Embryoer vokser i rummet trods stråling og svag tyngdekraft

1. november 2023 kl. 14:341
Embryoer vokser i rummet trods stråling og svag tyngdekraft
Embryoerne har udviklet sig i fire dage på den internationale rumstation, hvilket er det maksimale tidsrum for embryoer udenfor livmoderen, for så at blive sendt tilbage til jorden, hvor de er blevet undersøgt for eventuelle skader. Illustration: Nasa.
Førhen frygtede vi, at svag tyngdekraft og kraftig stråling i rummet ville skade udviklingen af embryoer. Men undersøgelse modbeviser frygten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med fremtidens langvarige rumrejser til Mars og andre bosteder langt fra den blå planet er spørgsmålet om sikker graviditet i rummet blevet mere presserende. For at teste om det er sikkert for mennesker at være gravide i rummet, har forskere fra Yamanashi Universitet sendt embryoer fra mus til ISS, hvor de har vokset uden at tage skade fra omgivelserne.

»Baseret på vores resultater er det måske muligt for pattedyr at reproducere i rummet,« siger Teruhiko Wakayama, den ledende forsker på studiet ved Yamanashi Universitet, til NewScientist.

Eksperimentet

Teruhiko Wakayama og hans kollegaer startede dette eksperiment tilbage i 2021, hvor de tog embryoer fra gravide mus, der stadig var i det tidlige to-celle stadie. Herefter blev embryoerne frosset ned inden deres rejse.

August 2021 blev de frosne embryoer sendt afsted med en SpaceX raket til ISS. De blev opbevaret i en særlig container, designet med en funktion, der giver eksperimentet mulighed for at tø embryoerne lempeligt op igen ved ankomst til stationen. Embryoerne blev tøet op og voksede derfra kun i fire dage, fordi det er den maksimale rum tid, de kan overleve uden for livmoderen. Efter de fires dage blev embryoerne kemisk bevaret og sendt tilbage til Jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage på jorden blev embryoerne grundigt undersøgt for hæmmet udvikling eller skader som følge af svag tyngdekraft og højt niveau af stråling. 

Embryoerne bar ingen tegn på skade af DNA fra strålingen, hvilket er et godt tegn. Men det kan også forklares med deres relativt korte ophold i rummet.

Den svage tyngdekraft havde heller ikke den negative påvirkning af embryoerne, som ellers var forventet. Det er ifølge Teruhiko Wakayama en meget vigtig opdagelse, at embryoerne viste helt normal strukturudvikling, og at de opdelte sig i to cellegrupper, der er grundlaget for et foster og en moderkage, fordi det var forventet, at den svage tyngdekraft ville forstyrre netop den udvikling.

Teruhiko Wakayame påpeger, at vi selvfølgelig stadig ikke ved, om en faktisk fødsel i svag tyngdekraft vil være en udfordring, og siden alle spørgsmålene endnu ikke er besvaret, vil han og hans kollegaer fortsætte med at søge svarene.

I den næste test vil forskerne sende embryoer til ISS, og efter turen tilbage til jorden skal de implanteres i mus for at se, om det giver sunde og raske unger.

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
5. november 2023 kl. 16:26
Embryoer og rumrejser

Embryoer udvikler sig i væske og mærker derfor ikke tyngdekraft.

Det er så et helt andet spørgsmål hvordan et nyfødt barn vil udvikle sig uden tyngdekraft.