DTU opretter ny masteruddannelse for at ruste virksomheder mod cyberkriminelle

Plus27. januar 2020 kl. 11:26
Cybersikkerhed
Illustration: Version 2.
Virksomheder kan fra sommeren 2020 sender ansatte på en ny masteruddannelse på DTU, der er skræddersyet til at håndtere cybersikkerhed i virksomhederne. Uddannelsen er målrettet ledere og projektledere, fortæller Christian D. Jensen, der er leder af den nye master.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For få personer i virksomhederne har de rette kompetencer til at bekæmpe den stigende trussel om cyberkriminalitet. 

Det er baggrunden for, at DTU sætter en ny uddannelse i gang i sommeren 2020. Uddannelsen er målrettet ansatte i virksomheder i ledelses- eller projektlederlaget, som har brug for ekstra kompetencer inden for it-sikkerhed. 

»Der er et kæmpe behov for folk med it-sikkerhedsviden, men der er ikke uddannet nok. Målet med uddannelsen er ikke at uddanne programmører, som allerede bliver uddannet i stor stil. Vi prøver at ramme dem, der er kommet lidt op i ledelseslaget inden for sikkerhed og som skal rådgive internt om problemer og løsninger i forhold til it-sikkerhed i virksomheden,« fortæller Christian D. Jensen, der er lektor og institutleder på DTU Compute, som også bliver leder af den nye uddannelse med titlen 'masteruddannelse i Cyber Security'.

Han henviser til en rapport fra Erhvervsstyrelsen, der sætter fokus på et kæmpe behov for uddannelse på it-sikkerhedsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs rapporten fra Erhvervsstyrelsen om behovet for it-sikkerhedsuddannede 2019 

Generelt har der i flere år været efterspurgt uddannelse og efteruddannelse af både almindelige medarbejdere og eksperter. 

En anbefaling fra Virksomhedsrådet for it-sikkerhed fra 2017 lød også på: 

»Efteruddannelse og kvalifikationsløft af medarbejdere på tværs af faggrupper med fokus på både grundlæggende viden om ansvarlig digital færden samt på efter- og videreuddannelse af eksperter.« 

Voksende forskningsområde

Cybersikkerhed har været på dagsordenen i Danmark i flere år, ligesom det på DTU er vokset fra at være et marginalt forskningsfelt i 2002 til nu at beskæftige omkring ti forskere. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvorfor ser vi først en specialiseret masteruddannelse i cybersikkerhed nu? 

»Af flere grunde. For det første er mange virksomheder begyndt at indse, at der er nogle store tab forbundet med en lav grad af cybersikkerhed, i takt med at flere og flere virksomheder har fortalt om angreb mod dem og deres udsathed,« lyder det fra Christian D. Jensen. 

7 skarpe til direktøren for nyt cybersikkerhedshub

Dertil er der sket et skift i opfattelsen af cybersikkerhed i virksomhederne, mener han. Fra at det for bare 10-15 år siden er blevet set som en ren omkostning, så er it-sikkerhed nu begyndt at blive set som en konkurrenceparameter. 

»Der er simpelthen store fordele ved at styr på sikkerheden og ikke få nævnt sit navn i dagspressen, fordi man har haft svagheder. Nu begynder jeg at lyde lidt som 'Løvens Hule', men markedet er ved at være klar til it-sikkerhed,« siger Christian D. Jensen. 

Endelig har det rent lavpraktisk taget nogle år at få en uddannelse i cybersikkerhed på plads i forhold til at få selve uddannelsen akkrediteret. Der kommer alt i alt til at gå knap to år, fra ideen om masteruddannelsen tog form, til de første studerende sætter sig på bænken. 

Uddannelsen er sat sammen, så den giver et bredt billede af it-sikkerhedsbegreber og de trusler, der er mod virksomhederne, og den fokuserer dermed ikke på specifikke typer af sikkerhed. 

I første omgang regner DTU med et optag på mellem 20 og 30 studerende pr. årgang. Indtil videre er der ikke indskrevet nogle studerende. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er altid en udfordring at komme på markedet med noget, som ikke er et gratis produkt, men der er allerede relativt stor interesse fra erhvervslivet for uddannelsen. Vi ved af erfaring fra vores andre uddannelser, at det typisk først er i foråret, at folk begynder at registrere sig på masteruddannelser,« siger Christian D. Jensen. 

Studerende kan agere konsulenter i virksomheden

Uddannelsen kan både give mening for ansatte i SMV’ere og store virksomheder, som ønsker at holde fast i sikkerhedsmedarbejdere, og som vil løse udfordringerne med it-sikkerhed internt. Eller står med begge udfordringer.

De studerendes projekter kan også indgå direkte som en del af virksomhedens udfordringer med it-sikkerhed. F.eks. vil specialet, som de studerende skal skrive, centrere sig om en problemstilling, som virksomhederne kan sende ind. 

Alle SMV’ere bliver ramt af cyberkriminalitet: Hvad er din plan?

»De studerendes projekter kan også indgå direkte som en del af virksomhedens udfordringer med it-sikkerhed. F.eks. indgår der i uddannelsen en konsulentopgave, hvor de studerende i små grupper løser et projekt, der centrerer sig om en problemstilling, som virksomhederne kan sende ind. Konsulentopgaven udgør 5 ECTS, hvilket svarer til cirka 150 timers arbejde. Så hvis du som virksomhed får en gruppe på fire studerende til at løse dit arbejde, så får du, hvad der svarer til 600 konsulenttimer ind i din virksomhed. Derfor håber vi, at mange virksomheder vil se investeringen i uddannelsen af medarbejderne som en investering, der kan tjene sig selv hjem,« siger Christian D. Jensen.

Derudover skal alle studerende skrive et masterspeciale på 15 ECTS, der typisk også vil tage udgangspunkt i en sikkerhedsproblemstilling fra virksomheden, hvor den studerende arbejder.

Fakta: Masteruddannelse i Cyber Security på DTU 
  • Første årgang begynder i sommeren 2020
  • Målrettet ledere og projektledere med it-sikkerheds-fokus og -ansvar i virksomheder
  • Forventet optag: 30 studerende
  • Pris pr. studerende: 300.000 kroner
  • Der findes ikke tilsvarende uddannelser på nuværende tidspunkt i Danmark, men enkelte i udlandet. IT-Vest tilbyder en masteruddannelse, hvor det er muligt selv at skræddersy et fokus på it-sikkerhed
  • Underviserne på uddannelsen vil være en kombination af forskere og folk fra virksomheder

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning