IDA viser vejen væk fra gas: Vi kan fjerne 79 procent over otte år

8. marts 2022 kl. 10:23189
IDA viser vejen væk fra gas: Vi kan fjerne 79 procent over otte år
Med Baltic Pipe vil norsk gas flyde gennem Danmark, men fra 2030 kan Danmark med rette tiltag undgå at åbne hanerne. Illustration: Energinet.
I et nyt notat peger Ingeniørforeningen IDA i samarbejde med professor i energiplanlægning på tiltag, der kan gøre Danmark uafhængig af naturgas i 2030.
Artiklen er ældre end 30 dage

Artiklen er opdateret kl. 14.30, efter den endelige version af notatet viser et samlet reduktionspotentiale på 79 procent og ikke 77 procent, som det tidligere fremgik af denne artikel.

Med søndagens brede sikkerhedspolitiske kompromis står det klart, at der er politisk motivation for at frigøre Danmark af russisk naturgas.

Og med de rette tiltag er det muligt for Danmark at blive uafhængig af Ruslands gas - ja faktisk af al naturgas - allerede i 2030.

Læs også: Sådan klarer Europa sig gennem Ukraine-krisen uden russisk gas

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser et nyt notat, der er udarbejdet af Ingeniørforeningen IDA i samarbejdet med professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet (AAU) Brian Vad Mathiesen, som Ingeniøren har fået indsigt i et udkast til:

»Der er tale om mange bække små. Omstilling til og af fjernvarmen samt industrien er et væsentligt bidrag, men at reducere det samlede gasforbrug i Danmark er den helt store og afgørende indsats,« siger AAU-professoren, som står bag beregningerne i notatet.

Samtidig lægger IDA's formand Thomas Damkjær Petersen op man sætter en udfasning i gang, blandt andet qua den russiske invasion af Ukraine.

»Europa er et samlet gasnet, så der kan vi ikke isolere Danmark. Der flyder også russisk gas i danske gasledninger. Vi skal derfor tænke os om og få gjort noget i en fart, og det kan vi allerede nu,« lyder opfordringen fra Thomas Damkjær Petersen.

79 procent reduktion - biogas for resten

Med notatet viser IDA en såkaldt ‘fast track’ til helt at udfase brugen af naturgas i Danmark. En vej, der hovedsageligt er brolagt med energibesparelser og herudover elektrificering og vedvarende energi i elproduktionen, fjernvarmen, industrien og den private opvarmning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den vis demonstrerer notatet, hvordan Danmark frem mod 2030 kan have reduceret sit samlede gasforbrug med 79 procent svarende til en reduktion fra cirka 95 PJ om året til cirka 20 PJ om året.

Og med en stigende produktion af biogas i Danmark vil det resterende kunne erstattes af grøn gas frem mod 2030, hvormed naturgassen er helt fortrængt.

Reduktionspotentialer for udfasning af naturgas opdelt efter indsatsområder. Illustration: Ingeniørforeningen IDA.

Brian Vad Mathiesen understreger, at der er tale om et samlet reduktionspotentiale af al gas i Danmark, og altså ikke kun naturgasforbruget. Og det er der en væsentligt pointe i:

»Vi kan reducere det samlede forbrug med tre fjerdedele. Og det er uagtet, at Tyra-feltet kommer i produktion igen, og biogas-produktionen øges. Det har afgørende betydning for det europæiske gasmarked,« siger Brian Vad Mathiesen.

Tretrinsraket til naturgasfrit Danmark

Vejen til et naturgasfrit Danmark i 2030 består af en slags tretrinsraket med akutte tiltag, som skal sættes i værk inden vinteren 2022/2023, tiltag med et kort sigte to-tre år ud i fremtiden, og tiltag, der får virkning om fem-otte år.

I første omgang handler det blandt andet om stop for etablering af nye gasbehov og om at få etableret nationale task forces på tværs af landet, der kan hjælpe reduktionsindsatser på vej i den individuelle opvarmning, fjernvarmen og industrien.

