Klimarådet: Teknologi løser ikke hele landbrugets klimaudfordring

Plus20. februar 2023 kl. 13:322
Klimarådet: Teknologi løser ikke hele landbrugets klimaudfordring
Biogasanlæg som dette ved Bånlev kan hjælpe landbruget med at reducere klimabelastningen. Men det kan også låse landbruget fast i sin nuværende struktur. Illustration: Skråfoto.
Udtagning af lavbundsjorde og biogasproduktion er eksempler på teknologier, der kan sikre landbruget en lavere klimabelastning - hvis der vel at mærke indføres en CO2-afgift. Men teknologierne kan ikke stå alene.
Artiklen er ældre end 30 dage

En CO2-afgift på 750 kroner per ton CO2e kan sættes skub i en hurtigere udvikling af et mere klimavenligt landbrug med tekniske tiltag som udtagning af lavbundsjord, overdækning af gylletanke og afgasning af gylle til biogas.

Det viser en ny analyse fra Klimarådet af 15 tiltag, som for første gang kortlægger, hvordan en drivhusgasafgift vil påvirke landbrugets driftsøkonomi, og hvilke muligheder de forskellige bedrifter har for at omstille.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
23. februar 2023 kl. 20:38
Re: Biogas fra landbrug kan reduce CO2 med 2mio tons

Og samtidig vil det også reducere lugtgener fra svinebrug hvis gylle straks føres i tætte rør (udpumpning og vandlås) til tank inden aflevering til biogasanlæg.

Det er ikke den næsten lugtfri løsning Hans Christian Schmidt gav indtryk af var i vente for godt 20 år siden, men det vil bestemt begrænse gener også ved udbringning af gyllen, hvilket mange vil modtage meget positivt. Er det afklaret hvor dækningen til den ikke ubetydelige merudgift kommer fra?

1
23. februar 2023 kl. 17:23
Biogas fra landbrug kan reduce CO2 med 2mio tons

Reduktioner via teknisk omstilling risikerer at modarbejde den langsigtede omstilling, hvis der foretages store investeringer i fx biogas, som fastholder den nuværende produktionsstruktur og dermed begrænser muligheden for en strukturel omstilling på langt sigt (såkaldt ’lockin)

Klimarådets anbefaling for landbrugets omstilling med CO2 afgift på 750kr vil for kvægbrug reducere CO2 med 0,1mio tons. Altså kun 20% reduktion, Og for svinebrug reduktion med 0,7mio tons. Altså her 60% reduktion. Se Klimarådets link side 38 fig 4.8 og 39 fig 4.9.

Ifølge Klimarådets beregninger vil afgiften give færre kvægbrug og måske samme antal svinebrug som nu, da svinebrug kan reducere CO2 med 60% ved afgift på 750kr.

Biogas bidrager altså til med reduktion af CO2 på 0,7mio tons med afgift på 750kr. Og samtidig vil det også reducere lugtgener fra svinebrug hvis gylle straks føres i tætte rør (udpumpning og vandlås) til tank inden aflevering til biogasanlæg.

Klimarådets anbefaling for landbrugets CO2 afgift på 750kr vil altså kunne give tilstrækkelig biogas til de stille og mørke vinteruger i 2030. Og samtidig reducere CO2 med 2mio tons ved fuld udbygning af biogasanlæg i Danmark.

Nu kan kun 30% metan fra biogasanlæg opgraderes til biogas. Men med brint tilsat rest CO2 fra biogasanlæg, kan yderligere 30% metaniseres og opgraderes til biogas og lagres i gaslagre. Således at biogas erstatter naturgas fuldt ud inden 2030.