Fem spionchefer satte sig sammen for at sende ét budskab om Kina, som ingen kan misforstå

27. oktober 2023 kl. 10:562
five eyes
Fra venstre Mike Burgess, chef for australske ASIO, David Vigneault, chef for canadiske SIS, Ken McCallum, chef for britiske MI5, Christopher Wray, chef for amerikanske FBI og Andrew Hampton, chef for newzealandske NZSIS. Illustration: Hoover Institution / Stanford Uni.
Kinas globale spionage udgør en eksistentiel trussel mod Vesten. I en uset manøvre i bedste sendetid advarer fem spionchefer mod Kinas allestedsnærværende overvågning. Bag de snurrende tv-kameraer lurer et endnu tættere makkerskab mellem techgiganter og statsapparater.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt handler om sex. Undtagen sex. Sex handler om magt. Sådan lyder et gammel citat, der vistnok tilskrives den flamboyante irske forfatter Oscar Wilde.

Skulle man drage parallellen i nutidens internationale magtspil ville sætningen lyde: Alt handler om magt. Undtagen magt. Magt handler om Kina. Det kan godt være, at enkeltstående hændelser i regi af politik, Big Tech, AI og spionage præsenterer sig som noget andet, men under overfladen handler endog rigtig meget om Kina. Især USA og EU's forhold til Kina.

Denne artikel er gratis for dig, der vil vide mere om spionage anno 2024.

Tilmeld dig Radars ugentlige nyhedsbrev og læs videre.

remove_circle
remove_circle
2 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
2
30. oktober 2023 kl. 13:22
Miner og transport Infrastruktur

Det er desværre ikke kun miner i Afrika som Kina har sat sig på. Kina har også, via deres Belt and Road initiativ, sat sig på meget af den vigtige infrastruktur (havne, jernbaner, etc...) der er nødvendig for transport af varer til/fra Afrika. Dette er gjort ved at låne store summer til lande, gerne dem med interessante mineral forekomster, og derved bringe disse lande i et afhængihedsforhold via deres store gæld. Et af de værste eksempler er nok Hambantota International Port i Sri Lanka, en unødvendig havn der blev bygget via Kinesiske lån og som blev overtaget af Kina (i 99 år), da Sri Lanka ikke kunne betale afdragene på det 1.3 Millarder USD store lån. 

1
30. oktober 2023 kl. 09:42
Miner, Metal, Mineraler

Kina har opkøbt pænt mange miner i Afrika gennem 20-30 år og det giver dem desværre mulighed for at kunne påvirke verdenshandel med metaller og de kan begrænse tilgængeligheden til sjældne mineraler efter kommando fra deres parti.

Hvorfor har EU sovet så længe og ikke sikret ejerforhold i de Afrikanske miner?
Afrika er i samme tidszone som EU så der kan vi relativt nemt opbygge gode relationer og forretninger.
Australien er en del af Five Eyes og de ejer også en del miner m.m. i Afrika, men det er nok ikke tilstrækkeligt til at afværge den trussel som Kina kan påføre os hvis de begrænser adgang til materialer i Afrika.