Energikrisen er en uventet grøn redningskrans: CO2-udledning topper

Plus27. oktober 2022 kl. 13:474
Energikrisen er en uventet grøn redningskrans: CO2-udledning topper
Forbruget af fossile brændlser ser ud til at toppe i dette årti for første gang siden den industrielle revolution Illustration: Martin Muránsky/Shutterstock.
Efterspørgslen på fossil energi vil toppe inden for en overskuelig årrække, efter energikrisen har sat skub i grøn energi, siger IEA. Alligevel er vi på vej mod en 2,5 graders stigning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rusland er verdens største eksportør af fossile brændsler, men krigen mod Ukraine og den efterfølgende energikrise kan have sat en varig stopper for væksten både i Rusland og globalt.

I rapporten World Energy Outlook vurderer det Internationale Energiagentur IEA, at fossile brændsler på verdensplan har nået toppen på trods af en kraftig og næsten uafbrudt vækst siden den industrielle revolution.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
28. oktober 2022 kl. 13:48
Re: Den gamle forvildelse

Den gamle forvildelse: at andet end at økonomiske tommelskruer virker.

Energiprisernes himmelflugt og det mindre forbrug det har medført, kunne måske få klimarådet til at overveje om denne CO2 afgift egentlig vil have den virkning som forventes.

CO2 afgiften er jo pebbernødder i forhold til de prisstigninger vi har set, og hvis afgiften skulle virke som forventet, så burde prisstigningerne vi ser nu have stoppet al CO2 udledning.

3
28. oktober 2022 kl. 08:59
Re: Fantastisk godt nyt - Hvis det var sandt.

Danmark er nemlig ikke det eneste land der LYVER om sit CO2 udslip, især fra biomasse.

Det er ærgerligt, at debatten på Ingeniøren skal foregå på så lavt et niveau. Danmark og alle andre lande følger samme regler for opgørelse af drivhusgasemissioner. Det er et såkaldt produktionsbaseret regnskab med en territorial afgrænsning, hvilket vil sige at Danmark skal redegøre for emissioner der finder sted inden for landets grænser. I forhold til biomasse bliver emissioner opgjort i land sektoren (LULUCF/AFOLU) og da Danmark importerer en del biomasse bliver emissionerne fra biomasseanvendelse opgjort i andre landes land sektor. Nu kunne man tro at dette er særligt for biomasse til energi. Det er det ikke. Samme forhold gør sig gældende for vores biler, elektronik, stål, granit, tøj m.m. Alle de varer vi i overvejende grad importerer belaster andre landes klimaregnskab på samme måde som at de varer vi eksporterer belaster vores klimaregnskab, og ikke i de lande vi eksporterer til.

Direkte emissioner fra afbrænding af biomasse er i øvrigt ikke hemmelige, men offentligøres af Danmarks Statstik. https://www.dst.dk/da/Statistik/temaer/klima

2
27. oktober 2022 kl. 19:26
Den gamle forvildelse

Den gamle forvildelse: at andet end at økonomiske tommelskruer virker.

1
27. oktober 2022 kl. 14:38
Fantastisk godt nyt - Hvis det var sandt.

Men som sædvanligt er det ikke sandt.

Danmark er nemlig ikke det eneste land der LYVER om sit CO2 udslip, især fra biomasse. Alle land lyver om det og da produktionen af fossile brændstoffer stiger og stiger, så stiger CO2 udslippet naturligvis også.

Den globale opvarmning smelter permafrost og øger mængden af naturlige Metan udslip, og det ofsetter totalt alle andre tiltag.

Men det er da altid rart med feel good overskrifter, også selvom de er trukket direkte ud af den gul-brune luft over et Tysk brunkulsfyret kraftværk.