»Der er tale om task forces, der skal kigge på potentialerne i de enkelte kommuner og hjælpe til, hvordan der kan omlægges og reduceres i virksomheder i den enkelte kommune,« forklarer Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Prisstigninger presser planlægningen: 500.000 boliger kan løftes væk fra dyr gas og olie

Et andet væsentligt initiativ frem mod næste vinter er en borgerrettet sparekampagne, som eksempelvis forsyningsselskaber skal være forpligtet til at gennemføre:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det med at spare på energien har den største effekt for os alle sammen. Det må man ikke glemme,« siger Thomas Damkjær Petersen, som peger på, at også kommunale bygninger er oplagte steder at lave energibesparelser og -effektivisering.

Fjernvarmen har stor betydning

I næste fase - to-tre år frem i tiden - er det særligt én sektor, der kan bidrage markant til reduktionerne i det danske gasforbrug: fjernvarmen.

For det første ved direkte at lade fjernvarmeselskaberne udfase gasfyring og ved at lade mindre, men kritiske kraftvarmeværker erstatte naturgassen med biogas. Inkluderes sidste trin i raketten også, viser beregningerne her et potentiale for at reducere det årlige forbrug i fjernvarmen fra 13,5 PJ til 2,7 PJ frem mod 2030.

»I Danmark har vi mulighed for helt at eliminere naturgas i fjernvarmen. Den mulighed har man ikke nødvendigvis i andre europæiske lande og det forpligter os i Danmark til at gøre noget,« forklarer AAU-professoren og fortsætter:

»Samtidig kan fjernvarmen spille en afgørende rolle i reduktionerne til opvarmning af bygninger, som i dag opvarmes af gasfyr, men også i industrien.«

Læs også: Energibombe: Sætter fart på udfasning af gasfyr

Notatet peger altså på at lade private gasfyrede boliger blive del af fjernvarmenettet, hvor det er samfundsøkonomisk rentabelt, uden at konkretisere det potentialet yderligere.

Hertil skal i denne fase også lægges en indsats for energieffektivisering af den gasafhængige industri, hvilket skal hjælpes på vej af både en særlig pulje og en task force.

VE og grøn gas

Sidste og mest langsigtede fase fokuserer hovedsageligt på, hvordan den vedvarende energi udbygges mest effektivt de næste fem-otte år.

I denne periode viser beregningerne nemlig et stort potentiale for reduktion af gasforbruget ved elektrificering og omlægning til vedvarende energi i både el-produktionen og fjernvarmen, samt elektrificering af industrien.

Ét af de konkrete forslag i notatet er at undersøge mulighederne for at fremrykke ambitionerne i den danske strategi for grøn gas fra 2021, hvor målet er, at al gasforbrug i Danmark er grønt i 2035.

»Vi skal afklare, om vi kan øge fremstillingen af biogas uden at påvirke landbrugsproduktionen ved at optage markarealer eksempelvis,« forklarer Brian Vad Mathiesen.

»Samtidig betyder en øget produktion af biogas ikke, at vi skal gøre mindre for at reducere det samlede gasforbrug. Ved fortsat at reducere kan vi blive nettoeksportører af biogas. For modsat hvad mange tror, eksporterer vi i dag op mod 2/3 af den biogas, som på papiret dækker omkring 20 procent af vores samlede gasforbrug,« fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: EU på vej med kæmpe VE-plan: Skyhøje CO2-priser og stop for lækage

Udover at sætte fut i den grønne gasproduktion, peger notatet på behovet for at udpege placeringen af kommende VE-installationer både på land og på vand.

»En task force skal på lang bane hjælpe med at sikre vindmølleudbygningen, idet vi mangler steder at sætte vindmøller op både på land og på havet. Det kan eksempelvis kommuner hjælpe til med,« siger Thomas Damkjær Petersen, som forklarer, hvordan man samtidig lægger op til ændringer af VE-udbuddet:

Frem for at lave enkeltstående udbud på VE-projekter, skal projekterne udbydes i klynger med flere projekter af gangen, så tempoet på VE-udbygningen kan øges.

Europa skal samme vej

Selvom det danske gasforbrug, hvor naturgas udgjorde 13 procent af energimixet i 2019, er mindre end gennemsnittet på 22 procent på tværs af EU-landene, så vil en dansk reduktion i gasforbruget ifølge notatet bidrage til et samlet Europas uafhængighed af naturgassen:

Uanset om reduktionerne sker på biogas eller naturgas, vil det have betydning for et samlet gasmarked, som bliver mindre afhængig af import.

Og netop ønsket om uafhængighed vækker genklang på tværs af Europa, hvor Det Internationale Energiagentur for nylig har præsenteret en 10-punktsplan for europæisk uafhængighed af Ruslands gas, mens EU-Kommissionen i dag præsenterer en energiplan, der blandt andet skal sikre frigørelse af russisk gas.

Læs også: IEA vil gøre Europa fri for russisk gas: Her er agenturets køreplan

Ud over at vise vejen til dansk uafhængighed af naturgas, peger IDA-notatet også på tiltag opbygget efter tre-trinsraketten, som bør sættes i værk på tværs af Europa for at mindske det samlede europæiske gasforbrug.

Helt akut lægger notatet op til, at der også på europæisk plan skal etableres energisparekampagner, mens blandt andet forsyningskæder til grønne energiteknologier og arbejdskraft til omstillingsprojekter skal sikres.

Dernæst skal der i næste fase etableres flere LNG-havne, mens der skal laves analyser af, hvor energimarkedet flytter sig hen i takt med, at gassen udfases.

Læs også: Dokumentlæk: EU vil udfase russisk gas med investeringer i sol, vind og vand

Endelig skal der frem mod 2030 ske en udrulning af Energiunionen, som EU-Kommissionen lancerede i 2015.

Selvom tiltagene er opdelt i danske og europæiske, skal tiltagene i Danmark ifølge Brian Vad Mathiesen også ses i en europæisk sammenhæng:

»Vores forslag her er egentlig en afvejning af, hvad vi har af muligheder i Danmark, som man ikke har andre steder, så vi kan bidrage med det, vi har mulighed for til at gøre Europa uafhængig af naturgas,« siger han.

189 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
193
11. april 2022 kl. 12:03
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Og i hvert fald 5 af de bedst placerede V112/117 møller står stille!!

Og ..... ?

Hvad består din vrede i, siden du afslutter med hele to vrede udråbstegn ?

Manglede du energi ?

Var din strøm for dyr ?

Elprisen var 0,313 øre/kWh, da du skrev, og masser energi til foræringspris til rådighed, så hvorfor overhovedet ofre smøreolie på at holde de 5 vindmøller i gang ?

For de der havde en elbil eller et husholdningsbatteri og variabel elpris, var det jo et fantastisk tidspunkt at lade på, og havde der været flere af dem, havde de 5 møller jo nok været igang, og hvis du nu kigger på de samme 5 møller nu, hvor elprisen er 1,41 kr/kWh, så er de jo nok i gang ?

192
10. april 2022 kl. 16:08
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Og i hvert fald 5 af de bedst placerede V112/117 møller står stille!!

Fantastisk! Betyder det at vi allerede har det overskud af strøm, der skal til for at skabe grobund for at opbygge lager, PTX osv, som vi har brug for i fremtiden? Så er vi godt på vej, men vi får brug for meget mere overskud, så der er ikke tid til at hvile på laurbærene.

191
10. april 2022 kl. 15:53
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Og i hvert fald 5 af de bedst placerede V112/117 møller står stille!!

186
20. marts 2022 kl. 18:05
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Nu 36 g/kWh.?

Energinet: 4.089 MW fra vindmøller på en vindstille dag og 230 MW fra solceller på en dag med høj sol? Det er HELT sikkert ikke korrekt.

181
17. marts 2022 kl. 11:43
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

OK, så kan du måske fortælle hvornår den danske elforsyning bliver ligeså grøn som den franske?

Nej, men det tager sikkert ikke så længe.

Men jeg kan fortælle dig at vi ikke udleder mere CO2 per borger end de gør i Frankrig, og vi har brug for mere boligopvarmning end de har i Frankrig - så set på helheden, og ikke søgte detaljer - så er vi på niveau med Frankrig NU!

Nå ja - vi har også lavere elpriser end de har......

Og det krævede ikke Akraft - sjovt ikke?

Se første graf her: https://ourworldindata.org/co2/country/denmark?country=DNK~FRA~DEU

180
17. marts 2022 kl. 10:51
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

OK, så kan du måske fortælle hvornår den danske elforsyning bliver ligeså grøn som den franske?

Dansk Biogas snakker om vi kan have nok af den slags om ca 8 år.

Jeg tænker de sikkert vil have en solid snabel i statskassen og en masse lempelige miljø vilkår[1] for at deres snak ikke bare viser sig som ren gas. Så lad os bare doble tiden til 16 år.

Og så er der et tillæg ved at folk stille og roligt kobler om til VP eller FV

Dertil kommer at der til stadighed opsættes mere og mere ustøttet sol og vind alle vegne, hvilket vil betyde at den samlede laveste ydelse fra disse vil blive større fra dag til dag.

Alt i alt så får kombinationen af ovenstående 3 ting biogassen til at række længere og længere fra dag til dag.

[1] Foruden penge fra fælleskssen så kunne jeg snildt forestille mig at de vil have lempelser omkring en masse krav til VVM undersøgelser og lugtgener.

Korsigtigt grådighed frem for ordentlighed er detsværre alt for dominerende i samfundet.

175
16. marts 2022 kl. 11:48
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh
174
15. marts 2022 kl. 23:11
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Uha! Nu helt oppe på 58 g/kWh.?

PT er CO2-udledningen på 319 g/kWh.

https://energinet.dk/energisystem_fullscreen

På trods af, at jeg dagligt tjekker ovenstående, husker jeg ikke lavere produktion fra vindmøller. PT 152 MW.

Følger du med JØ??

172
15. marts 2022 kl. 21:53
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Den primære grund til, at vindmøller står stille i DK, mens termiske kraftværker kører (og udleder CO2) er manglende integration af varmepumper i fjernvarmeværkerne.</p>
<p>Kort sagt er de nødt til at producere fjernvarme, når det er koldt, og de termiske værker kan ikke ændre på deres miks af el/varme -defor oplever det - intuitivt - parakdoksale, at vi i perioder med megen vind og sol (som de foregående dage), at selv om sol+vind overstiger det danske elforbrug, er vi alligevel nødt til at blande sort el ind - for at fjernvarmekunderne ikke skal fryse.</p>
<p>Men helt rolig Hans Jørgen, der arbejdes på sagen

I det ganske land er vi mange som varmer boligen op med gas, brændeovn eller pillefyr. Det sker samtidigt med at vindmølleejerne påstår at de laver for meget energi. Det må da skære i øjnene på enhver pro-grøn-omstillingsfan. I tillæg er det ingenlunde et nyt fænomen, og så hører man oveni at man bare kan være rolig fordi ”der arbejdes på sagen”. Hvor blev bekymringen for det globale klima af?

Hvor bliver de tekniske løsninger med færdigpakker af varmepatroner/varmevekslere/elprisstyringer til forvarmning i centralvarmeanlæg ude hos hr. og fr. Danmark?

BTW – så er der også larmende tavshed omkring serverparkerne og deres overskudsvarme.

170
15. marts 2022 kl. 21:51
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Troller du på ing.dk for "sjov", eller får du penge af fossilindustrien for det?

Lad mig lige forholde mig til FR's trolde: FR er helt specielt ramt af sit ”trolle-syndrom”. Vist en dille han har lært fra en tegneserie eller nowet. Det er vist noget med at det ”arme offer” føler sig provokeret af meninger, som han ikke selv deler, og så kan dagene i FR's tilfælde jo godt blive lange. Betegnelsen eksisterer ikke i mit forfatterskab af indlæg. Jeg oplever at det dukker op når FR løber tør for argumenter, og det kan man så muntre sig over for så har man nok fat i den lange ende.

Med hensyn til penge imellem mig og fossilindustrien; På mine benzinkort får jeg nogle ørers rabat på diesel og benzin. Ellers har jeg ingen relationer til dem.

Denne klassiske "får du penge af fossilindustrien" er blot endnu et jeg-løb-tør-for-argumenter støn.

167
15. marts 2022 kl. 21:20
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Hvis det er mine indlæg du henviser til, så er det ikke eksempler på en benægterkultur angående stoppede vindmøller.</p>
<p>Prøv med nogen andre.

