Fynsk skærerobot skal gøre tømrere mere effektive

1. september 2019 kl. 08:00
Adm. dir. og stifter af virksomheden Kobots Peter Hartvigsen trækker her en færdigsamlet prototype af tilskæringsrobotten Amigo ud af en trailer. Den færdige robot skal kunne pakkes ned i tre bæretasker a 16 kg og samles på byggepladsen på under 10 minutter.
Illustration: Mikkel Meister.
Det fynske startup Kobots står bag den stemmestyrede robot Amigo, der skal sætte fart på tilskæring af gipsplader og fliser. MiR-stifter er med i investorkredsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Prototypen står stille denne lune julidag, da deres udsendte lægger vejen forbi startup-virksomheden Kobots’  afdeling i Odense.

Her arbejdes der stadig på de sidste optimeringer af skærerobotten Amigo, mens Peter Hartvigsen, stifter og adm. dir. i Kobots, ruller skærerobotten ud af en lukket trailer i komplet samlet tilstand.

Men det er faktisk ikke helt efter bogen, for det smarte ved robotten er, at håndværkerne kan transportere den i tre kompakte bæretasker og samle robotten ude på byggepladsen på under 10 minutter. Og så kan den automatiske tilskæring af eksempelvis gipsplader begynde.

»Nogle siger, at fremtiden ligger i præfabrikerede materialer, men det gælder jo mest nybyggeri, og tømrere bruger stadig meget tid på tilskæring af materialer ude på stedet. Ideen er, at håndværkeren tager den rundsav, vinkelsliber, dyksav eller overfræser, han er vant til at bruge, og laver værktøjet om til en fuldautomatiseret maskine,« forklarer Peter Hartvigsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotten, som han har patenteret, består groft sagt af en ramme til gipspladen, som kan vinkles, et motorstyret skærehoved samt styringssoftware, egenudviklet talegenkendelse og -gengivelse samt et tilhørende headset. Robotten er stemmestyret via headsettet og modtager håndværkerens mål for gipspladens udskæring via en app på telefonen eller som en stemmekommando.

Software-stemmen siger for eksempel »side?«, »top?«, »bund?« eller »angiv mål« i headsettet, hvorefter tømreren kan svare med op til 50 forudbestemte svar samt tal. Softwaren indeholder også skabeloner, der passer til f.eks. Velux-vinduer.

Opdagede hul i markedet

Skærehovedet huser forskellige typer elværktøj, f.eks. en vinkelsliber. Mens udskæringen sker, kan tømreren gør klar til montering. Prototypen er lidt større end nødvendigt - i virkeligheden kommer robotten i en 900- og en 1200-serie, der henviser til den maksimale bredde i mm på den plade, robotten kan bearbejde.

Hele robotten vejer 47 kg, hvilket gør det muligt at dele den op på tre bæretasker a cirka 16 kg. Robotten kan drives af et lithium-ion-batteri, der vejer 6 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Artiklen fortsætter under billedet

Illustration: Kobot.

Amigo betjenes af tømreren via en smartphone-app - eventuelt med talekommandoer gennem et headset.

Peter Hartvigsen har selv 15 år på bagen med egen tømrervirksomhed, og derfra kunne han se, at håndværkerne manglede et mere automatiseret alternativ til den måde, eksempelvis opsætning af gipsvægge typisk foregår på i dag – to tømrere arbejder i hold, hvor den ene skærer til, og den anden monterer.

»Jeg fandt ud af, at der ikke rigtig fandtes nogle løsninger, som virkede i et tømrerperspektiv. De gjorde ikke noget ved effektiviteten,« siger direktøren.

Inde i hallen i den såkaldte startup­-hub hos Teknologisk Institut er en 3D-printer i færd med at printe den hurtiglås, der skal gøre det enkelt for håndværkeren at samle og skille Amigo-robotten ude på byggepladsen. Fra sin computerskærm på skrivebordet fremviser hardwareudvikler Kristian Dalgaard 3D-modellen af låsemekanismen, som nu gerne skulle fungere mere smidigt end den forrige version.

»Vi har fokuseret meget på, at ‘bøvlfaktoren’ skal være lille. Den største udfordring har været at få det mekaniske omkring mobiliteten på plads. Der findes ikke komponenter til den form for automation på markedet i dag,« forklarer Peter Hartvigsen.

Lover produktivitets-boost

Salgstalen for Amigo-robotten lyder, at maskinen kan øge tømrerens produktivitet med op til 350 pct. samt mindske spild og støv under processen. Peter Hartvigsen viser konceptet frem i en lille video med splitscreen. I et demonstrations­lokale i midtfynske Ringe går to tømrere klassisk til værks og gennemfører opgaven med opsætning af gipsvæg på 6-7 timer. Parallelt i den nederste del af skærmbilledet arbejder én håndværker sammen med Amigo-robotten og færdiggør samme opgave på cirka to timer.

»Sådan har det ligget helt stabilt i vores tests. Vi kan se, at i de dårligste tilfælde klarer vi en effektivitetsforøgelse på 100 pct., når det er første gang, håndværkeren bruger robotten,« siger Peter Hartvigsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støj på byggepladsen må være et problem for stemmegenkendelsen. Hvordan har I løst det?

»Løsningen er allerede så god nu, at selvom vi testede den inde i Odense Congress Center, så fungerede den stort set hele tiden. Du kan bruge din egen telefon eller dit eget headset, men vi arbejder også med bone conduction, som er helt upåvirket af støj. Der er det en fordel, at vi selv laver softwaren til stemme­genkendelse,« siger direktøren.

Stifter og CSO i Mobile Industrial Robots Niels Jul Jacobsen er sammen med direktør i Hybsch Connect Holding Charlotte Hybschmann Jacobsen gået ind i Kobots, der efter planen skal vokse fra de nuværende 5 til 12-15 ansatte i løbet af et år.

Hvilke øvrige planer er der for virksomheden på kort sigt?

»Hvis vi ser på det europæiske marked for elværktøj og materialer, der skal bearbejdes, så ligger det omkring 750 mio. euro om året. Det vil vi gerne opnå en andel på 5 pct. af inden for 3-5 år,« siger Peter Hartvigsen.

Lige nu har han gang i patenteringsprocessen på to nye produkter, Buddy og Caddy, som han dog ikke vil sige meget om, ud over at løsningerne henvender sig mere til gør det selv-folket og det lille håndværkerfirma.

»Produkterne relaterer sig stadig til byggeriet og bearbejdning af materialer, og de komplementerer det, vi allerede har,« siger direktøren.

Artiklen er første gang bragt i Ingeniørens tillæg ' Produktion'.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning