Forskere forargede over asteroideadvarsel

7. november 2000 kl. 00:00
NASA offentliggjorde asteroideadvarsel før beregningerne var tjekket ordentligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

En række forskere er forarget over, at NASA og den Internationale Astronomiske Union i weekenden offentliggjorde, at der fandtes en lille sandsynlighed for, at jorden vil blive ramt af asteroiden 2000 SG344 i 2030.

Efterfølgende beregninger i weekenden viste hurtigt, at det tætteste asteroiden vil komme på Jorden i 2030 er 11 måneradier, men til gengæld vil der så i 2071 være en 1/1000 sandsynlighed for at den vil ramme os. Forskerne mener, man burde have ventet med at offentliggøre nyheden indtil data var blevet bekræftet.

De seneste beregninger viser nu, at objektet vil passere Jorden i 2030 i en sikker afstand af fem millioner kilometer. Dog er der endnu tvivl om objektet fakstisk er en asteroide eller et stykke rumfald fra 70erne og om det vil ramme Jorden i 2071.

Opdaget i september

Objekt 2000 SG344 blev opdaget den 29. september af David J. Tholen og Robert J. Whiteley med det canadisk-franske 3,65 meter teleskop på Hawaii. Ud fra dets lysstyrke og den anslåede refleksion kunne diameteren bestemmes til mellem 30 og 70 meter. Paul Chodas, fra NASAs program for observation af objekter nær Jorden, havde beregnet, at sandsynligheden for, at det vil ramme Jorden den 21. september 2030, var 1 til 500.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beregningerne er i løbet af weekenden blevet afvist af andre forskere som siger at den i 2030 ville passere Jorden i en sikker afstand af fem millioner kilometer.

Hvis diameteren af objektet er tæt på den anslåede øvre grænse, vil objektet blive klassificeret som kategori 1 på Torino-skalaen. Dette betyder, at det er et objekt, der skal holdes øje med. Hvis det ligger i den lave ende, vil det få klassificering 0, og burde derfor ikke skabe grund til bekymring.

Da objektets omløbstid er 354 dage og da det flyver lidt hurtigere rundt om Solen end Jorden, vil det ikke komme i nærheden af Jorden igen før om små 30 år. Den var sidst i nærheden i 1971. Ved at fortsætte beregningerne på dets bane og sammenligne dem med data fra observationer fra 1971, som måske indeholder objektet, regner forskerne med at kunne fastlægge dets præcise bane, og hvordan det eventuelt vil påvirke Jorden i 2071.

Kan være afbrændt rakettrin

På grund af dets jordlignende bane kan det være et afbrændt rakettrin eller et andet stykke rumaffald fra 70erne. En mulighed er, at det er et af de fem S-IVB-trin fra de Saturn-raketter, der bragte Apollo 8-12 til Månen. Disse trin gik efter endt brug ind i en bane omkring Solen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis det er et sådant rakettrin, burde det have en højere refleksionsværdi end en asteroide, og derfor være mindre, måske kun 15 meter. De første målinger tyder dog på at objektet er for lyst til at kunne være et sådant rakettrin, men man undersøger stadig om det kunne være et andet menneskeskabt objekt fra den tid.

Selvom 2000 SG344 skulle passere tæt på Jorden i 2071, er chancen ifølge de nye beregninger fra weekenden 1 til 1000 for, at det overhovedet rammer Jorden. Hvis det viser sig, at objektet er et rakettrin, er det intet problem, da dets lille masse ikke kan skabe problemer.

Skulle uheldet være ude, og det er en asteroide og hvis der finder et nedslag sted, vil det være på omkring 100 gange Hiroshima-bomben eller en tiendedel af det store Tunguska nedslag. Forskerne vil i løbet af vinteren fortsætte med at holde øje med objektet, men det er desværre passeret udenfor rækkevidde af det store Arecibo-teleskop. Der kan måske først komme mere præcise data i 2028, når objektet igen nærmere sig jorden.

Links:

[url=https://impact.arc.nasa.gov/torino/index.html]Torino-skalaen[/url]
- Website hos NASA. [url=https://neo.jpl.nasa.gov/]NEO (Near-Earth Object Program)[/url]
- NASAs Near-Earth Object website på JPL. [url=https://newton.dm.unipi.it/cgi-bin/neodys/neoibo]NEODyS (Near-Earth Object - Dynamic Site) [/url]
- NEODyS web site på University of Pisa. [url=https://impact.arc.nasa.gov/]Asteroid and Comet Impact Hazards[/url]
- NASA/Ames NEO Impact Hazard side.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning