EU's udfasning af russisk gas holder ikke: 'Planen vil tvinge virksomheder til produktionsstop'

Plus1. april 2022 kl. 12:4919
EU's udfasning af russisk gas holder ikke: 'Planen vil tvinge virksomheder til produktionsstop'
Dansk energiforsyning vil klare sig igennem gaskrisen blandt andet ved hjælp af naturgas fra Tyra-feltet. Illustration: Ukendt.
EU er tvunget til at blive ved med at forbruge store mængder russisk gas i mange år fremover, lyder vurderingen fra energianalytiker.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU vil på den korte bane reducere import af russisk gas med to tredjedele inden for det igangværende år. Men EU er tvunget til at blive ved med at forbruge store mængder russisk gas i mange år fremover. Ellers vil der opstå en massiv mangel på gas, der kan få virksomheder til at gå helt i stå med risiko for lukning. Mængden af gas for markedet er for lille til, at vi kan undvære russisk gas, siger Henrik Lindboe, der er energianalytiker ved Ea Energianalyse.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
19
27. april 2022 kl. 10:05
Sidste nyt om Europa's gasbalance, set fra GIE

fra Torben Brabo, fra Energinet.dk, der er præsident i den europæiske sammenslutning Gas Infrastructure Europe, GIE. Sammenslutningen tæller 70 selskaber fra 26 lande.

https://www.euractiv.com/section/energy/interview/industry-boss-without-russian-gas-we-are-probably-in-the-worst-situation-weve-ever-been/

18
4. april 2022 kl. 13:09
Re: Hvad med biogas?

Hvis der mangler kunstgødning ,som laves af naturgas,er der ikke mad til grise og majs bliver spist af mennesker og så er biogas ud at ,,,nåeh nej. Biogas er ikke en løsning

Kunstgødning laves af naturgas fordi naturgas hidtil har været den billigste kilde til brint, som er hvad der rent faktisk skal bruges i Haber-Bosch-processen. Der bruges rigtigt meget naturgas til den process, så det er et oplagt sted at omlægge produktionen til mere fremtidssikrede kilder.

17
3. april 2022 kl. 14:00
Bemærkning til # 13

Biogaspotentiale i Danmark:

For nuværende er omkring 50% af elproduktionen i Danmark baseret på vedvarende energikilder, dog er det primært vind, og vind er en fluktuerende
energikilde. For at skabe en baseline, eller have en backup, kan der gøres brug af biogas, hvor ca. kun 6% af husdyrgødningen i Danmark bliver brugt til biogasproduktion. Såfremt alt kvæg og svinegødning bliver brugt til biogas, vil der kunne blive produceret op mod 100 PJ-biogas, mod de nuværende 4,8 PJ, hvilket sammen med en videre udbygning af vindenergi vil kunne <strong>bibeholde forsyningssikkerheden, samtidigt hvor det bliver til C02-neutral energiproduktion</strong>.

[kilde: https://projekter.aau.dk/projekter/files/281242413/Biogasplanlagning_i_Danmark.pdf]

15
2. april 2022 kl. 20:53
Re: Fracking

Næ, men der er en verden til forskel for de europæiske symbolpolitikeres selvbillede.

Ydermere elsker samme at stå ovre i FN, eller til COP x og udtale, at nu har "vi" lige implementeret [indsæt vilkårligt lokalt omfordelingsinitiativ, uden reel global betydning her]

... og DET er jo vigtigt!

14
2. april 2022 kl. 10:45
Fracking

Er det helt umuligt at hæve EU's forbud mod fracking? UK er vist ved at lempe det lidt, og så vidt jeg ved er der muligheder i EU.

Man kunne også overveje om det nu er så vigtigt at stoppe efterforskning i Nordsøen, fordi fossilerne skal blive i jorden.

Er der klimamæssig forskel på om det er i EU vi henter det eller i Rusland?

12
2. april 2022 kl. 09:04
Samhandel

EU skal også i fremtiden importere fra Rusland, for ellers ophører Rusland som et eksportmarked for EU. Samhandel er nødvendig for en fredelig koeksistens og det er, hvad EU trods Putins mange udskejelser har prøvet at opretholde. Det russiske samfund er ikke i balance og mange af dem, der har mulighed for det, udvandrer. Denne åreladning kan betyde, at der bliver færre demokratiske stemmer i Rusland og det øger sikkerhedsrisikoen for EU, når et folk ikke på demokratisk vis frit kan vælge dets ledere og benytte sig uindskrænket af ytringsfriheden.

