Det fremtidige arbejdsliv: Seks principper viser sig i krystalkuglen 

Plus19. oktober 2020 kl. 14:47
Hjemmearbejde
Illustration: Bigstock/Rido81.
Fleksibilitet, hjemmearbejde og mindre rejsetid. Det er nogle af de tendenser, det fremtidige arbejdsliv vil byde på. Fælles er, at arbejdslivet skal tilpasses den enkelte – men de unge gider ikke at arbejde hjemme.  
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens de fleste medarbejdere og ledere foretrækker at fortsætte arbejdslivet med en enkelt eller to hjemmearbejdsdage om ugen, vægrer de unge under 30 år sig. 

44 procent af de unge er direkte negative over for at arbejde hjemme, viser resultater af en spørgeundersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har foretaget blandt 2.270 medlemmer. 

Foreningen har i september gennemført en analyse, der bygger på fokusgruppemøder med HR-chefer fra store virksomheder som NNE, IBM og Region Hovedstaden, tillidsrepræsentanter samt resultater af spørgeundersøgelsen blandt medlemmerne.

Tilsammen har det resulteret i seks principper, som lægger grundstenene for fremtidens arbejdsliv:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medbestemmelse er merværdi, relationer redder regnskabet, one size fits none, ude bedst – hjemme mere, spilleregler eller kaos og ‘anderledelse’.  

Et fleksibelt arbejdsliv

Et par af principperne, såsom ‘medbestemmelse er merværdi’, ‘one size fits none’ og ‘ude bedst – hjemme mere’ bevæger sig i retning af et mere fleksibelt arbejdsliv for den enkelte, for ikke alle er ens, når det kommer til arbejdsform.

Hovedparten, 63 procent af medarbejderne og 59 procent af lederne, var positive over hjemmearbejde i tiden under nedlukningen.

En anden faktor, der spiller ind for et fleksibelt arbejdsliv er sygefraværet. For hver anden virksomhed har ifølge undersøgelsen registreret faldende sygefravær under nedlukningen. Kun tre procent har oplevet en stigning. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forlængelse heraf peger 71 procent af respondenterne på, at mindre transporttid er en fordel i forbindelse med at arbejde hjemmefra. 

Principperne om et fleksibelt og mere hjemmearbejdende arbejdsliv peger derfor i retning af mindre sygefravær, mindre rejsetid og en større mulighed for medbestemmelse om, hvorfra der arbejdes. 

Krav til ledelsen 

Det viser sig også i, at både medarbejdere og ledere ønsker mere hjemmearbejde. 58 procent af medarbejderne ønsker en eller to hjemmearbejdsdage om ugen, for lederne er tallet 58 procent, her med en overvægt på en enkelt dags hjemmearbejde.  

Her viser undersøgelsen en smule forskel i synet på medarbejdernes effektivitet, når de arbejder hjemme. Selv mener 50 procent af medarbejderne, at de arbejder mere effektivt, når de sidder derhjemme, mens 31 procent af lederne mener, at medarbejderne arbejder mere effektivt. 

På den måde peger principperne også i retning af, at det fleksible arbejdsliv kræver udvikling af lederkompetencer som for eksempel distanceledelse, da medarbejdere har brug for både faglig ledelse, social opmærksomhed og anerkendelse, også selvom de ikke sidder på kontoret, beskriver undersøgelsen fra IDA. 

Den peger samtidig på, at fremtidens fleksible arbejdsliv kræver nye kompetencer for medarbejderne såsom selvledelse og digitale værktøjer.

Med flere hjemmearbejdende medarbejdere, stiller det også krav til ledelsens evne til at kridte banen op, for hvornår er du på arbejde? Hvornår holder du fri? Det fleksible arbejdsliv går begge veje for både arbejdstager og arbejdsgiver, men ingen mennesker kan være ‘på’ altid, lyder det fra undersøgelsen. 

»Der skal være klare spilleregler for tilgængelighed og klare regler for undtagelser. Alle mennesker har brug for fritid med god samvittighed til at restituere. Kun med klare spilleregler kan vi optimere arbejdet til gavn for alle parter,« står der i undersøgelsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning