Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Følg den nationale robotstrategi op med en konkret køreplan

4. marts 2020 kl. 12:15
Per Diget
Illustration: IDA.
Den nationale robotstrategi er et godt udgangspunkt for udvikling af det danske roboteventyr, men kan med fordel følges op af en konkret køreplan, der blandt andet skal sikre bedre forbindelse mellem forskning og innovation.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da regeringen præsenterede ”Danmarks første nationale robotstrategi”, kriblede det lidt i mine fingre for at bladre videre fra strategiens orange forside og ind i materien.

For hvad havde regeringen mon fundet på af spændende initiativer for at styrke en branche, som er hovedrolleindehaver i et moderne dansk industrieventyr med flotte vækstrater, høj eksport og som på landsplan har skabt job til 8.500 medarbejdere?

Selv er jeg nok er en smule forudindtaget og lettere miljøskadet, da jeg til daglig bor midt i det danske epicenter for den danske robotudvikling. Nemlig på Fyn, hvor det at følge de fynske robotentreprenører er som at være nabo til en formel 1 racerbane: De brøler i mål med den ene succeshistorie efter den anden.

Helt så hæsblæsende er den cirka 40 sider lange nationale strategi ikke. Strategien koncentrerer sig om rammesætningen af indsatser inden for forskning, innovation og uddannelse. Tre områder, som er centrale for, at robotindustrien kan udvikles til nye højder. Der afsættes flere midler til forskning, og der gennemføres en analyse af relevant og tilgængelig forskningsinfrastruktur som fundament for det videre arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i vores vidensbank: Den nationale robotstrategi

Det er alt sammen rigtig fornuftigt. Der er behov for at forske mere i nye teknologier, og der er behov for at udvikle forskningsbaserede uddannelser, ligesom der er behov for efteruddannelse af både medarbejdere og ledere, hvis vi skal matche de teknologiske kvantespring på robotområdet.

Behovet for efteruddannelse er også tydeligt af analyser, som IDA har gennemført indenfor de sidste fem år. Analyserne peger blandt andet på, at manglende viden blandt ledelse og medarbejdere er én af hovedbarriererne for at udnytte automatiseringspotentialet i de mindre og mellemstore produktionsvirksomheder.

Derfor er der behov for en fokuseret indsats på at omsætte forskningsbaseret viden til ny innovation og nye produktionsteknologier, som kan styrke konkurrencekraften i det brede lag af danske produktionsvirksomheder.

Den svære kobling fra forskning til forretning

Det er netop i koblingen fra forskning og uddannelse til innovation og vækst, hvor jeg savner lidt fylde i den nationale robotstrategi. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan sikrer vi for eksempel, at en styrkelse af forskningsindsatsen for robotter, kunstig intelligens og big data understøttes af en professionel videnspredning til erhvervslivet?

Et andet aspekt, som jeg savner fokus på i strategien, er markedsmodningen af de opfindelser og kommercialiseringsmuligheder, som ofte opstår i forbindelse med større forskningsprojekter. Denne markedsmodning kan nemlig i udgangspunktet ikke finansieres inden for rammerne af forskningsprojektet. 

Svarene på disse udfordringer får vi forhåbentlig senere. I strategien nævnes det nemlig, at erhvervsministeriet vil opdatere en tidligere analyse om automatiseringspotentialet hos danske SMV’er og i den forbindelse overveje, hvordan der skal følges op i forhold til en erhvervspolitisk indsats.

Det vil jeg se frem til!

Det vil være oplagt at følge robotstrategien op med en ”robotstrategi II”, som jeg håber får mere karakter af at være en konkret køreplan. En køreplan, som både styrker udviklingen af den danske robotindustri, men som samtidig også rummer initiativer til, hvordan vi udnytter det erhvervsmæssige potentiale i at åbne flere danske fabriksporte op for de robotter, vi er så gode til at udvikle.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning