Her er de seks vindere af Danmarks første Power-to-X-udbud

Plus27. oktober 2023 kl. 12:238
Kassø
Visualisering af European Energys PtX-anlæg i Kassø ved Rødekro i Sønderjylland, som render med en stor del af støttepuljen. Illustration: European Energy.
Der sendes nu støttekroner efter en række Power-to-X-projekter, mens projekter for omkring 400 MW elektrolysekapacitet må undvære.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmarks første Power-to-X-udbud er nu afsluttet. De er bestemt, hvilke fem - måske seks - projekter der samlet set kommer til at modtage op mod 1,25 milliarder støttekroner, oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse fredag formiddag.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
27. oktober 2023 kl. 23:03
Re: Varierende leverance

En ekstra facet, når man først har set at anlæggene virker, er at se på hvordan disse anlæg fungerer når de kun får el "somme tider".

Bestemt. Der mangler erfaringer udover kontrollerede laboratorieforsøg (som naturligvis giver gode indikationer).

Det her projekt i den mindre skala (10 MW elektrolyse), kommer til at give en masse praktiske erfaringer, fordi man der faktisk vil producere ammoniak vha fluktuerende el: https://www.topsoe.com/press-releases/partnership-sets-out-to-build-worlds-first-commercial-scale-green-ammonia-plant 

I Skovgaards egen præsentation af projektet: https://skovgaardenergy.dk/power-to-x/ er der en lille film om grøn ammoniak, hvor de blandt andet siger:

"Og desuden vil vi hos Skovgaard Energy demonstrere, at ammoniak er lige så velegnet til at producere strøm, som kul og naturgas er"

Det er ikke det samme, som at sige, at de i dette projekt vil lade elektrolysecellerne køre "baglæns" (som brændselsceller), for at producere strøm vha ammoniak, men det antyder kraftigt, at det en en ambition de arbejder med (hos Topsoe har de produceret el fra ammoniak med 60% virkningsgrad).

Jeg er meget enig i, at vi er nået dertil, hvor ideerne skal ud for at afprøves i virkelighedens verden, i stedet for blot at være gode ideer udtænkt i forskerhjerner.

8
27. oktober 2023 kl. 21:24
Varierende leverance

En ekstra facet, når man først har set at anlæggene virker, er at se på hvordan disse anlæg fungerer når de kun får el "somme tider". Hele konceptet er jo at de skal kunne leve med at anlægget (næsten) kun får el som solen skinner / som vinden blæser. 

7
27. oktober 2023 kl. 21:23
Effektivitet og lagering.

Topsøes SOEC celler har et godt stykke over 50% effektivitet og med fjernvarme som aftager af spildvarme, er der muligheder ud over det sædvanlige. Samtidig er gaskaverne  i Danmark (idag naturgas lagre) ved at blive checket for lagring af brint til vintersæssonen. Så lad os se hvor den nye tid bringer os hen.

 (og så mangler vi bare den brint ledning alle snakker om men ingen afsætter penge til)..

6
27. oktober 2023 kl. 15:09
Under 70 kr/GJ

Svarer til 25 øre/kWh. 

Det er relativt lavt ifht. det teknologiske stade. 

Det kan hurtigt blive væsentligt mindre - ikke fordi dem der laver de nuværende anlæg er inkompetente, men fordi komponenterne har stort potentiale for yderligere industrialisering, når styktallet stiger.

5
27. oktober 2023 kl. 14:06
Re: Og... har vi løst problemet

Well, der er tab i alle energikæder. Men sålænge det er økonomisk og praktisk gennemførligt at genere nok klimavenlig el-energi, er PtX en god ide. Rigtig mange mennesker kører rundt i fossildrevne biler der smider omkring 80% af energien væk. Det har vi accepteret fordi fossile brændstoffer har så høj energitæthed at brændstoftanken ikke bliver for stor, og fordi det var billigt nok. Så om ikke andet viser antallet af biler på vejene at et højt energitab ikke er en hindring for en fungerende løsning, både økonomisk og praktisk/funktionelt.

 

4
27. oktober 2023 kl. 13:57
svarede Kim Bygum [3]
Re: Re: Og... har vi løst problemet

Øh, hvorfor? Hvis manden nu tror, at PtX som batteri i elsystemet er det, som det handler om. Og hvis han nu tror, at el -> el virkningsgraden faktisk er så lav?

Man skal vel ikke anmelde fejlagtig argumentation? Om noget skal man vel hellere forklare sagens rette sammenhæng?

2
27. oktober 2023 kl. 13:30
Interessant

Det er interessant, at European Energy står så stærkt (billigt) som udvikler, mens amerikanske Plug Power ligner den lige nu billigste udbyder af lavtemperatur elektrolyseanlæg. Især, fordi Plug Power bruger PEMEC, hvor de andre projekter bruger AEC.

Nu er der nok også en del aktører, som bruger det første udbud til at finde ud af, hvor hård priskonkurrencen er på nuværende tidspunkt. Plug Power's tilbud på 9,3 kroner pr GJ (omkring 1,11 kroner pr kg), svarer til en CO2 skyggepris på omkring 100 kroner pr tons. Det er ret billigt, og antyder, at PtX meget hurtigt bliver klar til at konkurrere på markedsvilkår.