Det er især #142 - Bjørn Agger "På min daglige cykeltur fra Hillerød til Allerød (og retur) er der ikke en eneste vindmølle." - som i - han har vist aldrig set en parkeret vindmølle, selvom fænomenet er hyppigt beskrevet i medierne. Andre debattører taler også parkerede vindmøller ned, som eksempelvis FR's "Men helt rolig Hans Jørgen, der arbejdes på sagen", hvor FR ellers er helt anderledes på de grønne barrikader i andre sammenhænge. Er det ikke denne argumentationsform som får med grovfilen når det gælder global opvarmning?

165
15. marts 2022 kl. 19:30
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Som afbrændes primært for at kunne levere fjernvarme.

Med en dyppekoger til 500kr plus hvad en VVS'er skal have af blodpenge for installationen, vel 3000 kr, kunne overskudsstrømmen afsættes indenfor klimaskærmen i det enkelte hus, uden at varme fortovene op.

Når Teslaerne kan lades afgiftsfrit op burde det ikke være noget problem at bruge møllestrøm til boligopvarming.

163
15. marts 2022 kl. 12:09
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Til trods for at han har fået afvide at electricitymap er vejledende globale antagelser,

Spørgsmål:

Skyldes Electricitymap's fejlskud eventuelt, at de kigger på energiflowet kommende fra Tyskland til Jylland under kraftige vind forhold - og antager, at dette energiflow består af et tysk gennemsnitsCO2aftryk?

Det vil i givet fald trække dobbelt ned på Vestdanmark's grønhed, da det dels ikke er sandt (det er jo primært vindenergi, der sendes nordover fra Tyskland) og dels bruger vi det jo ikke - i og med vi i disse situationer jo blot er korridor for videre transport til Norge, Sverige og Holland og rent faktisk laver mere VE strøm, and vi selv kan bruge.

162
15. marts 2022 kl. 08:35
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Er du selv vindmølleejer og får penge fra Tyskland for ikke at lade den producere strøm

Troller du på ing.dk for "sjov", eller får du penge af fossilindustrien for det?

Den primære grund til, at vindmøller står stille i DK, mens termiske kraftværker kører (og udleder CO2) er manglende integration af varmepumper i fjernvarmeværkerne.

Kort sagt er de nødt til at producere fjernvarme, når det er koldt, og de termiske værker kan ikke ændre på deres miks af el/varme -defor oplever det - intuitivt - parakdoksale, at vi i perioder med megen vind og sol (som de foregående dage), at selv om sol+vind overstiger det danske elforbrug, er vi alligevel nødt til at blande sort el ind - for at fjernvarmekunderne ikke skal fryse.

Men helt rolig Hans Jørgen, der arbejdes på sagen ?

151
13. marts 2022 kl. 21:25
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Så vidt jeg husker, så bliver nogle vindmølleejere betalt for at stoppe deres vindmøller, når elprisen er negativ.</p>
<p>og Niels Peter Jensen</p>
<ol start="2">
<li>Jeg ved ikke hvorfor vindmøller står stille, men hvis det skyldes en flaskehals, der forsinker den grønne omstilling, bør man gøre noget ved det.

OK - så I har ikke klikket på mit link. Prøver at indsætte den direkte her; https://jyllands-posten.dk/indland/ECE13785117/det-er-fuldstaendig-grotesk-at-slukke-for-vindmoeller-der-sagtens-kunne-producere-vaesentligt-mere/

149
13. marts 2022 kl. 20:56
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh
148
13. marts 2022 kl. 20:33
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Se #138

som vel henviser til den anden linie i #138, - ja så er vi i "underligt folk kan være SÅ afkoblede og SÅ inputresistente?"

147
13. marts 2022 kl. 20:31
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

På min daglige cykeltur fra Hillerød til Allerød (og retur) er der ikke en eneste vindmølle.
Når jeg kører i bil andre steder i landet, så koncentrerer jeg mig om: At køre bil. Så jeg lægger ikke mærke til, om der er vindmøller, der ikke kører, selvom det blæser. Du skulle prøve det der med at koncentrere dig om din kørsel kontra kigge efter stillestående vindmøller.

Som i - at der ikke står en eneste vindmølle på omtalte strækning? Så er du jo lovlig undskyldt.

Er ellers helt enig med dig i at man bør fokusere på sin bilkørsel; Kør bil når du kører bil. Imidlertid udgør vindmøller ofte så store elementer i periferien af at de er vanskelige at overse, især når nogle på linien spinner lystigt rundt og andre står bomstille.

146
13. marts 2022 kl. 20:27
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Jeg ved ikke hvilken benægterkultur du henviser til, men hvis din pointe er at vi skal accellere den grønne omstilling med havd det medfører an vi kun være enige.</p>
<p>Det der har holdt os tilbage indtil nu er hovesagelig klimabenægtere.

Jeg er ikke 100 procent sikker på hvad du hermed vil sige, men det ser ud til at der findes en benægter-kultur med hensyn til den udbredte brug af standsning af velfungerende vindmøller på blæsevejrsdage.

Måske man ikke tror på at det forekommer

???

145
13. marts 2022 kl. 19:30
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Hej Hans Jørgen Nielsen

Nogle gange kan man godt opleve at en særlig benægterkultur nægte at det forekommer, men nu står møllerne jo også typisk udenfor bygrænserne.

Jeg ved ikke hvilken benægterkultur du henviser til, men hvis din pointe er at vi skal accellere den grønne omstilling med havd det medfører an vi kun være enige.

Det der har holdt os tilbage indtil nu er hovesagelig klimabenægtere.

144
13. marts 2022 kl. 18:58
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Man kunne godt få den tanke; Er der nogle her som ikke har set møller blive parkeret i dage med god vind?

  1. På min daglige cykeltur fra Hillerød til Allerød (og retur) er der ikke en eneste vindmølle.
  2. Når jeg kører i bil andre steder i landet, så koncentrerer jeg mig om: At køre bil. Så jeg lægger ikke mærke til, om der er vindmøller, der ikke kører, selvom det blæser. Du skulle prøve det der med at koncentrere dig om din kørsel kontra kigge efter stillestående vindmøller.

/Bjørn

143
13. marts 2022 kl. 18:38
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh
140
13. marts 2022 kl. 16:13
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Danmark Totalt kl 11:00 - 49 g/kWh

Og med flere varmepumper i fjernvarmeforsyningen ville det være væsentligt lavere.

Og ja: Enig i din betragtning om JØ - underligt folk kan være afkoblede og inputresistente?

138
13. marts 2022 kl. 15:29
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Man kunne godt få den tanke; Er der nogle her som ikke har set møller blive parkeret i dage med god vind?

137
13. marts 2022 kl. 14:39
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Lørdag d. 11/3-22 stod adskillige vindmøller stille kl. 1200 i Vestjylland.

Jamen det må vel skyldes at vinden blæser meget forskelligt over landsdelene, og for den sags skyld ganske minimalistisk lokalt ? Vi kørte selv Nordenfjords lørdag og vi så en række mølleparker på 5-10 stykker, hvor enkelte eller flere stod stille, mens andre drejede i "vilden sky". Mærkeligt med den vind. ? Imens brændes der brændbare ressourser af fordi "man" ikke kan få en høj nok pris for vindenergien og så betales vindmølleejere for at stoppe møllerne.

Nogle gange kan man godt opleve at en særlig benægterkultur nægte at det forekommer, men nu står møllerne jo også typisk udenfor bygrænserne.

136
13. marts 2022 kl. 13:45
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Manglende VE skyldes udelukkende manglende grøn omstilling, hvilket vi stort set udelukkende kan takke klimabenægtere for.

Det har nok heller ikke hjulpet at der indtil for ganske nyligt har været tilslutningspligt til naturgasnettet.

134
13. marts 2022 kl. 13:19
Re: Dagens "grønne" energital gram CO₂/kWh

Manglende VE skyldes udelukkende manglende grøn omstilling, hvilket vi stort set udelukkende kan takke klimabenægtere for.

Ja, for det kan jo ikke være klimakæmpernes fejl. Det må være de få "benægteres" fejl.

Hvorfor mon klimakæmperne med deres store flertal ikke lykkes med kampen?

Hvornår har man sidst hørt om at alle ulykkerne skyldes et marginaliseret mindretal?