladende ikke ønsker

Giver Starship nogensinde mening med så små satellitter, som ikke skal være samme sted? 

Enten skal Starship have ekstra brændstof med, for at flytte grupper af satellitter til deres gruppemål; Alternativ skal satellitterne have ekstra brændstof om bord, så de selv kan manøvre sig til deres destination.

Ingen af disse to optioner er gratis, så tænker at der reelt er en økonomisk fordel ved at benytte Falcon 9, fortsat, til så små satellitter?

2
Journalist -
6. oktober 2023 kl. 14:02
Journalist
Re: når de tilsyneladende ikke ønsker

Du har helt ret. Starship er ikke i drift endnu, og der skulle have stået Falcon 9. På sigt er det dog meningen at Starship skal sende satellitter, fx Starlink i kredsløb.

 

1
6. oktober 2023 kl. 13:25
når de tilsyneladende ikke ønsker

når de tilsyneladende ikke ønsker at bruge konkurrenten SpaceX’s Starship-raket. 

Det bliver da også svært når den (Starship) ikke er udviklet endnu. mon ikke der her menes SpaceX's Falcon 9 raket?