'Godt, man stopper det svineri': Professor håber ikke myndigheder får held til at ændre afgørelse

Plus10. oktober 2023 kl. 05:002
'Godt, man stopper det svineri': Professor håber ikke myndigheder får held til at ændre afgørelse
Det var billeder af klapning i Køge Bugt fra Lynetteholm-byggeriet, der fik et flertal i Folketinget til at sætte en stopper for det. Giftigt havneslam driver med strømmen, når det dumpes til havs. Derfor er der risiko for omfattende forurening af vandmiljøet. Illustration: Miljøorganisationen Noah.
Miljøstyrelsen har alt for længe set igennem fingre med, at fx havne og renseanlæg forurener det lokale havmiljø over grænseværdierne, siger havforsker Stiig Markager.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det danske havmiljø kan ikke klare mere forurening. Derfor er det godt, at en klagenævnsafgørelse har sat tykke streger under, at man ikke må forurene et i forvejen stærkt forurenet vandmiljø til op over grænseværdierne for miljøskadelige stoffer.

Det er professor i havmiljø Stiig Markagers kommentar til en afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet, som nu har konsekvenser for godkendelser af alt fra renseanlæg til havne-udvidelser.

»Godt, man får stoppet det svineri,« siger Stiig Markager.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
10. oktober 2023 kl. 11:51
Årsag og virkning

Statsrevisorerne kom med en kritik af Miljøstyrelsen der efterfølgende kom med en kritik af kommunerne: Der er ikke rigtigt nogen der ved hvad der udledes af spildevand! Tilsyneladende ikke fra spv. anlæg og overløb.

Det er utrolig trist for mig at høre, contract manager for bygning af en del spv. anlæg, udstyret med målesystemer for udløb (N-P) samt måler på overløb, så er værdierne tilsyneladende ikke indberettet?

Vandmiljøplanerne kan således ikke indeholde FAKTA, men skønnede tal af 'eksperterne'. Det er muligt at modeller er gode, men uden fakta er de værdiløse.

Selvfølgeligt skal alt det der påvirker vandmiljø medtages med fakta - ikke teorier. Det skal indarbejdes i modelberegningen for vandmiljøet.

'Eksperter' mener det er N fra landbruget der har betydning - Køge Bugt undersøgelsen og nu kritik af Miljøstryrelsen viser vel at spildevands 'mørketal' kan have betydning.

Lad os nu få fakta - målinger ind i modelberegningerne!

 

 

1
10. oktober 2023 kl. 08:47
Hold fast, tak!

Som (nu tidligere) sportsdykker, kan jeg kun bifalde at der stoppes klapning -  i det mindste af forurenet materiale. Da jeg startede med at dykke i 1989, blev vandmiljøet i min optik bedre de førte 5 år, hvorefter det vendte og bare er gået tilbage og tilbage siden. I starten så vi altid fladfisk og småfisk langs kysten, og med lidt held ål lidt længere ude i f.eks. Øresund. Til sidst skulle man være meget heldig med at se noget som helst andet end krabber. Ålegræs er erstattet af mudderbund mange steder.

Også klapning af "rene" materialer er problematisk - det smadrer også bunden - men hvis man til at starte med i det mindste stopper det forurenede, har havmiljøet i det mindste en chance for at komme sig. Og hvis man så udså sig faste pladser til klapning, ville det være en god start.