Kontroversiel gasledning til Lolland-Falster godkendt af Miljøstyrelsen

Plus25. maj 2022 kl. 11:288
Kontroversiel gasledning til Lolland-Falster godkendt af Miljøstyrelsen
Der er været ekstra fokus på beskyttelse af bilag IV-arter i miljøtilladelsen til gasledningen til Lolland-Falster, bl.a. markfirben og langørede flagermus som denne. Illustration: Wikimedia Commons.
Belært af fejl i Baltic Pipe-projektet har Miljøstyrelsen og Energinet haft ekstra fokus på beskyttelse af bilag IV-arter såsom flagermus og markfirben, når den nye gasledning skal bygges
Artiklen er ældre end 30 dage

Den omdiskuterede gasledning mellem Lolland-Falster og Sjælland, der skal levere gas til Nordic Sugar-fabrikkerne, har fået grønt lys med en miljøtilladelse fra Miljøstyrelsen. Selve anlægsarbejdet forventes dog først at gå i gang omkring årsskiftet.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
8
28. maj 2022 kl. 12:48
Re: Nej nu slutter enhver fornuft

De må ligesom alle andre private selskaber - selv betale - for det de skal bruge.

Der står: "Det er Sukkerfabrikkerne på Lolland og Falster, som sammen med biogasproducenten Nature Energy og gasleverandøren Andel bygger linjeføringen.". Betyder det ikke at de selv betaler???

Miljøstyrelsen skal 'bare' godkende påvirkningen af miljøet.

...der står i øvrigt at 30% forventes at være biogas allerede ved åbningen. Biogas er godt - naturgas er skidt. Så rørledningen er vigtig - også for distribution af biogas!

7
26. maj 2022 kl. 16:29
Re: Det er nærmest komisk, at man

Hov.. hov... Enhedslisten har hele tiden været stærk modstander af denne gasledning...

6
26. maj 2022 kl. 15:27
Nej nu slutter enhver fornuft

Nej nu slutter enhver fornuft. Hvorfor skal man dog til at bygge endnu en gas ledning. Når alle tegn er på at vi skal væk fra det. Og hvorfor bygge en så lang ledning for folkets penge, for at én fabrik helt ude i enden kan få noget billig varme. Helt ærligt. Sukker fabrikken er privat. De må ligesom alle andre private selskaber - selv betale - for det de skal bruge. Det er på INGEN måde en offentlig opgave. Hvis de vil have en kæmpe pipeline så må de selv betale. Jeg forstår simpelthen ikke at en offentlig styrelse i den grad tilsidesætter "Danmarks" interesse. Og helt ensidigt beslutter noget så tåbeligt. For der er vel ikke sammenblandede interesser.

5
26. maj 2022 kl. 11:44
Re: Hm

Lidt data her.

https://ing.dk/artikel/elektrificering-sukkerfabrik-muligt-billigere-end-gasledning-239684

For sukkerfabrikken i Nykøbing F kan 80% af procesenergien leveres at varmepumper ved en temperatur på 110 - 145 grader C. Effekt 13MW De resterende 20% kunne leveres af en biomasse keddel. Der er rigeligt med halm i området. Man kunne samtænke fjernvarmenettet i Nykøbing F der bliver forsynet af det lokale forbrændingsanlæg. Mon ikke den gasledning skal skrottes og nogle af midlerne bruges på at forstærke elnettet.

4
25. maj 2022 kl. 17:11
Hm

Gætter på at det varmeste de skal op på er 150 grader i fordamper trin 1. Det er en del energi. Så vidt jeg husker varmeveksler overflade er i størrelses orden 5000 med og at fordamper stationen bruger +50 MW. Har vide om man ikke kan klare det med andet end gas og damp produktion. Jeg ved ikke meget strøm de selv laver idag vha dampen. Men en kvalificeret diskussion kræver data. Den har jeg ikke rigtig det i dette forløb

3
25. maj 2022 kl. 13:38
Det er nærmest komisk, at man

Det er nærmest komisk, at man bekymrer sig så meget om lokale smådyr samtidig med, at man ignorerer den samlede skade på miljøet og økonomien, øget brug af gas vil udgøre. Et meget stort antal husstande skal selv betale dyrt for at omlægge væk fra gas (og det gør vi så), samtidig med at regeringen og dens støttepartier har valgt at Sukkerfabrikkerne skal have skjult statsstøtte via en ny gasledning betalt af samfundet. Den retfærdige, økonomiske og klimarigtige løsning er, at Sukkerfabrikkerne selv bygger en vindmølle og et biogasanlæg ved deres fabrikker. Så kan de selv producere biogas, el og brint lokalt til eget forbrug og så kan vi alle spare en masse penge. Godt byggeriet først starter til næste år. Så er der håb om, at Folketinget kan nå at ændre den nuværende tåbelige beslutning.

2
25. maj 2022 kl. 13:09
Re: Tåbeligt projekt

Enig - men det er sådan set ikke MS's opgave at vurdere.

Men har vi i det hele taget en (fungerende) miljøstyrelse mere - efter den de facto blev nedlagt i forbindelse med udflytningen?

1
25. maj 2022 kl. 13:07
Tåbeligt projekt

Jeg sætter mit lod på at når vi så har pisset borgernes penge væk på at bygge denne gasledning, så bygger de alligevel varmepumper ved sukkerfabrikken. De kan naturligvis ikke i længden ignorere besparelsen herved.