11
2. april 2022 kl. 08:09
Bemærkning til # 8

Hej Niels Abildgaard De fleste kommuner indsamler organisk husholdningsaffald sammen fra borgerne og industrien i deres kommune. I 2014 produceret husholdningerne ca. 740.000 tons madaffald (kilde: https://mst.dk/media/91740/organisk_affald_final_v_101.pdf side 14).

Det ville kunne give en naturgas produktion på 73-259 mio. Nm3 (alt efter type af biogas anlæg), eller ca 6 PJ.

Alt det organiske husholdningsaffald, hvad skal det bruges til, hvis der ikke skal laves biogas af det? Skal vi bare grave det ned, eller brænde det af?

og hvad med: Det organiske affald fra industrien? Haveaffaldet? Spildevandsslammet? Gylle fra landbruget? Hvad med hestepærene fra alle "hygge" hestene?

Skal vi bare finde et sted ude på landet og lave en stor bunke, og så er vi af med det? Eller er vi forpligtiget til at udnytte de råstoffer som vi har på den bedste måde, så vi minimere spild og undgår at skulle bruge andre råstoffer til at få strøm, varme eller til transport?

10
2. april 2022 kl. 01:03
Re: Hvad med biogas?

Biogas kræver en start kultur og en gastæt tank der kan holde til trykket på 500mm vandsøjle og indeholde nok materiale i lang nok tid til at processen kan fungere. Biomasse ind, brugt biomasse ud (let og tungt) samt gas ud. Der findes allerede IBC baserede anlæg.

9
1. april 2022 kl. 22:42
Ursula

Vores alles Ursula kunne sikkert have forhindret at vi blev forbudt at tilgå russiske medier - men nu slipper vi for at skulle misforstå sandheden som den kunne være under russisk indflydelse. Det finder vi så aldrig ud af.

Alt vi ikke kan lide, kan fikses med et forbud.

1 juni kan vi så afgive lidt mere selvbestemmelse, og når fabrikkerne lukker, er der en godkendt version af hvorfor det er godt for os.

8
1. april 2022 kl. 22:11
Re: Hvad med biogas?
7
1. april 2022 kl. 21:58
Re: Hvad med biogas?

Ja netop. Der er ved at være flere typer af biogas anlæg,- teknologier vi råder over i DK,- så dette kan vi fint eksportere og dermed hjælpe de øvrige lande i EU. Der er ganske givet mange typer organisk affald, husholdningsaffald og industriaffald,- hvor vi har teknologi til netop den ene og den anden type. Kan et anlæg bygges på et år?

6
1. april 2022 kl. 21:40
Re: Hvad med biogas?

Jeg skrev således om 'smertensbarnet' for et par dage siden:

https://ing.dk/andre-skriver/usa-skal-levere-15-mia-kbm-flydende-gas-eu-2022-255492#comment-1062491

5
1. april 2022 kl. 21:33
Re: Hvad med biogas?

Hold nu op med at padle rundt i andedammen. Det handler ikke om det lille gab i Danmarks gasbalance. Det handler om 'smertensbarnet', Tyskland, som importerer 100 bcm i rør og idag ikke har en eneste FSRU.

4
1. april 2022 kl. 21:33
Re: Hvad med biogas?

Hold nu op med at padle rundt i andedammen. Det handler ikke om det lille gab i Danmarks gasbalance. Det handler om 'smertensbarnet', Tyskland, som importerer 100 bcm i rør og idag ikke har en eneste FSRU.

3
1. april 2022 kl. 19:36
Hvad med biogas?

Hvorfor ikke udnytte det biogaspotentiale som er der i Danmark? Hvorfor transportere naturgas (LGN) fra den "anden side af verden", nå vi har muligheden for at producere gassen lokalt?

https://www.biogas.dk/hurtig-udfasning-af-russisk-gas-giver-stort-behov-for-at-mobilisere-bioressourcer-over-hele-danmark/

2
1. april 2022 kl. 16:21
Uenig

Nej, selvfølgelig er BVM fra AU ikke enig med HHL fra Ea.

p.s. Jeg har ikke set BVM's notat, men ifølge IEA's database udgjorde naturgas i 2020 25% af EU-28 bruttoenergiforbrug og 21% af elproduktionen.

1
1. april 2022 kl. 13:49
Ekko

Det tager 10 år at udvikle en vaccine.